Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

La Câmpulung-Moldovenesc, Bucovina. Lansări de cărţi, Vasile şi Otilia Sfarghiu: O viaţă neobişnuită, Fel de fel…

Primit pentru publicare: 14 sept.2014.
Publicat de Diana Maria Agheorghiesei, 14 sept.2014

Oprea,I-N

Ion N. Oprea

 

La Câmpulung-Moldovenesc, Bucovina

Lansări de cărţi, Vasile şi Otilia Sfarghiu: O viaţă neobişnuită, Fel de fel…

 

Duminică, 7 septembrie 2014, ora 12, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Câmpulung-Moldovenesc – Bucovina, în prezenţa primarului municipiului ing. Mihăiţă Negură, în organizarea Asociaţiei Universul Prieteniei Iaşi, Primăriei Municipiului, a Casei de Cultură a Sindicatelor din localitate, a avut loc manifestarea Lansare de carte a soţilor Vasile şi Otilia Sfarghiu, autori prodigioşi, numai în 2014 cu trei cărţi dăruite cititorilor: volumul Fel de fel de Vasile Sfarghiu, Fântâni bucovinene şi Câmpulungul Bucovinei şi făptuitorii de instrumente muzicale de Vasile şi Otilia Sfarghiu, primul fost inginer agronom, trecut în eternitate la 30 aprilie 2013, şi soţia, profesoară, autori a peste 30 de titluri.

Prezentatorii evenimentului, Vasile Diacon, Emilian Marcu şi Horia Zilieru din Iaşi.

“Cartea de faţă se vrea un caleidoscop de texte, fie inedite, sau publicate în ziare şi reviste, fie, în volume colective, şi, în sfârşit, expuneri sau alocuţiuni prezentate cu diverse prilejuri”, scrie autorul Vasile Sfarghiu în ARGUMENT la cartea  Fel de fel, editată postum de Asociaţia Universul Prieteniei Iaşi, la Editura PIM, Iaşi, 2014, în semn de omagiu şi preţuire a celor doi autori.

În Cuvânt către cititori, prof. Gh. Giurcă evidenţiază activitatea dispărutului ing. Vasile Sfarghiu, cu vreo 15 cărţi publicate, întocmite împreună cu soţia sa, doamna prof. Otilia Sfarghiu, referitoare la municipiul Câmpulung Moldovenesc şi împrejurimi, concomitent domnul Vasile Sfarghiu publicând şi beletristică, cum sunt lucrările: Întâmplări bucovinene, 2003, Lada de zestre-Întâmplări ce se vor cu haz, 2004, Păţanii rare, 2010,  Conflict diplomatic, 2013 – volume de proză scurtă, precum şi romanul O viaţă neobişnuită, 2006…

Referindu-se la volumul intitulat Fel de fel (primul cu acelaşi titlu apărut în 2007), cuprinzând amintiri, eseuri, recenzii etc., cu o tematică diversă, profesorul Giurcă îi prezintă detaliile – consecinţele evenimentelor politice abătute asupra ţării în perioada de după al Doilea război Mondial, cu texte precum Consecinţele revoluţiei bolşevice, Teroriştii şi revoluţia română sau Revoluţia din 89 la Câmpulung Moldovenesc,  alte întâmplări mai puţin sau deloc menţionate în alte lucrări… Sunt reamintite referirile la trecutul vieţii culturale a locului, înfiinţarea Şcolii de Arte şi Meserii, a primei biblioteci a meşteşugarilor români din oraş, rândurile dedicate ilustrului om de ştiinţă Traian Ştefureac şi familiei, fiul lui Ion Ştefureac, fost profesor la Şcoala pentru Prelucrarea Lemnului din localitate, elogios apreciat de Nicolae Iorga, ultimului Vasile Sfarghiu închinându-i cartea de interes „Nicolae Iorga şi Şcoala de Lemnărit din Câmpulungul Bucovinei…”

După ce sunt prezentate alte nume din memoria păstrată cu respect a localnicilor, Alexandru Zaharescu, înfiinţatorul primei biblioteci publice a oraşului, a doamnei Valentina Vranău care a condus mulţi ani destinul Bibliotecii oraşului şi nu numai, sunt amintite  lansările de carte  ale lui Marian Malciu din Slatina-Olt, cu Dor de Bucovina, Ioan Bileţchi-Albescu, autor de Amintiri din colţ de veacuri, pe Artemisa Ignătescu, autoarea volumului Bună ziua tinereţe!

Membru al Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, distins cu premiul „Vasile Deac” ca răsplată „pentru multitudinea lucrărilor publicate şi bogăţia tematică abordată”,  purtători ambii soţi din 2012 a titlului de Cetăţean de onoare, oferit de Consiliul local, Vasile Sfarghiu şi Otilia Sfarghiu, figurează în cartea Fel de fel şi ca autori de eseuri publicate în seria antologică de proză scurtă, Cenaclu la distanţă, a volumelor  „Românii aşa cum sunt”(eseul Opinii despre bătrâneţe, ca stare, p. 151-156), 2011, şi „Cu prieteni despre prietenie”, 2012 (eseul Prietenia niciodată propusă, p.201-202), ambele cărţi de Ion N. Oprea, Editura Pim , Iaşi, menţionate la subsolul p. 71 şi 78 din cartea lansată duminică 7 septembrie 2014.

„…Sunt copleşit de onoarea ce-mi este făcută de a fi pus alături de beneficiarii unor astfel de premii: capi ai Bisericii Ortodoxe strămoşeşti şi unii titani ai culturii române, între care: Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania – Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului; prof. univ. dr. Constantin Ciopraga, prof. univ. dr. Ion Popescu Sireteanu; Înalt Prea Sfinţitul Teodosie Snagoveanu – Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului; prof. univ. dr. Nechita Adăniloaie; dr. în economie Petru Ţăranu; scriitorii Gheorghe Patza, Gheorghe Vicol, Daciana Guga; artistul plastic – Rodica Buşcu şi dr. Liubomira Olaru”, declara la 18 septembrie 2010 Vasile Sfarghiu în alocuţiunea ţinută cu ocazia decernării lui de către „Asociaţia Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor” a premiului „Vasile Deac”, acordat de Primăria Vatra Dornei, pe anul 2010, pentru multitudinea lucrărilor publicate şi bogăţia tematică abordată.

„…Publicarea şi lansarea de creaţii beletristice, organizarea de expoziţii cu lucrări de artă, organizarea unor întâlniri cu personalităţi ale vieţii culturale, sunt câteva dintre activităţile organizate de asociaţie care demonstrează faptul că suntem un adevărat „Univers al Prieteniei”. În cei şase ani de la înfiinţare, sub egida Asociaţiei Universul Prieteniei Iaşi, au fost lansate peste 80 de volume de poezie şi proză, în care au debutat peste 60 de autori şi graficieni, au fost organizate expoziţii de artă şi şase tabere de creaţie”, a subliniat în cuvântul său doamna Rodica Rodean, preşedinta Asociaţiei care a încheiat în cadrul festivităţii de lansare a cărţilor la 7 septembrie a.c., adăugând: „Mulţumim tuturor partenerilor şi personalităţilor care prin colaborarea şi prietenia dumnealor, au făcut posibilă recunoaşterea asociaţiei, ca fiind cu adevărat interesată de promovarea frumosului în toate formele de manifestare”.

„…O viaţă neobişnuită, aşa este viaţa celor doi intelectuali care îşi duc existenţa în Câmpulung Moldovenesc, în dialog cu timpul, cu astrele şi cu tot ce este frumos şi peren pe aceste meleaguri. Un cuib de aur zidesc  din cărţile lor pentru a lăsa un semn al trecerii, un cuib de aur din cuvinte în semn de preţuire, dar şi de cunoaştere a ceea ce este demn de cunoscut şi urmat. Cu aceste cărţi pe care le-am numit mai sus, zestrea acestui oraş de munte este mult mai bogată…”, scria Emilian Marcu, membru USR, în revista Cronica din 11 noiembrie 2011. Iar mai în actualitate acelaşi scriitor rostea: ‚Până ca aceste rânduri să fie adunate, pentru Vasile Sfarghiu timpul nu a mai avut răbdare. A plecat în acel univers, acolo unde poate s-a născut cine ştie ce altă baladă la care el ţinea atâta de mult. Poate se gândeşte să întocmească şi acolo o monografie a oamenilor ce au trăit pe meleaguri bucovinene să se poată aduna la un loc şi să ctitorească un colţ de rai”.

Printre cei care au vorbit în sala de expoziţii a Casei de Cultură a Sindicatelor din Câmpulung s-a numărat şi Ioan Grămadă, poet şi prozator, vestitul etnograf, mare iubitor al tradiţiilor, proprietarul Muzeului etnografic din strada Vornic Grigore Sabie nr. 19, care a spus printre altele: „O dovadă grăitoare privind preţuirea de care se bucură autorii o reprezintă şi prezenţa masivă aici a multor câmpulungeni, oameni de cultură, poeţi, scriitori şi istorici, în frunte cu primarul urbei domnul inginer Negură Mihăiţă, împreună cu personalităţi de marcă a culturii ieşene, respectiv domnul profesor dr. Vasile Diacon, scriitorul Emilian Marcu şi distinsa preşedintă a Asociaţiei Universul Prieteniei din Iaşi, doamna Rodica Rodean, care are meritul de a fi iniţiatoarea organizării acestei manifestări, inclusiv a sponsorizării editoriale a celor trei cărţi lansate.

Doresc să încep cu o mărturisire de  suflet în care să exprim sincer faptul că de puţine ori mi-a fost dat să iau parte la o lansare de carte în care autorul, în cazul de faţă unul dintre autori, să fi urcat la ceruri, aşa precum regretatul scriitor Vasile Sfarghiu, care a ţinut să se retragă pentru odihna sa veşnică, în liniştea aceea, ca să mai scrie o carte, o carte a vieţii sale.

Îmi amintesc de o cugetare a marelui scriitor şi pictor al literaturii noastre Mihail Sadoveanu care spunea: „Atât timp cât cei vii îşi mai aduc aminte de cei care nu mai sunt, morţii rămân legaţi cu viaţa”, sau cum spunea scriitorul Panait Cerna în Convorbiri literare la 1909: „Poate că morţii nu au altă viaţă decât aceea pe care le-o dăruiesc cei vii. De câte ori ne ducem cu mintea la ei, îi ridicăm din sicrie şi îi aducem în lumea noastră care a fost odată şi lumea lor. Cine ştie? Poate a te gândi la morţi e o binefacere pentru dânşii; paharul vieţii e totdeauna binecuvântat oricât de amar va fi fost altă dată”.

Şi tot ca o mărturisire pe care vreau să o fac acum este că de puţine ori mi-a fost dat să iau parte la o festivitate de lansare cu trei cărţi ale aceloraşi autori, care acum se adaugă celor 35 de cărţi scrise până în prezent.

Doresc să apreciez că toată această capodoperă, pusă cap la cap, va reprezenta acea vastă monografie, o cronică de istorie şi tradiţie Câmpulungeană deosebit de valoroasă de care locuitorii urbei noastre aveau atâta nevoie, fiind cea mai  amplă şi fidelă lucrare ştiinţifică şi enciclopedică, am putea spune pe bună dreptate. Poate că nu întâmplător, ieri dimineaţă,  când am întors o nouă filă din calendar, am citit la Vorba Zilei aceste cuvinte ale lui Bernard  Schow pe care le asociez operei vaste create de aceşti doi scriitori: „În viaţă nu trebuie doar să te regăseşti, ci în viaţă trebuie să te construieşti”.

Alături de iubita şi distinsa sa soţie, profesoara Otilia, ei au reuşit cu răbdare, prin studii şi cercetare, prin o admirabilă tenacitate, să creeze o operă de mari proporţii, atât pentru generaţiile prezente cât şi pentru cele viitoare, reprezentând toate sferele de activitate şi îndeletniciri ale câmpulungenilor.

Pe lângă nobila preocupare de scriere a acestor opere valoroase, merită subliniat gestul de adâncă expresie patriotică, de a ridica prin contribuţie financiară proprie, un monument din piatră, dedicat eroului legendar Niţucă Hălăuceanu în Piaţa Centrală a Municipiului, operă a renumitului artist, sculptor profesorul Ion Maftei.

De altfel, cea mai mare apreciere, pe care o putem face la adresa contribuţiei esenţiale pentru îmbogăţirea zestrei spirituale a urbei noastre, este că nu a existat vreo manifestare cultural-ştiinţifică şi artistică în Câmpulung la care autorii Vasile şi Otilia Sfarghiu să nu-şi fi adus contribuţia sau să-şi pună amprenta prin ceva măreţ. Drept răsplată a efortului vieţii lor neobişnuite o reprezintă şi acordarea de către Consiliul local  a Înaltelor TITLURI DE CETĂŢENI DE ONOARE A MUNICIPIULUI CÂMPULUNG MOLDOVENESC.

Apreciez în încheiere, în mod deosebit faptul că cea mai frumoasă cinstire adusă autorilor, regretatului Vasile Sfarghiu, o constituie însăşi această emoţionantă manifestare de lansare a celor trei cărţi.

Distinsă doamnă profesoară Otilia Sfarghiu, să vă întărească Bunul Dumnezeu întru toate, pentru a continua opera începută amândoi”.

O notă de apreciere a bunei organizări a manifestării la care ne-am referit o constituie şi pliantele cu programul tipărit în motive alese şi difuzat participanţilor,  cu citate de apreciere în reviste şi ziare a operei autorilor, fotografii ale volumelor pe ani de apariţie,  imagini cu participanţii la evenimente, precum: soţii Vasile şi Otilia Sfarghiu, braţ la braţ, în mărime naturală, Vasile Sfarghiu, prezent în Tabăra de creaţie organizată de Asociaţia Universul Prieteniei – Iaşi, la Câmpulung Moldovenesc – august 2011, singur în foto dar şi alături, cu Ioan Grămadă, poetul Horia Zilieru, scriitorul George Bodea, şi imagine de ansamblu. Aspecte, tot în culori, de la Dezvelirea statuii lui Niţucă Hălăuceanu, erou legendar, întemeietorul Câmpulungului Moldovenesc, 1 decembrie 2012, cu fotografii de la Festivitatea de acordare a titlului de Cetăţeni de Onoare ai oraşului Câmpulung Moldovenesc, 20 decembrie 2012, cu imagini foto  primarul ing. Mihăiţă Negură în şedinţă de Consiliu local, dar şi separat cu Vasile Sfarghiu şi soţii Vasile şi Otilia Sfarghiu la eveniment.

Am reţinut şi păstrat în inimă şi suflet din programul de sală cuvintele de cântărite aprecieri ale organizatorilor, a lui Ion Drăguşanu în Ziarul Monitorul de Suceava, Emilian Marcu în revista Cronica, Iaşi, Doina Cernica, prof, univ. dr. Mihai Iacobescu, prof. Dumitru Rusan, Anica Facina, Artemisia Ignătescu, Ion Filipciuc, Raluca Brodner, în prefeţe sau referiri în presă la volumele de autor sau autori.

De mai remarcat: la festivitate au participat şi şi-au dat substanţialul concurs membrii Cenaclului “Nectarie” – Vama şi Grupul vocal instrumental „Piatra Şoimului”, cu program artistic care a plăcut.

Parteneri media la eveniment: TVR Iaşi, Radio România Iaşi, Ziarul de Iaşi.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania