Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

La cenaclul ”Al.Florin Țene”. Sărbătorirea Zilei Limbii Române-dialog prin radio, peste ocean, Cluj-Napoca -Montreal

  • Joi, 5 septembrie a.c.la cenaclul literar-artistic ”Al.Florin Țene ”, din cadrul Centrului de Zi pentru Vârstnici nr.2- Cluj-Napoca,ședința a fost deschisă de președintele cenaclului Al.Florin Țene, care a povestit istoria Zilei Limbii Române în care a fost implicat, împreună cu scriitorii Corneliu Leu și Ligya Diaconescu, și intervenția lor, prin memorii la Parlamentul României anilor 2012-2013, pentru legiferarea sărbătoririi Limbii Române în aceași zi cu Moldova de peste Prut.
  • Președintele cenaclului a prezentat cele câteva cărți, emnate de dânsul, apărute în vara acestui an, inclusiv volumul ”Gloria Limbii Române ”, în care este publicată istoria aprobării sărbătoririi Zilei Limbii Române, după care cu ajutorul aparatului de radio sa creeat o punte între Cluj-Napoca și Montreal cu marea festivitate în care s-a sărbătorit Ziua Limbii Române, organizată de neobosiții scriitori Mihaela CD și Johnny Ciatloș Deak, senior editor Globart Universum Publishing House, Montreal.Manifestare în care consulul General Dr. Marius Miclea în cadrul Consulatului General al României din Montreal- Canada a oferit celor doua personalități medalia VIRTUTEA LITERARĂ decernată de Liga Scriitorilor cu sediul central în Cluj-Napoca, la propunerea președintelui național al Ligii Scriitorilor, Al.Florin Țene.
  • În continuare poeta Lucia Elena Locusteanu a citit un poem frumos dedicat Limbii noastre strămoșești.După aceea doamna profesoară a prezentat rubrica”Memoria calendarului ”, vorbind despre viețile și oprele lui Mihai Kogălniceanu, Vasile Alecsandri și Bacovia.
  • După aceste expozeuri, bine documentate, a vorbit despre istoria limbii române profesoara Antonia Bodea, în care a arătat că limba noastră face parte din grupul limbilor romanice, și avem în cuprinsul ei aproximativ 8% cuvinte străine.In cadrul discuțiilor pe această temă s-a remarcat intervențiile poetei Titina Nica Țene, care a adus un plus de cunoștiințe despre istoria limbii noastre.
  • Profesorul Vasile Sfârlea, în cadrul tradiționalei rubrici”Clio” a vorbit despre contribuția cronicarilor, a fraților Văcărești și a altor personalități din istorie la dezvoltarea Limbii Române. Interesant și original a fost faptul că a prezentat o variantă a ”Mioriței”, culeasă în comuna Gilău din județul Cluj.
  • În încheiere au urmat discuți pe aceași temă, incluzând în cadrul acestora și un medalion de suflet pentru scriitoarea profesor Voichița Pălăcean Vereș, care astăzi a împlinit o vârstă.
  • Viitoarea ședință va avea loc joi, 5 octombrie, la orele 11.
  • Victor Roșianu


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania