La Dor Mărunt e poezie sub salcâmi
Pe 16 august, la un han turistic aflat la granița cu localitatea Lehliu-Gară, într-o pădure de salcâmi uriași, într-o atmosferă de calm, unde doar adierile vântului poposeau din când în când din drumul lor, dinspre Câmpia Bărăganului îmbrățișând copacii, printre ei, noi, visătorii, creatorii de orizonturi ne-am adunat la invitația scriitorului Toma Marin pentru a-i sărbătorii pe câștigătorii Concursului Național de Creație Literară „Dor de Dor”, ediția 2013.
Întâlnirea cu poetul Toma Marin (organizatorul evenimentului) a fost emoționantă – cel puțin pentru mine – ținând cont că, din motive obiective drumurile noastre nu ni se mai intersectaseră de mai bine de zece ani.
Revenind la concursul literar, trebuie să precizez faptul că este un act de mare curaj și responsabilitate să îți asumi organizarea unui concurs de literatură într-o societate care tinde tot mai mult să își piardă reperele, modelele, valorile…Și, faptul că la acest eveniment, care s-a transformat, parcă, într-o reuniune de familie – o familie care încă mai crede în frumos – dovedește că nu suntem pierduți; avem încăpățânarea să arătăm majorității că cei puțini vor și pot să trăiască și să se exprime altfel, fără a da credit vulgarului și kitsch-ului în viața noastră, oricum pătrunsă de rutină și frustrări de tot felul.
Cu această ocazie am avut plăcerea de a cunoaște oameni deosebiți, nu atât prin rezultatul actului lor de creație, ci și prin felul lor de a fi: deschiși, zâmbitori, modești și încrezători în rolul lor artistic. Și aici îi remarc pe scriitorii Florentina Loredana Dalian (Slobozia – Marele Premiu, proză), Mariana Eftimie Kabbout (Galați – Premiul II, poezie), Liviu Chifane (Brăila – Premiul I, proză), Nicu Stancu (Iași – Premiul I, epigramă), Steluța Nistorescu și Cristian Duțulescu (București – Premiul I, pictură), Lidia Batali (București – Premiul I, poezie pentru copii) și Dorel Mihai Gaftoneanu (Botoșani – Marele Premiu, poezie).
M-aș fi așteptat să-l văd și pe poetul Florin Grigoriu, om al locului, la fel ca Toma Marin, fin cunoscător al istoriei zonei, al legendelor și povestirilor acestui spațiu din Bărăgan, chiar dacă nu are o veche tradiție din punct de vedere al atestării documentare, dar care are ceva aparte, un ceva care te cheamă și te recheamă. Surpriza a fost, însă, reîntâlnirea după ani mulți trecuți – din perioada mea de pionierat în poezie – cu fiul lui Florin Grigoriu, Adrian, acum preot al Parohiei „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Protopopiatul Călărași.
Printre scurte reprize de interpretări muzicale la un pahar de vin alb, rece s-au mărturisit trăiri, impresii, amintiri și evocări. S-a discutat despre lucrările tuturor celor prezenți s-au făcut comentarii și aprecieri referitoare la actul de creație și efectele lui, neajunsurile creatorilor și cauzele ce duc la lipsa de unitate dintre scriitori și nu numai, dar mai ales despre efortul care ne unește și ne dovedește că nimic din tot ceea ce facem nu este în zadar.
Toate cele petrecute au transformat după-amiaza de 16 august 2013 într-una a prieteniei, a bucuriei de a fi cu toții mici actori pe o scenă a literaturii care își dorește cât mai mulți susținători, ca odinioară, când se punea preț pe actul artistic și nu pe cancan, bâlci și denigrare.
Felicitări poetului Toma Marin pentru reușita acestui concurs literar dar și mulțumiri pentru invitația de a fi alături de el și de ceilalți poeți și prozatori, unii cu experiență, alții aflați la început de drum literar, dar cu toții chemați și adunați de aceleași preocupări deosebite: bucuria scrisului și plăcerea lecturii.
Gabriel Dragnea
27 august 2013
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania