Primit pentru publicare: 3 mai 2017
Comunicat de presă
Autor: Elena-Mihaela ŞTEFURĂ, şef secţie – Secţia Ştiinţele Naturii Dorohoi
Publicat: 3 mai 2017
Editor: Ion ISTRATE
Muzeul Judeţean Botoşani, Secţia Ştiinţele Naturii Dorohoi în colaborare cu Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi organizează în perioada 05 mai-30 iunie 2017 expoziţia temporară „Fasmidele-curiozităţi ale naturii”.
Exponatele sunt reprezentante ale unui grup de insecte mai puţin cunoscut, fasmidele. Ordinul Phasmatodea reuneşte insecte, cu sau fără aripi, cu corpul drept, lung şi subţire, experte în arta camuflării, care pot imita foarte bine rămurele sau frunze, dar pot fi confundate adesea şi cu spini, fire de iarbă sau scoarţă de copac, neputând fi depistate nici de o pasăre cu ochii ageri. Pe lângă capacitatea de camuflare, aceste creaturi uimitoare pot să stea complet nemişcate multă vreme, întocmai ca nişte beţe sau pietre. Totuşi, unele specii de fasmide au şi o alta capacitate extraordinară demnă de faimă – femela se poate reproduce fără a se imperechea cu masculul. Dintr-un ou depus de o femelă fasmidă iese direct o fasmidă, tot femelă şi identică cu mama sa. Din acest motiv, masculii tind să fie foarte rari. E posibil să nu existe mai mult de un mascul la 4 000 de femele – şi în cazul anumitor specii de fasmide, nici nu au fost descoperite specimenele masculi!
Expozitia reuneşte aproximativ 70 de exemplare de fasmide, originare din ţări ale Asiei (Malaezia, Indonezia), dar şi din ţări ale Americii de Sud (Peru, Mexic, Brazilia).
Vernisajul va avea loc vineri, 05 mai 2017, ora 1100, la Secţia Ştiinţele Naturii Dorohoi, Sala Oglinzilor.
Program de vizitare ; zilnic între orele 09-17
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania