Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

La Institutul Cultural român de la Tel Aviv, profesorul  universitar Silviu Sanie de la Iași

La Institutul Cultural român de la Tel Aviv, profesorul  universitar Silviu Sanie de la Iași, istoric și arheolog român,  a conferențiat recent despre „Arheologie și Școala de arheologie din România”…

       Martha Eșanu

  Știrea o datorez colegii mele  Martha Eșanu, ieșeancă, membră a Cenaclului de la distanță, redactor-șef al revistei  Prietenia a Comunității evreilor, colaboratoare la revista Viața noastră, jurnal de Israel, care scrie despre eveniment și mi-l trimite și mie număr de număr, act binevoitor pentru care, ei și celor de la jurnal, le mulțumesc…

         Silviu Sanie

              Organizat și găzduit în data de 4 august a.c., evenimentul face parte din seria „Pagini de istorie”, dedicat „Școlii românești de arheologie”, scrie publicația de la Tel Aviv. Evenimentul, intitulat „Misterioasa lume a arheologiei –conexiuni româno-israeliene”, a debutat cu conferin]a „Arheologia și Școala de arheologie din România” a reputatului profesor universitar Silviu Sanie, istoric și arheolog român.

           Pe parcursul prezentarii, Silviu Sanie a vorbit despre evoluția arheologiei și importanța acesteia  în cercetarea istorică din România, subliniind rolul deosebit al unor presonalități precum Alexandru Odobescu, Grigore Tocilescu și Vasile Pârvan.

          După cum a prezentat profesorul Sanie, Academia Română și Muzeul Național de Antichități (fondat în 1864) au susținut săpăturile arheologice și valorificarea corespunzatoare a rezultatelor. Un moment de vârf l-a constituit fondarea Școlii Române de la Roma, acțiune prin care Vasile Pârvan a înlesnit afirmarea arheologiei și arheologilor români pe plan european.

          „Academia di Romania a fost și este o instituție care a dat țării personalități care, prin contribuția lor, au făcut ca, atât activitățile de pe șantiere, cât și revistele de specialitate și învățământul să fie la cel mai înalt nivel” – a afirmat Silviu Sanie, menționând nume precum Constantin Daicoviciu, Emil Condurache, Dionisie M. Pippidi, Vladimir Dumitrescu, Ioan I. Rusu, Dumitru Tudor, Mihail Macrea, Dinu Adameșteanu, Grigore Florescu, Paul Nicorescu, G. G. Mateescu, Hortensia Dumitrescu și Ecaterina Vulpe. Mulți dintre aceștia au format generații de speciali ști de renume în domeniile arheologiei și istoriei.

            Profesorul Sanie a menționat câteva lucrări de referință în domeniu:
Dacia, SCIVA (Studii și cercetări de istorie veche și arheologie), Fontes Historiae Daco Romanae, Inscripțiile Daciei și Sciției Minor etc. Nume importante de specialiști au continuat munca predecesorilor în toate domeniile arheologiei – M. Petrescu Dîmbovi]a, N. Gostar, H. Daicoviciu, Al. Avram, Al. Suceveanu, I. Glodariu, Al. Barnea, C. C. Petrescu, I. Piso și mulți alții. Revistele și Muzeele Naționale, ca și unele muzee județene, stau mărturie a deosebitei calități a dezvoltării școlii de istorie și arheologie românești. În ceea ce privește conexiunile româno-israeliene, Silviu Sanie a subliniat schimburile inter-academice și universitare, cât și activitatea în Israel desfășurată de Ivan Ordentlich și Nicolae Ghidioșan (doi specialiști în Epoca Bronzului) și de regretatul clasicist Moshe Fischer.

            S-a menționat și succesul deosebit la Iași al unui alt clasicist, Asher Ovadiah – cu conferința Mozaicurile din țara Sfântă. Materialele video prezentate au ilustrat conferința într-o manieră dinamică.
* * *
Manifestarea a continuat cu vernisajul expoziției de mixed media „Origini – replica fanteziei antice” a artistului israelian de origine româna, Andy Ceaușu, care a făcut o prezentare interactive a lucrărilor expuse, în dialog cu moderatorul Dan Romașcanu. Senica Țurcanu, coordonator al Muzeului de Istorie a Moldovei din Iași, a transmis un mesaj de apreciere a expoziției: „Autorul reinterpretează într-o manieră originală, uneori plină de umor, alteori mai serioasă – dar întotdeauna  utilizându-și din plin imaginația – motivele decorative geometrice sau abstracte ale culturii Cucuteni, într-o cheie modernă, personală. Dar imaginația

artistului nu se limitează doar la temele ornamentale ale culturii Cucuteni, ci se îndreaptă și spre aurul dacilor. Spiralele și meandrele, ceramica și statuetele, piesele de prestigiu din aur sunt filtrate și transformate de fantezia artistului Andy Ceaușu. (…) Parcurgând și savurând pe îndelete expoziția, suntem imersați în misterioasa lume a arheologiei, dar ramânem conectați la timpul prezent dintr-o perspectivă plină de umor și în contextul vremurilor ciudate pe care le trăim.”

             Evenimentul a fost completat de premiera online a videogramei realizate de ICR Tel Aviv despre istoria școlii românești de arheologie; materialul video include filmări realizate la situri arheologice din Israel și interviuri cu arheologi israelieni, care au studiat sub îndrumarea unor profesori formați în cadrul școlii românești de arhologie, precum și interviuri cu profesori universitari care au pus bazele și au dezvoltat această școală. Video-ul este disponibil pe canalul de Youtube al ICR Tel Aviv”: https://www.youtube.com/channel/ UCrV8OAoQyKqOA7d1dGr.

      Pentru conformitate, reluat și postat, Ion N. Oprea, Iași, 10 august 2022.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania