Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

La Mulți Ani, Măria Ta, MARIA CERNĂTESCU !

„Cuza-Vodă obişnuia adesea să se îmbrace ca un om de rând şi să se amestece prin norod. Dorea să afle el însuşi cum trăiesc cei mulţi. Aşa, într-o zi, şi-a pus căciulă şi suman ţărănesc, a luat două putini cu lapte şi s-a dus prin țară (…)”. (cit.legendă). Prin urmare, așa cum pe domnitorul Cuza Vodă îl caracteriza o nerăbdătoare dorință de a ajunge din urmă Occidentul, și pentru aceasta îi trebuia un efort de a învinge inerțiile colective, așa și Maria Cernătescu s-a decis ca, în și pentru a-și consolida opera creativă – de poet și artist-, să cutreiere țara prin locurile simbol ale Culturii Naționale. La un popas de profund Omagiu Poetului Mihai Eminescu, în ziua de 11 Nov. 2023, botoșăneni au surprins-o îngenunchiată în fața Statuie lui Mihai Eminescu” din ograda Bisericii Uspenia. Și nu ar fi putut să se îndeperteze de Vatra culturală a românilor, fără a trece pe sub acoperișul Muzeului Scriitorilor Botoșăneni, din vecinitătatea locului nașterii Poetului.
Maria și Miron CERNĂTESCU au fost oaspeții noștri de onoare la un important eveniment cultural, Vernisajul Expoziției „Omagiul Poetului. Contribuții botoșănene”, un set de medalii dedicat unui număr de 32 de personalități locale cu o contribuție la păstrarea vie a operei și memoriei Poetului Mihai Eminescu, care a fost donat Muzeului Scriitorilor Botoșăneni de către jr. Cristina Cornaci – editor și sponsor, din București.

Provenenind din inima țării, ca o simbioză a spiritului mioritic vrâncean cu cel vâlcean, venind spre Botoșani, în vatra culturală a spațiului românesc, Maria Cernătescu și-a arătat repectul față de aceste locuri cu un gest de Înalt Omagiu și prețuire pentru Mihai Eminescu, George Enescu și Ștefan Luchian, dovedind că poezia, muzica și pictura înmănunchează cele mai importante componente ale trăirii umane, și care, exteriorizate prin artă, modelează profund sensibilitatea umană și modifică atitudini.
 Cărțile Domniei Sale sunt ca un set de produse farmaceutice, unde se asociază profunzimea versurilor cu sensibilitatea artistică exprimată prin pictură, care nu au nevoie de vreun adjuvant pentru a ne trata de tristețe și deznădejde, pentru a ne revigora puterea să învingem efectul disconfortului creat de vremurile prezente. (Bibliogr.: I. Istrate)

Un talent desăvârșit ! Așa am cunoscut-o pe Maria Cernătescu !

___Împresia Doamnei Maria CERNĂTESCU, consemnată în Cartea de Onoare a Revistei Luceafărul și Muzeului Scriitorilor Botoșăneni:
Mi-a plăcut Botoșaniul atâtor oameni de cultură, care au pus pecete pe istoria noastră, un oraș care mi s-a părut… patriarhal, cu o liniște a locului și a oamenilor, un loc în care, dacă ar pătrunde ceva rău, neliniștitor, n-ar face cuib și ar dispărea fără zarvă.
Voi ține minte întâlnirea noastră!
Cine știe, poate ne vom mai vedea!
Vă doresc toate bucuriile din lume și sănătate, care-i la mare preț (…) !
Cu deosebită stimă și prețuire,
Maria Cernătescu

La Mulți Ani, Măria Ta, MARIA CERNĂTESCU !



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania