Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Eminescu unește – un eveniment inedit închinat culturii botoșănene, „Omagiu Poetului. Contribuții botoșănene”

Cronică eveniment: Eminescu unește – Un eveniment inedit închinat culturii botoșănene
„Omagiu Poetului. Contribuții botoșănene”
Autor: Dorina Rodu

Astăzi, 11 noiembrie, în Centrul istoric al orașului Botoșani, la, „Omagiu Poetului. Contribuții botoșănene” sediul redacției revistei Luceafărul (Botoșani), în sala Expoziției Muzeale „Scriitori și publiciști botoșăneni”, a avut loc evenimentul cultural „Omagiu Poetului. Contribuții botoșănene”. Această acțiune a găzduit prezentarea publică a setului de medalii dedicat unui număr de 32 de personalități locale cu o păstrarea vie a operei și a memoriei Poetului Mihai Eminescu. Un set din aceste exponate, ce păstrează linia eminesciană conservatoare autentică, a fost donată Expoziției Muzeale „Scriitori și publiciști botoșăneni”. De asemenea, a fost semnalată și apariția în viitorul apropiat a unei cărți-document cu același titlu: „Omagiu Poetului. Contribuții botoșănene” (Album-Catalog), autor fiind omul de cultură Mihai Cornaci.

Acest eveniment a fost inițiat de: directorul Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” – Ersilia Iacob; consilierul Societății Numismatice Române – Mihai Cornaci și nepoata Domniei Sale, d-na jurist Cristina Cornaci – editor și sponsorul acestui eveniment.

Printre personalitățile botoșănene cu implicare culturală prezente la acest eveniment s-au aflat și: eminescologul Lucia Olaru Nenati, istoricul Gheorghe Median, scriitoarea Maria Baciu, scriitorul Paul-Mircea Iordache, Silvia Lazarovici, Maria Cernătescu – poetă și artist plastic (surpriza evenimentului, din Rm.Vâlcea), D.M. Gaftoneanu, Traian Apetrei, prof. Diana Agiorghesei, Mihai Babei, Georgică Manole, Mihai Matei, Carmen Moraru, prof. Cătălina Lașcu (nepoata renumitului eminescolog I.D. Marin), Valerian Țopa, Constantin Bulboacă, Octavia Buhociu, Ioan Rotundu, Constantin Adam, Mircea Pușcașu ș.a. Acțiunea a avut parte și de audiența câtorva reprezentanți ai instituțiilor reprezentative ale municipiului, respectiv, Liviu Toma – viceprimarul municipiului și Laurențiu Maftei – consilier.

Evenimentul a debutat cu o alocuțiune rostită de gazda acțiunii Ion Istrate – directorul Editurii Agata și Revistei Luceafărul (Botoșani). Acesta a înmânat câteva Certificate Onorifice sub motto-ul: ,,Prin cultură și educație să contribuim la dezvoltarea comunității” afirmând că toată această activitatea este „un demers cu o contribuție însemnată la consolidarea ancorajului memoriei literare botoșănene susținut de Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” – Cabinetul de Numismatică”, membrilor comisiei care s-au ocupat de realizarea acestei inedite acțiuni: Gheorghe Median, Ersilia Iacob, Cristina Cornaci – editorul și sponsurul ediției, Mihai Cornaci și D.M. Gaftoneanu. În cadrul evenimentului s-a ținut un moment de reculegere în memoria personalităților marcante din cultura botoșăneană, care și-au lăsat amprenta și în promovarea marelui poet Mihai Eminescu. Întru cinstirea memoriei lor, omagiindu-i, membrii comisiei au realizat medalii de colecție. Printre mai-marii culturii botoșănene cărora li s-au închinat medaliile au fost menționați: Scipione Bădescu, Corneliu Botez, Samson Bodnărescu, Matei Eminovici, Păun Pincio, Dimitrie Murărașu, I.D. Marin, Vladimir Șardin, Barbu Lăzăreanu, Dumitru Lavric ș.a.

În acest cadru tomnatic sub privirile ațintite a celor mai mari scriitori botoșăneni din toate timpurile, care tăcuți din tablourile muzeului își revărsau umbrele asupra celor prezenți, a avut loc și un moment artistic ce a fost susținut de corul Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani, sub îndrumarea talentatului profesor de muzică Laurențiu Palade. Aceștia au încântat publicul cu vocile lor calde intonând versurile poeziei „Pe lângă plopii fără soț” într-un mod solemn, cât și alte câteva fragmente de melodii care i-au emoționat pe toți cei prezenți.

Evenimentul a găzduit și prestigioasa expoziție ce include minunatele cărți-monument create de distinsa Lili Bobu în cadrul Asociației Culturale „Regal d’Art”. Capodoperele realizate într-un mod unic și original au fost aduse din cadrul Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu”. Acestea reprezintă o contribuție monumentală pentru promovarea memoriei și operelor unor distinși oameni culturali, un adevarat tezaur cultural. Aceste lucrări promovează cultura într-un mod inedit, cu un design editorial unic, fiind dedicate unor personalități marcante precum: Mihai Eminescu, Grigore Vieru, Lucia Olaru Nenati, Nicolae Dabija, Eugen Doga, Horațiu Mălăele ș.a.

De asemenea au fost înmânate medalii omagiale personalităților culturare botoșănene care au avut implicare pozitivă în promovarea și conservarea operei și memoriei Poetului Mihai Eminescu. „Prin acordarea acestor medalii „noi nu facem o ierarhizare valorică a scriitorilor respectivi. […] Gestul nostru este firesc, ne-am regăsit în această situație și am putut să finalizăm acest proiect lucrând mai mulți ani în bibliotecă. M-am regăsit dator să fac ceva, deci ceea ce fac prin pasiunea mea, așadar mi-a încolțit această idee și am discutat-o cu cei în cauză, apoi a fost susținută de competența domnului Gheorghe Median, domnului D.M. Gaftoneanu, doamnei Elena Condrei și domnului director Ion Istrate.”, a relatat Mihai Cornaci – consilierul Societății Numismatice Române. Din cele trei seturi de medalii omagiale un set a fost donat Muzeului Scriitorilor Botoșăneni, unul va fi expus la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”, în cadrul Cabinetului de Numismatică, iar altul va fi expus în București, în cabinetul privat al juristei Cristina Cornaci. Astăzi au fost înmânate participanților la acest eveniment și primele insigne ale Muzeului Scriitorilor Botoșăneni, acestea fiind realizate tot la inițiativa înălțătorului numismaticii botoșănene, Mihai Cornaci.

Atunci când există unitate, înțelegere și când se pune accent pe bunul-mers al lucrurilor, pe constructivitate se pot realiza mult mai multe lucruri decât am fi sperat, dacă personalitățile botoșănene cu aplecare spre promovarea culturală, cu toate ramurile ei, își dau mâna și se unesc pentru concretizarea unui țel comun. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Botoșani, sub cupola luminii eminesciene este dovada vie că se pot realiza demersuri mărețe, căci județul Botoșani chiar are cu ce, iar pentru a-mi susține ideea o voi cita pe scriitoarea Maria Baciu, care a rostit câteva cuvinte în cadrul evenimentului de astăzi: „Eu cred că într-o zi Dumnezeu a pășit prin Botoșani și a trezit în mintea celor care s-au ocupat cu realizarea acestor medalii și insigne ideea să facă așa ceva, ce nu au mai făcut alții și un lucru ce se putea face numai la Botoșani, pentru că aici sunt toate mințile acelea de genii, oamenii de primă mărime ai culturii și nu se putea să nu vină cuiva și ideea aceasta care este originală, nouă și interesantă”.

În cadrul elogios de astăzi dedicat culturii botoșănene pot afirma că Eminescu a unit. Scriitorii și publiciștii botoșăneni de ieri i-au unit pe cei de astăzi. Țelul comun al organizatorilor și inițiatorilor acestui eveniment a fost și omagierea Poetului Mihai Eminescu, cât și a celor care au contribuit la păstrarea vie a operei și memoriei marelui poet. Acțiunea de astăzi cred și sper că va rămâne în memoria tuturor celor care au fost prezenți la acest eveniment, ca un prim pas spre unirea oamenilor de cultură, pasionați și dornici de a consolida și a transmite generațiilor următoare dorința de a continua promovarea și consolidarea culturii botoșănene, căci unicitatea Botoșaniului stă, printre altele și în oamenii de cultură din cele mai vechi timpuri, cât și în cei de astăzi.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania