Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

La mulți ani tuturor celor implicați în educație, un îndemn civic

Cunoscută și ca Ziua Internațională a Profesorului, Ziua Educației se sărbătorește în fiecare an pe data de 5 octombrie, începând din anul 1994. Ziua Educației a fost marcată prin semnarea, în anul 1966, a „Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare constituie principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice din toată lumea. În România, Ziua Educației este marcată distinct de Ziua Învățătorului, care se sărbătorește în fiecare an pe data de 5 iunie.
Ziua Educației este un prilej de a transmite un mesaj clar către întreaga societate privind rolul unei educații de calitate și a profesorilor competenți și motivați. Este o ocazie de a recunoaște și aprecia munca și efortul depus de cadrele didactice pentru formarea generațiilor viitoare.
În România, există mai multe școli de prestigiu afirmate pentru rezultatele și performanțele lor academice.
Iată câteva dintre cele mai bune licee din preajma noastră:
Iași, conform mediei de admitere: Colegiul Național „Costache Negruzzi”, 9,38; Colegiul Național Iași, 9,33; Colegiul Național „Emil Racoviță” – 9,33; Colegiul Național ,,Garabet Ibrăileanu – 8,94; Liceul Teoretic ,,Dimitrie Cantemir – 8,72;
Botoșani, după media la Bacalaureat și admitere în Clasamentul Liceelor din Botoșani la Bacalaureat și Admitere[1]:  Colegiul Mihai Eminescu, 9,45; LColegiul AT Laurian, 871; Liceul pPedagogic „Nicolae Iorga”,8,42; Liceul „Regina Maria”, Dorohoi, 8.27.

Școala, sigur, este factorul principal pentru formarea personalității umane, alături de familie, dar mai există și alte mijloace la îndemâna societății civile, prin care se poate susține educația în fiecare comunitate. De exemplu, ca un îndemn:

  1. Voluntariatul: Oferă-te voluntar la școli locale, biblioteci sau organizații non-profit care se ocupă de educație. Poți ajuta la organizarea de evenimente, la predare sau la mentorat pentru elevi.
  2. Donații: Donează cărți, rechizite școlare sau echipamente tehnologice școlilor sau organizațiilor care au nevoie. De asemenea, poți contribui financiar la burse pentru elevi sau la proiecte educaționale.
  3. Participare la evenimente: Participă la evenimente educaționale, cum ar fi târguri de carte, conferințe sau ateliere, și încurajează și alți membri ai comunității să facă același lucru.
  4. Sprijin pentru profesori: Arată-ți aprecierea pentru profesori prin mesaje de mulțumire sau prin organizarea de evenimente de recunoaștere a muncii lor. De asemenea, poți oferi sprijin logistic sau material pentru proiectele lor educaționale.
  5. Promovarea educației: Fii un avocat al educației în comunitatea ta. Vorbește despre importanța educației în întâlnirile comunitare și pe rețelele sociale. Încurajează părinții să se implice activ în educația copiilor lor.
  6. Programe de mentorat: Dacă ai expertiză într-un anumit domeniu, poți oferi mentorat elevilor sau studenților care sunt interesați de acel domeniu. Acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării lor profesionale și personale a tinerelor vlăstare.
  7. Fiecare mic gest contează și poate contribui la îmbunătățirea educației în comunitățile noastre!

  • Note:
    [1] https://www.bacplus.ro/top-licee/botosani


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania