Despre Iustin Borfotă și satul său răstignit și înviat, Poșaga, din munții Apusenilor, sat implicat în rezistența anti-comunistă, am citit scris de Cătălin Manole, foto-reporter la revista Formula As, 1518, mai 2022, unde spune că a scris o carte., l-am căutat-o pe internet și am aflat mai multe…parcă aș fi participat la Noaptea Europeană a Muzeelor.
…„S-a născut în ziua de 2 aprilie 1947 în Poșaga de Jos, județul Alba. Face studii liceale la Liceul (azi Colegiul) „Mihai Viteazul” din Turda, după care absolvă Facultatea de Filologie. Desfășoară o vie activitate ca profesor la Școala generală din comuna Poșaga, unde devine și director al școlii. In anul 1969 a fost numit director al Căminului Cultural din Poșaga, iar în 1990 a fost investit ca Primar al comunei. A debutat ca poet în anul 1973 în revista Tribuna de la Cluj și a publicat în diferite ziare și reviste: Steaua, Transilvania, Tribuna, Flacara, Unirea și în toate culegerile importante de poezie care au apărut în județ: Poarta inimii, Cartea Unirii, s.a. cu pseudonimul Iancu Gorun. Ca filolog și om al locului, s-a preocupat de culegerea folclorului din zonă și de valorificarea lui. Impreună cu regretatul învățător Ioan T. Roșa a scris un studiu privind portul popular de pe Arieșul Mijlociu, iar împreună cu soția sa, Ileana Borfota, a conceput un studiu intitulat Colindatul pe Arieșul Mijlociu, studiu care a fost publicat (tradus în franceză și engleză), un Album de Etnografie si Folclor – Țara Moților, editura Altip, Alba Iulia, 1997, volumul I, și Mica enciclopedie de etnografie și folclor, editura Altip, Alba Iulia, 2005, volumul II, ambele editate de profesorul Sabin Cioica. Este membru fondator al Asociației folcloriștilor din județul Alba. Din mâna lor au ieșit culegerile de folclor: Merge dorul și răsare, Flori dalbe, flori de măr, Cântecele cununii, ultima lucrare fiind apărută la editura Minerva în 1989, prefațată de profesorul universitar Nicolae Bot de la Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca. In anul 2011, împreună cu soția sa, a publicat la Editura Altip din Alba Iulia, monografia comunei Poșaga, intitulată Poșaga străveche vatră etnofolclorică, prefațată de profesorul universitar dr. Ilie Moise de la Universitatea din Sibiu. In anul 2020, a publicat la Editura Creator, Brasov, volumul Garabet Ibrăileanu între clasic și modern.
… Poezia lui Iustin Borfotă este apa liniștită a sufletului montan, lovită de ploi și vâltoare, de rădacinile dorului și doinei, de cerul senin al întrebărilor… – Ion Mărgineanu
Pentru Iustin Borfotă, poezia nu este o călătorie în abisal, în infinit, spre lumile astrale pline de mistere si enigme. Lirica sa este mai curând ancorată în lumea atât de sensibilă a sufletului, dar și a cotidianului, a vieții obișnuite, ce-i pune poetului stavile și urcușuri greu de surmontat. Cu toate acestea, nu întâlnim în volumul său poeme dramatice, poeme ezoterice, sau cu o mare încărcătură ludică. Poetul preferă ritmurile lirice temperate, armonia poeziei clasice, nu caută cu orice preț formule lirice ultra moderne și nu simte nevoia unei intelectualizări peste măsură a limbajului pentru a exprima idei și trăiri de mare profunzime. Verbul e bine ales, iar metafora este de o mare expresivitate. Frumusețea frustă a discursului poetic, lirismul autentic și muzicalitatea versului dau prospețime poeziei sale. Ritmul este echilibrat, mai curând liniștitor, chiar daca uneori ființa poetică se revoltă sau își strigă neputința în fața absurdității existenței… constată analiștii.
Aici, la Poșaga, cândva, în comunism, au murit oameni, partizanii, alții au făcut ani grei de pușcărie ori au fost deportați în Bărăgan ca și Coposu sau Ion Diaconescu, satul Poșaga, datorită lui Iustin Borfotă, fostul profesor și primar în localitate este astăzi înfrățit cu o localitate din Franța…
Ion N. Oprea, Iași, 14 mai 2022
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania