Primit pentru publicare: 09 aug. 2015
Autor: Ion N OPREA, Membru de Onoare Fondator al Rev. Luceafărul
Publicat: 11 aug.2015
La Râmnicu-Sărat ca să faci literatură, ieși în stradă cu porta-vocile, la Iași, în cazul FILIT, faci declarații politice și lași profesioniștii ca și pe cititori cu ochii în soare… până la anul dacă se va mai putea face ceva
La Râmnicu-Sărat, ne informează Marian Ilie, îndrăgostit de cultură, am înțeles, cu aproape trei ani în urmă purtătorii de nume literare au ieșit în stradă, în mijlocul mulțimii, să-și facă prezența și să trezească conștiințele celor care trebuie.
Da, zice domnia-sa, Marian Ilie, omul care ne alimentează pe sticla televizorului cu tot felul de publicații, îndemnați de neastâmpărul muzelor și de neliniștile Cetății bântuitelor noastre porniri, poieții – în mod sigur și prozatorii, alți oameni de artă- au ieșit în stradă și au protestat împotriva nu numai a măsurilor de austeritate nejustificate, dar, atenție!, și-au desemnat și trimis candidatul lor independent pentru alegerile de primar al orașului, pe Florentin General-Frățilă, pe care cetățenii l-au și ales.
Cu ocazia campaniei pentru alegerile locale foștii manifestanți, bine organizați, au editat colecția Scriitori râmniceni, care, cu dublă sponsorizare – atât din partea puterii cât și din partea opoziției, atrăgând noii-vechii puteri atenția asupra numelor în Cetate și necesitatea de a le ține în priză, spre desfătarea și desfășurarea intelecuală a locuitorilor urbei și nu numai cu tot ce pot ei oferi publicului din Grădina Frumosului.
Așa se face că de atunci și până acum în Rmnicu-Sărat au fost tipărite mai multe colecții cu creațiile autorilor locali, ultima din ele aflându-se în plin process de punere în scenă la Centrul cultural, unde s-au lansat patru volume din noua colecție de autori râmniceni, realizate cu sprijinul instituției gazdă.
În cadrul Festivalului Cărții râmnicene, Casa municipal de cultură Florica Crisotoforeanu și Editura Rafet au organizat lansarea cărților: Ecouri peste timp – Florea C. Costache; Lumini din adâncuri de Traian Gh. Cristea; Spre cer – Ștefania Selegian; Lampa mea cu gânduri mov de Maria Ilie; Început de viață nouă de Pompiliu Dumitru; Histoires d-amour travers l-histoire de Nicolae Bratu; Mică enciclopedie de adormit omenirea de Dan Manciulea; Zona etnografică Râmnicu-Sărat, repere geografice și istorice de Dumitru Hangu; Sens și contrasens de Răzvan Th. Chiriac; Tăcerea din cuvânt de Vasile Chirica; La agapă cu Dumnezeu de Constantin Marafet.
Au urmat și alte acțiuni culturale cu susținere financiară din partea Centrului cultural Florica Crisoforeanu / lansarea volumului Roiul de stele de Florentin General-Frățilă, de exemplu.
La Iași, însă, după Edițiile FILIT 2013 și 2014, apreciate și de noi în revista Luceafărul, după declarații fără substanță, că li s-ar fi cerut să se facă publice cheltuielie, lucru care trebuia făcut din oficiu, mai ales că la Iași atât primarul căt și președintele Consiliului judeian sunt sub anchetă, foștii orbanizatori, cu fondurile la dispăziție, ba și cu invitațiile făcute, unele și acceptate, își permit ceea ce n-au făcut nimeni, mai ales că sunt și parteneri în ce se cheamă candidature la titulul de Capitală, cândva, cultural europeană, să anuleze o amplă manifestare cuvenită nu doar Iași-ului, în loc să se declare neputincioși. Și să lase locul altora și mai vrednici.
În fond, după părerea multor ieșeni, nici într-un caz nu-i vorba de ostilitate politică a neputincioșilor, că așa este toată actuala lume politică și administrativă, îmbolnăvită de gustul banilor, ci chiar de incapacitate managerială, dezordine și mare haos în actul cultural de conducere, pentu care oamenii demni lasă locul altuia. Fără ifose, că de declarații justificative este lumea sătulă.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania