Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

LA STÂNCEȘTI, PENTRU IOAN D. MARIN

 

LA STÂNCEȘTI,
PENTRU IOAN D. MARIN
                                Autor, prof. Niculai Maluș

 In 7 octombrie, din acest an, se vor împlini 25 de ani de la trecerea în neființă a profesorului și cercetătorului istorico-literar, Ioan D. Marin, iar în 3 ianuarie, anul următor, se împlinesc o sută de ani de la nașterea sa.

Se cuvine să dăm dovadă de o înaltă prețuire și un respect adecvat pentru ceea ce a fost și ceea ce înseamnă Ioan D. Marin – distinsul dascăl –  pentru aceste locuri unde a crescut, a viețuit, a creat și a atins nemurirea, poetul Mihai Eminescu.

Ioan D Marin [1024x768]Prof. Ioan D. Marin, absolvent al Facultății de Litere și Filozofie, Universitatea din Cernăuți, cu dublă licenţă – Română-Istorie şi Pedagogie-Sociologie şi Psihologie – și al Seminarului Pedagogic Universitar din Iaşi, Profesor Gr. Didactic I, după o carieră didactică de 41 de ani și o bogată activitate științifică – istorică și literară -, se înscrie ca un simbol al devotamentului și vredniciei pentru afirmarea valorilor noastre spirituale, unde adevărul și principialitatea trebuie să fie primordiale.

Ca pedagog desăvârșit și intelectual de seamă – membru al Societăţii de Ştiinţe Istorice şi Filologice -, munca sa s-a concretizat în fructuoase colaborări cu publicațiile vremii – redactor la Revista Școlii (Botoșani, 1938-1944), Buletinul ,,M. Eminescu”, Făt-Frumos, Clopotul, Curentul, Românul, Caiete botoşănene, Revista de pedagogie, Herasus, etc. -, publicând articole și studii de o mare importanță: ,,Din ideile pedagogice ale lui I. Creangă”; ”Evoluţia ţărănimii botoşănene între anii 1864-1907”; ,,Samson Bodnărescu, prietenul lui M. Eminescu”; ,,Primii 30 de ani din viaţa şcolilor comunale din judeţul Botoşani”; ,,Contribuţii la studierea curţilor domneşti din Moldova”; ,,La trecătoarea Botoşanilor, în 1538”;  ,,Botoşanii de la începuturile sale până la jumătatea secolului al XVIII-lea”; ,,O ctitorie a Ţării Româneşti, în Moldova din sec. al XIV-lea: Mănăstirea Doamnei” și altele.

Efortul i-a fost încununat de succes prin publicarea a trei opere (în manuscris cu siguranță mai sunt): două lucrări apărute în timpul vieții – ,,Pedagogia lui Creangă (Bucureşti: Ed. Cugetarea-Georgescu Delafras, 1941); ,,Eminescu la Ipoteşti (Iaşi, Junimea, 1979) – și cea apărută postum – ,,La Ipotești, pentru Eminescu”, Ed. Agata, 2005.

În timpul vieții munca și activitatea științifică i-au fost recunoscute și apreciate în mod pertinent: ,,Medalia de Aur” la a II-a Ediţie a Festivalului Naţional  ,,Cântarea României” și Premiul I și Titlul de ,,Laureat” la ,,Concursul Național de Critică Literară”. După moartea sa, recunoștiința i-a venit, doar, din partea nepoatei – Cătălina -, care a reușit să ofere Patrimoniului Cultural manuscrisul publicat la editura botoșăneană amintită, volum în care a semnat și un scurt studiu cu date extrase din autobiografia bunicului său.

Ioan D. Marin a fost un intelectual autentic, născut și hrănit din seva satului și care nu şi-a compromis originea, respectându-şi propria demnitate. Acum, când ne apropiem de împlinirea a 25 de ani de la trecerea în nefiinţă și o sută de ani de la naștere sa, ni se dezvăluie adevăratele dimensiuni ale operei la care a muncit o viaţă Prof. Ioan D. Marin. Numeroasele studii, articole, comunicări, operele sale publicate și aduse în atenţiei cititorului, constituie o dovadă a valoriilor spirituale lasate moștenire nouă și acestor locuri.

În ce ne privește, redacția revistei ,,Porni Luceafărul”, conducerea Școlii Mihai Eminescu și a Memorialului ,,Mihai Eminescu” Ipotești, am inițiat un proiect, care începând din acest an și până ianuarie 2012, printr-un șir de activități, să omagiem memoria profesorului Ioan D. Marin, având, neîndoielnic, și următoarele obiective de realizat:
1.Școala din Stâncești, unde ilustrul pedagog și cercetător a muncit și educat generații de tineri, să-i poarte numele, numindu-se ,,Școala Ioan.D. MARIN”;
2.Întreprinderea demesurilor necesare pentru declararea ,,Casei Memoriale Ioan D.MARIN”, a locului unde profesorul s-a născut, a trăit și a muncit;
3.Amplasarea unui bust cu chipul profesorului în curtea școlii ce va purta numele sau la ,,Casa Memoriala Ioan D. Marin”.

Cea ce ne-am propus, acum, e un gest comemorativ şi de înaltă preţuire pentru prof. Ioan D. Marin.
 Toate acestea ar putea constitui un început bun și o pildă pentru a cinsti memoria și altor personalități ale acestor melaguri încărcate de istorie.

 Bibliografie:
1.Bejenaru, Ionel. Dicţionarul Botoşănenilor”. Ed. Moldova, Iași, 1994;
2.Ciubotaru, Ştefan. Pagini din istoria învăţământului botoşănean: 1759-1948. Bucureşti: Litera, 1987;
3.Lașcu, Cătălina (Antonesei). Ioan D. Marin (Date biografice) în volumul ,,La Ipotești, pentru Eminescu”, Ed. Agata, Botoșani, 2005;
4.Piru, Al. Debuturi. Bucureşti: Cartea Românească, 1981.

Pedagogia lui Creangă [1024x768]

Eminescu la Ipotesti [1024x768]

la Ipotesti, pentru Eminescu [1024x768]Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.591 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2020 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5