Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

La Vorniceni, Gena centenarului vieții. Adela Maxim, mama ilustrului om de știință Mihai Maxim

La Vorniceni, Gena centenarului vieții. Adela Maxim – 100 de ani, mama ilustrului om de știință Mihai Maxim, turcolog de renume mondial

 La Vorniceni, un modus vivendi specific săteanului încetinește procesul de îmbătrânire, contrar perspectivelor ce se conturează la nivel mondial. Vorniceneanul are caracteristicile unei imunități aparte, care îi determină o rezistență mai mare la stres și boli. Cu mulți ani în urmă, un sătean vecin părinților mei, Mihai Costache, a murit la 111 ani. A rămas văduv de tânăr. Singur, și-a adoptat propria atitudine despre viață. Pe drum, nu-l vedeai niciodată grăbit. Avea un mers elegant, aproape leneș. Mâncarea obișnuită după posibilități, mămăligă, turte din făină de grâu sau secară, fasole, pește de baltă și cartofi feliați copți pe șparhat, fructele pomilor și vinul alb din strugurii viei din ogradă. Ani de-a rândul am fost martorii a zeci de vorniceneni care au trecut de 90 de ani.

O tendință, un fenomen cărora autoritățile locale, primarul comunei Gheorghe Irimia, le acordă atenția și respectul cuvenit. La al doilea mandat, Gheorghe Irimia își găsește timpul cuvenit și anual organizează un eveniment pentru aniversarea onorabilelor vârste.

Astăzi, 20 iulie 2022, a fost sărbătorită Adela Maxim (n.19 iulie 1922). O viață de 100 de ani. O eroină cu deplina înțelepciune  caracteristică unei senectuți active. Traiul acesta de un secol i-a oferit și necazuri, și multe și neplăcute lucruri: războiul, seceta și foametea anilor 50, pierderea soțului, Vasile Maxim, și a celor trei feciori, Mihai, Ionel și Aurel, prematur plecați din viața sa.

Fiul, Mihai Maxim (n. 09.11.1943- m.02.08.2017), prof. univ. dr. membru de onoare al Academiei Turce (Türk Tarih Kurumu), a fost ,,Un mare turcolog, poate cel mai mare și mai harnic. Fondase în anii oribili ai lui Ceaușescu Laboratorul de Studii Otomane, din Facultatea de Istorie, unul dintre puținele refugii în acei ani din calea propagandei comuniste și ideologizării istoriei, pentru ca, în timp, să devină chiar el o adevărată instituție. A înființat și a fost directorul (timp de 10 ani) Institutului Cultural Român de la Istanbul. Cunoștea în detaliu diplomatică și paleografie osmană, era apreciat și respectat de comunitatea internațională a turcologilor, un club mic, dar foarte select. Am fost martor la Bașbakanlik Arșivi, de la Istanbul, când profesori americani și japonezi veneau la masa lui, strategic poziționată în sala de studiu, să-l consulte asupra citirii unor documente. (…) În urma sa, rămân multe cărți de documente osmane traduse, câteva foarte importante cărți și studii de interpretare și o școală de turcologie care păstrează vie o tradiție a orientalisticii de mare clasă din cultura română, tradiție inaugurată de Dimitrie Cantemir și care, în a doua jumătate a sec. XX-a, a fost strălucit reprezentată de Aurel Decei, Mihail Guboglu și Mihai Maxim. Și lista poate continua.” (Armand Gosu/ facebook)

Din aceste considerente, mătușa Adela Maxim  este o eroină, asemenea celor jertfiți pe câmpurile de luptă pentru păstrarea neamului și a identității românești.

La Vorniceni, astăzi a fost un moment înălțător pentru a-i sărbători Centenarul vârstei și, totodată, un gest de înalt Omagiu celui care a fost Mihai Maxim, format în vatra satului Vorniceni.

Au fost prezenți, și i-au oferit flori mătușii Adela, primarul comunei – Gheorghe Irimia, secretarul Consiliului local – Gabriel Pânzaru, nepoții, rudele apropiate, consilierii locali, preoții parohi, Ciprian Ivanovici și Ioan Constantin, prof. Teodor Epure, prof. Ovidiu Corleciuc, av. Ioan Maxim, prof. Adriana Volar – directorul școlii etc.

Text: Ion Istrate
Foto: Alina Iftode



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania