Sursa: https://www.facebook.com/ioaniordachi
____Text și imagini preluate integral cu scopul diseminării informațiilor culturale. Exclus, scop pecuniar în avantajul publicației Luceafărul. (Pentru conformitate, Ion Istrate)
____
Prin 1989 sau 1990, eram la Seminar la Neamț, lângă mănăstire. Se citea mult pe atunci. Era la modă. Biblioteca școlii era tot timpul aglomerată. Ajunsesem să iau cărți la nimereală, ce mai găseam. Așa am cunoscut și romancieri ce nu se prea studiau la ora de română sau se trecea repede peste ei.
Hortensia Papadat Bengescu cu acel „Concert” (mie mi-a plăcut mai mult „Balaurul”), Henriette Yvonne Stall cu „Marea bucurie”, Demostene Botez cu frumoasele poezii (În Biserica zidită de tatăl lui am ajuns să slujesc cativa ani mai tarziu) și chiar
Garabet Ibrăileanu cu romanul Adela. În romanul „Adela” am aflat pentru prima dată de satul Vorniceni, ca fiind un loc mirific și in acelasi timp romantic. Peste ani am aflat că Ibrăileanu folosise numele de Vorniceni din cauza sonorității și a frumuseții numelui. Dădea romantism. El nu a fost niciodată în Vorniceni și totuși a pus acest sat in romanul lui.
Despre aceste amănunte, am citit din cartea scrisă de ilustrul profesor Octavian Ionescu, fiu al acestui sat multisecular si fost student al lui Garabet Ibrăileanu la facultatea de Litere (1920-1923). Lucrarea ce a fost terminată în 1969, cu o completare (Vornicenii in literatură), din 1970, nu a putut fi publicată datorită regimului. Am reusit, cu ajutorul doamnei profesor universitar dr. Marina Mureșanu Ionescu (fiica autorului) să împlinesc un vis al celui care îl consider, dacă nu cel mai mare jurist dat de județul nostru, cel puțin unul dintre primii juriști născuți în acest nord al țării.
Așadar, duminica viitoare va avea loc, la Vorniceni, la ora 12,30, lansarea cărții „Însemnări istorice despre satul Vorniceni din județul Dorohoi”. De fapt va fi o dublă lansare de carte pentru că doamna profesor universitar Marina Mureșanu Ionescu va lansa cartea „Amintiri din viata mea”, carte îngrijită de domnia sa. Munca doamnei profesor a fost imensă pentru că a adunat toate însemnările domnului profesor Octavian Ionescu, însemnări ce au fost în manuscris și le-a așezat în pagini de carte ce trebuie să ne încânte prin prezentarea unei vieți ce a traversat un secol de multe schimbări sociale.
Cele două cărți sunt un mare dar pentru acest sat vechi, pentru oamenii ce încă trăiesc în spiritul celor de demult. Acolo se găsește ceva, acel ceva ce este scris in aceste cărți și care îi cheamă înapoi spre radacini si pe cei plecați departe. Acolo se adevereste cuvintele spuse de Adela: „-Dacă vii, ai să mă găsești acolo, la Vorniceni…”.
Deci, la Vorniceni duminică 30 octombrie (a.c.) să descoperim frumusețea și romantismul acestui sat.
Pr. Ioan Iordachi
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania