Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Lansarea Integralei N. Steinhardt la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași

Precum în anii 2000 când la editura Polirom au ajuns aproape 100 de scrisori inedite scrise de  Mihai Eminescu către  Veronica Micle, așa acum, în 2022, a avut loc lansarea Integralei N. Steinhardt la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași

                   Marți, 17 mai 2022, la Universitatea  „Al. I. Cuza” din Iași, după cum am mai scris, a avut loc lansarea Integralei N. Steinhardt care cuprinde 22 de volume apărute în seria de autor editată de Polirom și Mănăstirea  „Sfânta Ana” Rohia, în parteneriat cu Facultatea de Litere, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice ale Univesității din Iași, lansare care s-a petrecut în Sala Senatului, cu participarea unor personalități bine cunoscute în lumea științifică și ei arătați în faza pregătirilor.

                    „Integrala cuprinde 22 de volume, editate exemplar de colegii de la Polirom, cu colaborări din țară, a unor specialiști în domeniul teologic sau  filologic” a spus ca moderator prof. univ. dr.Nicu Gavriluță de la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice.

                     „Două sentimente mă cuprind astăzi, cel al onoarei și cel al bucuriei. Onoarei  pentru că sunt a doua oară aici, în această prestigioasă univesitate din Iași, a doua oară tot pentru a-l evoca pe părintele Nicolae Steinhardt, Nicolae de la Rohia și opera lui și sigur că acest lucru se datorează colaborării noasre cu  Editura Polirom. Apoi,sentimentul de bucurie pentru că, iată, anul acesta se împlinesc  110 ani de la nașterea lui în această viață, și sunt 15 ani de colaborare dintre Mănăstirea Rohia și grupul de la Mânăstirea Rohia”, a spus arhimandritul Macarie Motogna de la Mânăstirea „Sfânta Ana” Rohia, în cuvântul său.

                       „Puține ediții critice se ridică la valoarea acesteia. Iar faptul că o editură ca Polirom și-a asumat un asemenea proiect este un lucru de toată admirația filologilor, a celor care prețuim o astfel de muncă”, a declarat în cuvântul său prof. univ. dr.Antonio Patraș de la Facultatea de Litere a Universității „Al. I. Cuza” din Iași.

                        „Textele lui Nicolae Steinhardh sunt diverse și pleacă de la o experiență spirituală realmente exemplară, este vorba  înainte de toate de convertirea  lui de la iudaism la creștinism, o experiență spirituală memorabilă, care printre altele ne învață că în viață, o valoare esențială este valoarea libertății” a punctat în cuvântul său prof. univ. dr.Nicu Gavriluță, moderatorul întâlnirii.

                      „Momentul publicării integrale a manuscriselor și a corespondențelor rămase de la Nicolae Steinhardt seamănă cu un  eveniment din anii 2000, când în editură, la Polirom, au ajuns aproape 100 de scrisori inedite, scrise de Mihai Eminescu către Veronica Micle” a arătat în cuvântul său Silviu Lupescu, directorul  Editurii Polirom, care a continuat: „Pentru un editor înseamnă o șansă unică, un  evenimenut  neașteptat și deosebit. Nu am crezut atunci că voi mai avea vreodată un asemenea noroc. Asemenea momente sunt foarte rare, nu credeam că voi avea prilejul să am o asemenea bucurie profesională și totuși s-a întâmplat”. Dânsul a mulțumit tuturor celor care au contribuit la  editarea. îngrijirea, corectarea și pregătirea pentru tipar a volumelor, activitate care s-a întins pe parcursul a 15 ani.

                        În cadrul evenimentului –lansarea Integralei  N. Sreinhardt – au mai vorbit: dr. George Ardeleanu, Facultatea de Litere, Universitatea București, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, conf. univ.dr.Emanuela  Ilie,Facultatea de Litere, Universitatea „Alex. I.  Cuza” din Iași, conf. univ. dr. Florian Roatiș, Facultatea de Litere, Centrul Universitar de Nord, Baia Mare, Emanuela Stoleriu, referent editorial al Editurii Polirom, și Adrian Șerban, director-editorial al Editurii Polirom.

                      Ion N. Oprea, Iași, 29 mai 2022



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania