Laureaţii Premiilor Eminescu-Teiul de Aur şi Teiul de Argint, ediţia a IX-a din 2010
Autor, Ioana MATFEEV
Doina Cernica, Grigore Crigan, Nicolae Pascu Goia, Manuell Mânăstireanu, Gavril Gh.Lavric sunt laureaţii celei de-a IX-a ediţii a Premiilor Eminescu Teiul de Aur şi Teiul de Argint, acordate de Editura Geea. Premiile au fost acordate ca în fiecare an pe cele trei secţiuni: Literatură, Arte Vizuale şi Colecţii&Colecţionari. Evenimentul moderat de directorul editurii, Elena Condrei, s-a derulat într-un ritm ceva mai alert dată fiind canicula care a pus stăpânire şi pe urbea în care s-a născut poetul nepereche. Galeriile de Artă Geea din Centrul Istoric unde a avut loc evenimentul a adunat personalităţi ale culturii româneşti, reprezentanţi ai mass media locală şi simpli botoşăneni care îmbrăţişează actul de cultură. „15 iunie este o zi simbol pentru editura noastră şi ne dorim să marcăm acest eveniment în fiecare an prin acrodarea Premiilor Teiul de Aur şi Teiul de Argint”, au fost primele cuvinte adresate publicului prezent de către directorul editurii, Elena Condrei care imediat a prezentat juriul din care au făcut parte anul acesta Dragoş Pătraşcu, preşedinte de onoare, conf. dr. la Univ. de Arte Vizuale Iaşi, Augustin Eden, poet, artist şi preşedinte al juriului, Constantin Tofan, artist plastic, preşedinte al filialei Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Vasilian Doboş, poet, artist plastic, director al editurii Opera Magna, Grigore Ilisei, director, realizator de programe de emisiuni şi film TVR Iaşi şi Elena Condrei, editor şi director al Editurii Geea.
Trofeul „Teiul de Aur” numai la secţiunea „Arte Vizuale”
Trofeul „Teiul de Aur” a fost acordat numai la secţiunea „Arte Vizuale” şi a revenit lui Nicolae Pascu Goia care la 89 de ani a creat şi donat bustul poetului Mihai Eminescu românilor care trăiesc la New York, America. Preşedintele filialei Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Constantin Tofan a ţinut să mărturisească despre singurul câştigător al trofeului Teiul de Aur că „la Nicolae Pascu Goia se vede măiestria, modelajul, forţa formei şi a expresivităţii portretelor sale”. Mihai Costin, care alături de Florin Cristinel Pascu (acesta din urmă locuieşte la New York) l-a ajutat pe laureatul ediţiei din acest an la Secţiunea „Arte Vizuale” să trimită bustul poetului peste Ocean, a declarat că Nicolae Pascu Goia este din Bucureşti şi deţine nu mai puţin de 100 de portrete cu Mihai Eminescu. La aceeaşi secţiune au mai fost premiaţi Manuell Mânăstireanu, fiul cunoscutului sculptor botoşănean Marcel Mânăstireanu şi Doiniţa Andronic, o artistă care şi-a descoperit recent talentul pentru picturile bisericeşti. „Dincolo de strălucita distincţie, mă bucur că cineva s-a gîndit la munca mea din ultimii ani şi pentru asta vă mulţumesc”, a ţinut să declare tânărul artist portretist, Manuell Mânăstireanu, premiat ca şi Doiniţa Andronic din Dorohoi cu trofeul Teiul de Argint. La această secţiune editura Geea a mai acordat o Diplomă în rang de excelenţă plus medalia Teiul de Aur lui Ion Iancuţ din Bucureşti despre care Constantin Tofan a declarat că este „un magician al culorii şi al formei”. Atât Mihai Costin cît şi Florin Cristinel Pascu, nepotul fostului ministru Bogdan Pascu, au primit din partea editurii organizatoare cîte o diplomă în rang de excelenţă, plus medalia Teiul de Aur. Cei doi coordonează activitatea Societăţii Române Creştine „Dorul” din America.
Fraţii de peste Prut premiaţi pentru cultul pe care îl au pentru poet
La secţiunea Literatură, Diploma în rang de excelenţă şi medalia Teiul de Aur i-au revenit Doinei Cernica din Suceava pentru activitatea sa literară iar trofeul Teiul de Argint a ajuns la Grigore Crigan din Cernăuţi, semn că fraţii de peste Prut au un cult suprem pentru poetul naţional. Grigore Crigan a primit această distincţie pentru volumul „Cea mai curată lacrimă a noastră” pe care îl ilustrăm cu un citat extras în timpul ceremoniei de Elena Condrei. „Eminescu este pentru noi o Biblie încântătoare..”. La secţiunea „Colecţii&Colecţionari”, Diploma în Rang de Excelenţă şi medalia Teiul de Aur i-a fost atribuită lui Florin Cristinel Pascu, iar trofeul Teiul de Argint suceveanului Gavril Gh Lavric, un pasionat de medalistica lui Eminescu. Editura Geea a ţinut să acorde în afara tradiţionalelor distincţii şi o Diplomă în rang de excelenţă plus medalia Eminescu Teiul de Aur lui Mihai Pascal din Iaşi pentru susţinerea vieţii cultural-artistice şi editoriale deosebite în cadrul Galeriilor Dana-Art Iaşi. Mai trebuie menţionat faptul că absolut toţi laureaţii ediţiei din acest an au primit din partea Primăriei Mihai Eminescu câte o Diplomă de Onoare.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania