Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 3 (123), Martie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 01 Mart. 2019
Autor: Liliana DEREVICI, Cluj-Napoca
Publicat: 02 Mart. 2019
© Liliana Derevici, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com sau editura[at]agata.ro
Festivitatea de decernare a premiilor anuale-2018
Ședința cenaclului literar “Artur Silvestri” din data de 28 februarie a.c., patronat de Liga Scriitorilor Români, filiala Cluj, care a avut loc la Cercul Militar, a fost una deosebită, având ca temă: festivitatea de decernare a premiilor literare ale Ligii Scriitorilor pe anul editorial 2018, pentru cele mai bune cărți. Au fost jurizate 189 de titluri, făcându-se câte trei selecții pentru fiecare gen literar și în final au fost stabilite cărțile câștigătoare. Titlurile selectate au apărut sub siglele unui număr de 22 de edituri din 17 orașe din țară. Premiile s-au acordat exclusiv pe baza criteriului valoric. Juriul a fost format din scriitorii: AL. FLORIN. ŢENE (președintele juriului), GAVRIL MOISA, IULIAN PATCA, ION CONSTANTINESCU și VOICHIŢA PĂLĂCEAN-VEREŞ.
Cenaclul a fost deschis de președintele Ligii Scriitorilor, domnul AL. FLORIN ŢENE care a dat cuvântul noii președinte a cenaclului, scriitoarea și profesoara VOICHIŢA PĂLĂCEAN VEREŞ care a propus să se asculte cu solemnitate „Imnul Ligii Scriitorilor”, compus de dl. dr. Mihai Ganea ce este cântat la fiecare manifestare organizată de cele 39 filiale din țară .
„E Liga, e Liga, frumoasă cunună,
Din gând făurită cu Limba Română,
Și dor, libertate, să punem în carte,
Iubire de țară, iubire de frate.”
Aceste memorabile versuri au răsunat în inimile tuturor, creând o atmosferă solemnă, demnă de munca depusă de acești minunați scriitori.
La începutul ședinței, așa cum a intrat în tradiția cenaclului, scriitorul Al.Florin Țene a prezentat și analizat următoarele cărți și reviste primite în cursul lunii, de la scriitorii din țară și străinătate:” “Iubirile vichingilor “ de Radu Vida, “De la grădi`, de la școa` “ de Janet Nică, “Slove lămurite în bătaia peniței în Anul Centenarului 2018 “, antologie întocmită de Ana-Cristina Popescu, “Între relative și absolut “ de Lili Crăciun,” Poezii alese“de Simor Andras, “La mulți ani, singura noastră patrie natală, România Centenară!” de Hajdu Gyozo,”Antologia scriitorilor în sărbătoare ”de Ligya Diaconescu,”Gutenberg” revistă din Arad, editată de scriitoarea Floarea R.Cândea,”Cu ușile larg închise” de Iustinian Gr.Zegreanu,”Când visele prind aripi” de Garofița Jianu,”In/Out, de Florica Ranta Cândea,”Treptele speranței” antologie brăileană, “Moldova literară “revistă editată de filiala Iași a Ligii Scriitorilor, redactor șef Mihai Știrbu.
Această zi sărbătorească a continuat cu un moment minunat de poezie dedicat dragostei pentru că în 24 februarie s-a sărbătorit Dragobetele. Au citit din operele lor, poeții :LAURENŢIU ROTAR, MARIUS ŢION și IONUŢ ŢENE-șeful culturii clujene, de la primăria clujeană, departamentul cultură, învățământ, culte. Aceștia au fost recompensați cu distincții speciale acordate de Comitetul Director al Ligii Scriitorilor pentru tot ce fac și au făcut în folosul culturi, pentru contribuția lor la buna desfășurare a manifestărilor prilejuite cu ocazia Centenarului Marii Uniri, menționând ridicarea celor 4 statui: IPS Bartolomeu Anania, episcopul Nicolae Ivan, cardinalul Iuliu Hossu și Iuliu Maniu.
În continuare Al.Florin Țene a vorbit de marea personalitate a țării și a Ligii noastre, doamna dr. Honoris Causa, prof. universitar ŞTEFANIA KORY CALOMFIRESCU care a fost recompensată cu diplomă de onoare din partea editurii „Ecou Transilvan”, editură la care a scos o mare parte a cărților sale, fiind recompensată pentru activitatea depusă în slujba medicinei și publicarea consecventă a cărților document despre viața marilor noștri medici, dând dovadă de competență profesională și respect față de marile valori românești.
Scriitorului DOREL COSMA de la Bistrița, managerul centrului cultural George Coșbuc, mare organizator de activități culturale, și domnului MENUŢ MAXIMINIAN, redactorul șef al ziarului local „Răsunetul” li s-au decernat medalia „Virtutea literară”, semn de prețuire pentru tot ce fac în folosul culturii naționale.
Aceași medalie a fost acordată domnului GHEORGHE BĂNESCU de la Filiala Mureș a Ligii Scriitorilor, pentru editarea unui album extraordinar documentar și estetic despre istoria țării, dedicat Marii Uniri care a fost lansat în mai multe orașe din țară.Domnul MIRCEA DORIN ISTRATE, poet și scriitor din Târgu Mureș, președintele Filialei Mureș a fost evidențiat pentru activitatea sa deosebită și i s-a acordat “Diploma de excelență”, pentru promovarea literaturii române contemporane și buna colaborare cu autorul, domnia sa organizând numeroase acțiuni culturale în anul Centenarului Marii Uniri.
A urmat premierea cărților apărute în 2018, premierea fiind făcută de domnul președinte național al Ligii Scriitorilor AL. FLORIN ŢENE și de domnul IULIAN PATCA, președintele filialei Cluj.
Această scriitoare din Arad a dat telefon în direct, felicitând, din partea Filialei Ligii Scriitorilor Arad, pe organizatorii manifestării de înalta ținută.Cu regretul că nu au putut veni, dar se revanșează pe 28 martie la lansarea cărții despre Al.Florin Țene.
A mai fost acordată o diplomă restantă doamnei LIUBOMERA MARUSCIAC pentru toată activitatea domniei sale.
Cei premiați prezenți la ședință au luat cuvântul, mulțumind și aducând completări operei pe care au scris-o.
În final doamna LUCIA ELENA LOCUSTEANU a recitat o frumoasă poezie compusă de domnia sa și adresată celor al căror cuvânt devenind balsam pentru suflet au fost răsplătiți cu premii, poezie din care reținem doar câteva versuri memorabile care ne-au atins inima:
„Cuvântul lor e har divin
Ce-i răsplătit astăzi din plin
I-a înrobit cu-al lui senin
Cuvântu-i greu de mânuit
De așezat, de potrivit
La locul sfânt ce-i șlefuit
L-au cizelat cu drag și dor
Și-a înflorit în mâna lor.
Cuvânt rostit în miez de noapte
E a iubirii calde șoapte
E-a patriei dulce rostire
A limbii noastre nemurire”
Premianții vor beneficia de reduceri substanțiale la publicarea următorului volum, dacă va apărea sub egida Editurii Napoca Nova, în termen de 12 luni după festivitatea de premiere.
Următoarea ședință va avea loc în 28 martie când va fi lansată cartea „Alexandru Florin Țene-Atitudini literare la începutul secolului XXI” de Voichița Tulcan Macovei, unde vor vorbii: Lucia Elena Locusteanu, Iulian Patca, Lucia Bibar, Floarea Ranta Gândea și autoarea.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
Felicitări tuturor CELOR CE ȘLEFUIESC, ,,SENSIBILIZEAZĂ” CUVANTUL!!
Felicitări tuturor celor care țin făclia culturii aprinsă și o transmit mai departe!