Uniunea Vatra Românească Fliala Botoşani şi Muzeul Judeţean Botoşani, cu sprijinul Primăriei Municipiului Botoşani, au organizat sărbătoarea ,,Ziua Limbii Române”.
Ziua Limbii Române, a fost sărbătorită, pe 31 august 2013, la Muzeul Judeţean Botoşani cu simpozionul „Limba ca proces de comunicare între oameni”. La acest eveniment au participat Dănuţ Huţu directorul Direcţiei Judeţeane de Cultură Botoşani , Aurel Melniciuc directorul Centrului Judeţean de Creaţie Botoşani, Aurel Buzincu profesor univ. dr. din Suceava, Gheorghe Median muzeograf Muzeul Judeţean Botoşani, prof. Otilia Crina Măzăreanu, prof. Maria Baciu, ing. Paul Mircea Iordache, scriitorii Mihai Gaftoneanu, Constantin Cristescu, Asociaţia ,, Vis de Artist” coordonator prof. drd. Cătălina Constantinovici.
La manifestare au participat invitaţi din Republica Moldova şi Ilie Popescu, preşedintele Societăţii „Golgota” din Cernăuţi.
Simpozionul a debutat cu intonarea imnului naţional al României, după care a urmat imnul limbii române.
Cuvântul de deschidere a aparţinut ing.Paul Mircea Iordache, preşedintele Filialei Botoşani a Uniunii Naţionale ,,Vatra Românească”, care a prezentat importanţa acestei zile pentru prima dată sărbătorită, ca urmare a deciziei luată de Parlamentul României, în scopul de a conştietiza necesitatea cooeziunii românilor de pretutindeni și a folosirii corecte a limbii pe care o vorbim. Şi aceasta pentru că în ultimii ani, peste 100 de englezisme au intrat în limbajul curent al românilor, iar internetul a dus la creșterea numărului tinerilor care folosesc cuvinte prescurtate sau cuvinte în limba engleză.
31 august este data in care se sarbatorește Ziua Limbii Romane, dupa Legea nr. 53/2013 privind instituirea limbii române ce prevede acest lucru a fost publicata in luna martie in Monitorul Oficial. Partea I, nr. 145, din 19 martie 2013.
Legea prevede ca marcarea Zilei Limbii Romane să fie sărbătorită de către autorităţile publice din România, de reprezentanțele diplomațiilor străine precum instituțiile culturale române sau alte instituții românești din străinătate prin organizarea de programe si manifestari cultural-educative dedicate limbii române, dar si prin arborarea drapelului național si prin intonarea imnului Romaniei.
Au susţinut comunicãri: prof. muzeograf Gheorghe Median,,Gânduri despre limba română”,
prof. Maria Baciu ,, Limba ca factor de păstrare şi consolidare a identităţii naţionale”,
prof. univ. dr. Aurel Buzincu ,, Limba română azi”,
prof. Otilia Măzăreanu ,,Simbolurile Naţionale”și
ing. Paul Mircea Iordache ,, Revista ,, Vatra Românească”, vector de coeziune transfrontalieră a românilor”.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania