Autor: Alexandru Forin ȚENE
Primit pentru publicare: 4 Mart. 2022
Editor: Ion ISTRATE
Copyright: © 2022 Alexandru Florin Țene, © 2022 luceafarul.net
© 2022 by Agata
Scopul publicării: promovarea și diseminarea informațiilor culturale.
Este exclus scopul pentru a obține avantaj pecuniar Revistei Luceafărul sau autorilor publicați.
NB
Conținutul acestei publicații nu reprezintă în mod oficial opinia revistei Luceafărul.net, a cărei unică responsabilitate este de a publica opiniile colaboratorilor ei. Răspunderea privind corectitudinea și coerența informațiilor prezentate, precum și eventuale consecințe revin autorilor, conform prevederilor legale.
Încă de la început trebuie subliniat că literatura înglobează valori spirituale de cele mai variate şi diferite tipuri, cum ar fi politic, filosofic, etic etc, fiind prin natura sa integratoare, dar că aceste valori înceteayă să existe din clipa în care ele sunt topite în creuzetul imaginii artistice. Operele literare le cuprinde nu numai sub formă conceptuală ci în întreaga ei complexitate, fie ca atitudine afectivă, fie ca sugestii sau aluzii care se pot degaja dintr-o atmosferă, dintr-o anumită viziune asupra realului sau idealului, prin intermediul unei formule stilistice sau alta.
Se spune de obicei, mai ales cei care practicau realismul socialist, că arta reflectă realitatea dar această formulare generală exactă rămâne incompletă și până la urmă chiar falsă dacă nu adăugăm că este vorba de o dublă reflectare, că scriitorul proiectează în operă nu numai imagini ale realului dar și propriile sale idealuri estetice, concepțiile sociale și filozofice care îl călăuzesc. Așa că sensurile nu emană direct din realul “redat”, ci sunt rodul unei anumite construcții estetice a acestuia, iar concepția arhitecturală care o prezidează este inevitabil mai largă decât componentele formale sau structurale. Pledoria pentru sens este de fapt susținerea pentru artă, întrucât operele nu se prezintă ca simple schelete descărnate și lipite de viață, ci presupun o atitudine umană pe care o comunică. Fără a fi propriu-zis probleme estetice, geneza, contextul social, raportul dintre național și universal, accesibilitatea, succesul care nu întotdeauna este semnul valorii, moda sunt aspecte care nu pot fi ignorate și ele merită o preocupare specială în cadrul unei sociologii a artei. Nu e recomandabil să le ignorăm, întrucât esteticul nu există într-un vid spiritual și nu poate fi cercetat doar în sine, a le discuta fără respectarea specificului acestui domeniu duce la schematism, deoarece uită că diferitele tipuri de valori sunt autonome și ireductibile unele la altele.
Pentru mine are o însemnătate creația literară nu pentru că ea ar determina în mod automat valorile, ci în faptul că, deschide o perspectivă multilaterală și lipsită de rigidități și oferă posibilitatea unei viziuni artistice cuprinzătoare și nuanțate. Talentul și personalitatea creatorului sunt singurele în măsură să transforme această posibilitate în realitate.
Al.Florin Țene
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania