Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

“Luna Sculptorilor Români”, în desfășurare la Iași

  • Între 20 februarie și 19 martie are loc cel mai important eveniment dedicat sculpturii din România, inspirat de personalitatea marelui Brâncuși. Este la Iași și e o amplă expoziție intitlualtă “Luna Sculptorilor Români”, ediția a treia, rezultată în urma proiectului cu același nume, care aduce laolaltă 11 expoziții personale și colective, peste 185 de sculpturi, dintre care un număr de 51 de lucrări sunt expuse în aer liber. Astfel, publicul ieșean și turiștii care ajung în acest interval în oraș, pot lua contact direct cu sculptura contemporană, etalată la Ateneu și pe arterele pietonale ale orașului. Sculptorii incluși în proiect, originari din Arad, Timișoara, Cluj, Sângeorz-Băi, Alba-Iulia, București, Constanța, Iași și Chișinău, sunt nume deja consacrate în lumea artei contemporane, cărora li se alătură numeroși artiști emergenți, dar și invitați din alte domenii culturale.
  • Iubitorii de artă sunt așteptați atât la Ateneul Național din Iași, unde se află cea mai mare expoziție din cadrul proiectului, în locațiile partenere, dar și în arealul destinat evenimentului, pentru a admira opere de artă unice, în cadrul a ceea ce se dorește a fi o radiografie a sculpturii moderne și contemporane românești”, transmitea Vladlen Babcinețchi, managerul proiectului.
  • Proiectul Luna Sculptorilor Români a debutat, la inițiativa Ateneului ieșean, din dorința de a promova această formă de manifestare artistică, dar și ca un omagiu adus celui mai mare sculptor român, Constantin Brâncuși. Anul acesta, ca și în edițiile precedente, vor fi expuse lucrări ale celor mai importanți artiști români”, declara Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Național din Iași.
  • Epicentrul expoziției este la Pinacoteca Ateneului Național din Iași, de unde se ramifică în locațiile partenere și în spațiul urban. Astfel, găsim sculptură contemporană în Grădina Palas, pe Esplanada Palatului Culturii, pe pietonalul Ștefan cel Mare, în Piața Unirii, Str. Lăpușneanu, Casa Universitarilor și în Parcul Copou.
  • Sculpturile expuse la Ateneu poartă semnătura sculptorilor Ion Irimescu, Marcel Guguianu, Richard Hette, Oscar Han, Ion Jalea, Ion Iancuț, Dan Covătarul, Gheorghe Adoc, Gabriela Adoc, Rădulescu Gir, Boris Caragea, Cornel Medrea, Gheorghe Munteanu, Felix Aftene, Iftimie Bârleanu, Gheorghiță Brădățanu, Constantin Crengăniș, Vladlen Babcinețchi, Alin Neacșu, Leontin Păun, Lucian Smău și Sorin Purcaru, putând fi admirate în foaierul Ateneului ieșean.
  • Totodată sunt prezentate lucrări din patrimoniul Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu”, specializarea sculptură, al Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” și al Școlii Populare de Arte „Titel Popovici” din Iași, ce se găsesc în interiorul și exteriorul clădirii.
  • Alături de cele peste 40 de lucrări de sculptură, publicul va descoperi, în premieră, un exponat-vedetă: o scrisoare scrisă și semnată olograf de marele sculptor Constantin Brâncuși. Expoziția și obiectul Brâncuși pot fi văzute zilnic, la Ateneu, între orele 09:00-19:00.
  • Evenimentul este organizat de Ateneul Național din Iași, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, având ca parteneri principali Uniunea Artiștilor Plastici din România, Complexul Muzeal Național Moldova / Palatul Culturii – Muzeul Unirii, Muzeul Național de Artă Constanța, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Casa de Cultură a Municipiului Iași „Mihai Ursachi”, Galeria Aparte, Galeria Arteast, Galeria Dana, Arcada Central Art Space, Galeria Pallady, Galeria Tonitza, Galeria Drossu, TVR Iași, Bindu, Grand Hotel Traian, Artmark și Palas.

Cosmina Marcela OLTEAN
Foto – iasi4u.ro



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania