Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Mănăstirile românești, între Hristos și cursurile de super-tech?

 

Scandalul de la Mănăstirea Sihăstria Putnei a căzut ca trăznetul peste marea masă a credincioșilor și preoților români. Pentru mine nu a fost o surpriză organizarea unor cursuri ”deschise” de super-tech într-o mănăstire ortodoxă din Bucovina. De câțiva ani asistăm la tot felul de întruniri ”open mind” și dezbateri ”deschise”, cu politicieni din zona USR și activismului ateu, în unele mănăstiri din Moldova. De fapt, suntem martori la o schimbare de paradigmă a adversarilor Bisericii. Perioada violentă, de acum câțiva ani, de aruncare cu pietre în biserici, scrierea de lozinci cu mesaje ateiste pe zidurile mănăstirilor, precum și a mitingurilor în care se răcnea ”Vrem spitale, nu catedrale” a apus. Asaltul asupra bisericii ortodoxe se duce, în prezent, mult mai culant și perfid și extrem de viclean. Se fac parteneriate cu ong-uri din sfera ”societății deschise”, controlate de Soros sau de alții ca el, pentru a se ”trăinui” preoții, călugării și mirenii prin cursuri bine stipendiate, cu instrumente modern și digitale de high-tech. Politica dură împotriva BOR de anii trecuți nu a avut succes la un popor ortodox, care respectă tradiția și este sub ascultarea predicilor provenite de la Sfinții Părinți. Atunci, corifeii schimbării și ai subminării bisericii, de la Hristos la ”marea resetare”, precum și ”turma” ateilor violenți verbal și fizic, au venit cu noua strategie a ”calului troian”: asaltul bisericii din interior, sub forma conferințelor, dezbaterilor sau seminariilor în care se vorbește despre schimbarea unei tradiții milenare și se propune o perspectivă ”deschisă” asupra canoanelor, pentru acceptarea unei modernități în perpetuă transformare, fără permanențe. În viziunea noilor cursanți, aduși de ong-uri în mănăstirile ortodoxe, tradiția noastră milenară este ”medievală” și ”învechită”, deci trebuie schimbată, atentându-se, astfel, la fundamentele religiei ortodoxe și la permanențele mesajului lui Hristos și a Sfinților Părinți. Ce fac aceste ong-uri care nu mai aruncă cu pietre în biserici la propriu și nu mai răcnesc ateist pe facebook la adresa preoțimii? Încep să organizeze cursuri, ca preoții, călugării și mirenii să-și schimbe mentalitățile, adică să fie cât mai departe de Hristos, de izvoarele credinței și de învățămintele canonice ale tradiției creștine?

SuperTeach, o organizație care propune citate din Yuval Noah Harari, și-a ținut ”team-buildingul” la Mănăstirea Sihăstria Putnei în luna august. E firesc ca jurnaliștii de la publicația conservatoare și suveranistă R3Media.ro să reacționeze, pentru că această organzație s-a cuibărit în inima ortodoxiei bucovinene: Superteach, o organizație care se definește drept „proiectul care promoveaza centrarea pe nevoile elevilor si formarea cadrelor didactice dupa principiile mentalitatii deschise”, informează pagina oficială a proiectului. „Comunitatea facilitatorilor SuperTeach alături de membri ai echipei executive, antreprenori și fondatori ai Asociației SuperTeach s-au reunit în perioada 16-21 august în cadrul team-building-ului anual de la Sihăstria Putnei. Timp de 5 zile, participanții au avut parte de activități de conectare, de ateliere privind strategiile de aplicare a instrumentelor de Mentalitate Deschisă în școli și comunități”. Reacția stăreției Mănăstirii ”Sihăstriei Putna” a fost vehementă la articolul R3Media.ro, care ridica niște firești semne de întrebare despre organizarea unei conferințe, sub semnul indirect a unor promotori ai ateismului mondial, care promovează la forumuri internaționale idei despre o posibilă ”reducere a populației” sau desființarea bisericilor naționale, prin inventarea unei religii unice, care să destructureze, astfel, ortodoxia. Problema Mănăstirii ”Sihăstria Putnei” în această ecuație de implementare a unei agende ”deschise” și paralele cu învățătura hristică poate fi corelată, din păcate, cu vorba românească populară: ”Nu poți fi cu sufletul în rai și cu slănina în pod” sau se pliază tragic pe versetul evanghelic: ”Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni: căci ori îl va urî pe unul şi-l va iubi pe celălalt, ori îi va fi devotat unuia şi-l va dispreţui pe celălalt. Nu puteţi sluji şi lui Dumnezeu, şi lui Mamona.” (Matei 6:24-34). În ultimii ani, în unele dintre mănăstirile noastre se pune foarte mare preț pe ridicarea de ziduri de piatră, nu pe zidiri de credință în suflete și, pe această falie materialistă, corifeii ateismului nivelator și a ”minții deschise”, care știm bine din partea cui vin să ispitească ca pe Hristos în deșert, au identificat o breșă finanțând cu ”ochiul dracului” tot felul de seminarii și întruniri care nu au absolut nicio legătură cu Hristos, Sfinții Părinți și tradiția teologică ortodoxă sau bizantină. „Dați dar Cezarului ce este al Cezarului, și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.”

În acest asalt ideologic tezist și ”woke” asupra mănăstirilor ortodoxe din Moldova, singurul răspuns este doar cel hristic: Liturghie, Vecernie, Sf. Maslu, Priveghere, Rugăciune, iar conferințele și seminarile ”deschise” să fie trimise cât mai departe, ca să se desfășoare în afara zidurilor bisericilor și a mănăstirilor. Stăreția Mănăstirii ”Sihăstria Putnei” și conducerea Sfântului Sinod BOR trebuie să înțeleagă că organizarea de conferințe ”deschise” în stil ”woke”, nu fac altceva decât să îndepărteze credincioșii de biserică. Vreți biserici absolut goale, din toate punctele de vedere, ca în Occident? Organizați, în continuare, conferințe super-tech și seminarii despre mentalități în schimbare și despre adaptare la ”societatea deschisă” și vom ajunge să bată vântul prin mănăstirile și bisericile României, ca în Germania sau Olanda. Românul vine la biserică sau participă la pelerinajele de la mănăstiri, ca să audă vorbindu-se de Hristos și să asculte povețele Sfinților Păriți și bogățiile seculare ale tradiției religioase, nu să audă conferințe despre adaptarea deschisă la schimbarea normelor și canoanelor lăsate moștenire de Hristos și Părinții Bisericii. Românii beau din apa vie a izvoarelor milenare a credinței mergând la mănăstiri și participând la Sfânta Liturghie. Nu putem vorbi de schimbare și modernizare într-o dogmă, care nu poate fi schimbată, lăsată moștenire de Hristos până la a doua venire a împărăției cerești.

Ionuț Țene



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania