Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Manifestarea culturală“ Tradiții și obiceuri românești“pe locurile de naștere al marilor noștri ierarhi

 Motto:,,Un popor care nu-și cunoaște tradițiile este ca un copil care nu-și cunoaște părinții”.
(Nicolae Iorga)

Liga Scriitorilor Români, filiala Vâlcea, a lansat în această primăvară concursul literar pentru elevii de gimnaziu ,,Tradiții și obiceiuri românești”.

  • Concursul, la care au participat copii din mai multe localități vâlcene, s-a desfășurat pe două secțiuni: poezie și proză scurtă.
  • Lucrările au fost jurizate de trei membrii ai ligii: Marinela Belu Capșa, Luci Trușcă și Dan Mitrache.
  • Nu suntem pierduți atâta timp cât încă avem profesori și elevi preocupați de păstrarea tradițiilor și obiceiurilor noastre, cele care ne leagă depotrivă atât de trecut, cât și de viitor.
  • Rădăcinile noastre sunt înfipte adânc în vremuri de demult, furtunile care au trecut peste acest popor nu au reușit să i le smulgă, el a rămas neclintit pe meleagurile străbunilor, care și-au dat viața pentru dăinuire.
  • Partenerii Ligii Scriitorilor în acest concurs au fost biblioteca Antim Ivireanul și Arhiepiscopia Râmnicului. 
  • Festivitatea de premiere s-a desfășurat la Mănăstirea Suiești, din localitatea Stănești, mănăstire ctitorită în memoria Patriarhului Justinian Marina.
  • Îi mulțumim pe această cale părintelui stareț și călugărilor pentru ospitalitate și găzduire.
  • A fost un moment înălțător să-i vedem pe copii în straiele noastre tradiționale, așteptând emoționați desfășurarea festivității de premiere.
  • Moderatorul acestui eveniment a fost Doamna Zenovia Zamfir, care la un moment dat a vorbit în direct despre festivitate la o emisiune a postului de radio Craiova. 
  • A fost invitat la eveniment scriitorul și jurnalistul Petre Cichirdan, care a filmat întreg evenimentul.
  • Au luat cuvântul scriitori ai ligii, care au și recitat din creațiile proprii, alți scriitori invitați, apoi profesorii care au însoțit copiii și câțiva membrii ai administrației publice locale. 
  • Președintelui filialei Vâlcea a Ligii Scriitorilor, doamna Luci Trușcă, i-a revenit onoarea de al prezenta pe invitatul special,Președintele Național al Ligii Scriitorilor din România, scriitorul  Alexandru Florin Țene, venit la eveniment împreună cu soția, scriitoarea Titina Nica Țene.
  • Domnul Președinte Național al Ligii Scriitorilor a vorbit, în fața a celor peste 200 de elevi veniți din tot județul Vâlcea, despre Liga Scriitorilor, despre momentul înființării Ligii și câte ceva despre activitatea de scriitor a domniei sale, inclusiv despre rolul literaturii române în evoluția societății. Încheind cu  recitarea  poeziei FARMEC, moment viu aplaudat de auditoriu. După care a înmânat câteva cărți și reviste atât părintelui stareț, pentru patrimoniul mănăstirii, cât și copiilor premiați.
  • Un alt invitat a fost domnul Alexandru Ilinca, cel căruia i se spune ,,ultimul opincar din România”, care i-a oferit domnului Alexandru Florin Țene o pereche de opinci.
  • După ce a prezentat detalii despre concurs, doamna Luci Trușcă, împreună cu doamna Zenovia Zamfir, au trecut la festivitatea de premiere a copiilor.
  • A fost un moment încărcat de emoție, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, deopotrivă. 
  • Copiii au fost premiați cu diplome și au primit cărți dăruite de scriitorii Ligii.
  • O altă activitate, la care au fost parteneri Liga Scriitorilor, Asociaţia Creștin Ortodoxă ASCIOR, reprezentată de către doamna Zenovia Zamfir, Asociația cercetașilor, filiala Vâlcea, a fost pelerinajul copiilor și al cercetașilor din localitatea Glăvile ,,Drumul pelerinului”, pelerinaj care a pornit de la Casa Memorială a Mitropolitului Bartolomeu Anania, încheindu-se la Mănăstirea Suiești, din localitatea de naștere a Patriarhului Justinian Marina. 
  • Ambele activități au fost binecuvântate de către părintele stareț Antim Motorga. 
  • În continuare, în altă locație, într-o atmoseferă tradițională a fost sărbătorit scriitorul Al.Florin Țene, care în aceste zile a împlinit frumoasa vârsta de 81 de ani, vârsta cronicarilor munteni.,Moment în care scriitoarea Zenova Zamfir, reprezentanta Bibliotecii Județâene “Antim Ivireanu“ a vorbit despre viața și opera acestui mare poet, prozator, critic de artă, eseist și promotor cultural, care de-alungul vieții a promovat valorile culturale și științifice din România Profundă și Tainică.În acest context a prezentat volumul, recent apărut , intitulat “Între clipa ce vine și visul cea fost. Credință, iubire, cultură “, ediție îngrijită de Zenovia Zamfir, în care sunt articole care vorbesc și despre activitatea scriitorului Al.Florin Țene.Iar președinta filialei Vâlcea Ligii Scriitorilor poeta Luci Trușcă a scos în evidență valoarea celor 93 de cărți publicate de Al.Florin Țene, volume de poezie, critică literară, romane, monografii, scoțând în evidență valoarea spirituală a romanelor în care sunt scoate la lumina tiparului suferințele marilor noștri scriitori în închisorile comuniste, precum Radu Gyr, Vasile Militaru, Traian Dorz, roman care a primit premiul MEMORIA din partea USR, Patre Țuțea ce se află sub tipar și Mircea Vulcănescu care este în lucru.
  • Scriitoarea Zenova Zamfir ridicând cupa prieteniei, împreună cu ceilalți prezenți la manifestare, au cântat tradiționalul cântec”Mulți ani trăiască-cine să trăiască? Liga să trăiască și familia Țene! “Cântecul preluat de cei prezenți s-a ridicat spre înălțimile dealurilor împădurite ca un imn dedicat oamenilor frumoși care o viață întreagă și-au dedicat talentul culturii române.
  • Spiritul marilor noștri ierarhi a fost cu noi, în sufletele noastre, a coborât pacea și ne-am simțit atât de aproape de Dumnezeu. 

Luci Trușcă
Președintele Ligii Scriitorilor Români, filiala Vâlcea, 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania