Matei și Kornelia Schinteie, 20 ani de activitate iconografică și jurnalistică
Text – Cosmina Marcela OLTEAN
Foto – Matei Schinteie
Soții Schinteie, așa cum deja mulți știu, s-au remarcat în timp prin activitatea independentă desfășurată în sfera iconografiei și a jurnalismului, la nivel național și internațional. Au scris împreună o poveste de 20 ani plini de realizări și amintiri prețioase din călătoriile lor în țară și străinătate. De numele lor se leagă o serie de lucrări artistice, numeroase articole și interviuri. În continuare voi aminti câteva date biografice, date din parcursul profesional și câteva dintre cele mai notabile realizări ale lor.
Matei SCHINTEIE, publicist, jurnalist, pictor și iconar, s-a născut in oraşul Anina din Judeţul Caraş – Severin în ziua praznicului Sfântului Ioan Botezătorul, în data de 07.01 1968. A început să deseneze din clasa I. A urmat cursurile de pictură şi fotografie la Clubul Pionerilor din localitate, unde a învăţat să picteze în tempera. Primul tablou în ulei pe pânză a fost o floare de mac culeasă din curtea casei. Apoi au urmat alte tablouri în special castele, portrete şi peisaje, tablouri care au fost expuse pentru prima dată în public la o expoziţie personală organizată în anul 1991 la CLUBUL MINER din Anina actuala CASA DE CULTURA ANINA. Redactor și corespondent, este de-a lungul timpului angajat la “Actualitatea Cărăşană” din Reşiţa, jud. Caraş – Severin, “Bună Ziua Covasna” şi “Cuvântul Nou” din judeţul Covasna şi a făcut parte din colectivul de redacţie al Revistei “Lumea Credinţei” din Bucureşti, unde a scris nenumărate articole, reportaje, interviuri, ştiri şi cronică de film. Este colaborator permanent la “Adevărul Covasnei”, “Mesagerul de Covasna” şi “Condeiul Ardelean”.
Maria Kornelia SCHINTEIE, născută în data de 29.06.1976 în Staţiunea Balneo-climaterică Covasna, a studiat pictura autodidact. A învăţat tehnica picturii icoanelor şi s-a perfecţionat la un atelier de iconografie din judeţul Covasna. S-a perfecţionat la Seminarul Internaţional de Iconografie post-bizantină de la Mânăstirea Putna alături de iconari din România, Bulgaria, Grecia, Ucraina şi Coreea. Kornlia Schinteie este botezată de marele duhovnic Nil Efrim de la Mărcuş şi de Părintele Eftimie de la Mânăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ, iar naşă de botez este Maica Stareţă Serafima Comşa de la Mânăstirea Mărcuş din Jud. Covasna, mânăstire ridicată pe locul proorocit de Părintele Arsenie Boca.
De-a lungul timpului soţii Schinteie au pictat la Anina, în atelierul de la mansarda casei lor de pe strada Mihail Sadoveanu, nenumărate tablouri, în special pe sticlă. În anul 1998 se mută cu serviciul în București, după care se stabilesc în oraşul staţiune Covasna. În anul 2000, cei doi înfinţează în staţiunea Covasna propriul Atelier de pictură icoane pe lemn SchinteieArt, apoi se perfecţionează la Atelierul de iconografie de la Mănăstirea Putna unde sunt hierotesiți ca iconari. Pană în anul 2012 au pictat catapetesmele a 7 biserici din ţară şi străinătate. De atunci au pictat icoane pentru creştinii din toată ţara, iar prin ortodocşii români şi turiştii străini, lucrările lor au ajuns în nenumărate ţări şi pe alte meridiane (Serbia, Ungaria, Germania, Austria,Suedia, Elveţia, Franţa, Belgia, Olanda, Irlanda, Spania, Bulgaria, Anglia, Italia, Canada, U.S.A, Bolivia, Brazilia, Noua Zeelandă, Afganistan, etc). Lucrările lor se pot vedea în biserici, mânăstiri şi schituri de pe tot cuprinsul ţării.
În 2003 au pictat integral prima catapeteasmă la biserica Sf. Împ. Constantin şi Elena din oraşul Siret, judeţul Suceava. Sfinţirea a fost făcută de către Î.P.S. PIMEN, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Tot în Siret a pictat pentru Sala de sedinţe a Primăriei oraşului, icoana Sf. Ioan Botezătorul, patronul spiritual al localităţii.
Între 2007 – 2008 pictează crucea de altar (faţă-verso) şi iconostasul bisericii Sf Teodora din Genova, Italia. Altarul bisericii a fost sfinţit de către Înalt Preasfinţitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului şi Preasfinţitul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. În 21 martie 2010 au realizat Icoanele împărăteşti şi crucea de altar pentru biserica Greco-catolică din Graz, Austria.
În Martie 2014, Maria Kornelia Schinteie a participat la realizarea filmului documentar CANONICON – Dan Mihalcea, în calitate de regizor secund şi fotograf.
Oaspeţi la Atelierul de iconografie din Covasna
Pe lângă clienţii obişnuiţi , la atelier au venit de-a lungul timpului o seamă de personalităţi religioase şi laice. Amintim aici pe Î.P.S. Epifanie Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, Părintele Arhimandrit Mina Dobzeu botezătorul lui Nicolae Steinhardt, Părintele ierodiacon Iustinian Stoica de la Schitul Prodromul din Sf. Munte Athos, Părintele Nicanor – Starețul Chiliei Nașterea Maicii Domnului de la Schitul românesc Lacu din Sfântul Munte Athos, Maica Stareţă Serafima Comşa de la Mânăstirea Mărcuş, Pustnicul Onufrie de la cota 1800 de pe muntele Postăvaru şi nenumăraţi preoţi şi protopopi din ţară şi din străinătate.
Troiţe pictate de Maria Kornelia Schinteie se găsesc la intrarea în satul Mărcuş şi la drumul ce leagă şoseaua principală Teliu – Muncipiul Sf. Gheorghe de Mânăstirea Mărcuş. O altă troiţă de mari dimensiuni se află la şoseaua ce leagă Staţiunea Covasna de comuna Zăbala – Târgu Secuiesc. A pictat troiţa care este aproape de vărful Lăcăuţi – 1777 m altitudine. Mai multe troiţe au fost pictate pentru persoane particulare şi montate pe proprietăţile lor sau la răscruci de drumuri de pe cuprinsul ţării. Troiţa se află aproape de vărful Lăcăuţi – 1777 m altitudine.
În anul 2007 sunt invitaţi să participe la Târgul de Sfinţii Apostoli Petru si Pavel organizat de Muzeul Satului Dimitrie Gusti, București unde alături de peste 20 de meşteri iconari au reprezentat zona Covasna şi România. Numeroşii turişti străini fiind foarte interesaţi de icoana ortodoxă au achiziționat lucrările lor. An de an cei doi participă ca invitaţi cu un stand de icoane la Târgurile Meşteşugarilor din cadrul zilelor marilor oraşe din România şi la Festivalul Naţional al Meştesugarilor din Braşov, Sinaia, Mamaia, Focşani, Bran etc. În 2007 şi 2008 au participat la Târgul Internaţional de Obiecte Bisericeşti la ROMEXPO, Bucureşti. Tot în 2008 au participat la Târgul Meşteşugarilor organizat de Primăria Braşov cu ocazia Junilor Braşovului şi a Festivalului Internaţional Cerbul de aur – 2008, unde au expus icoane pictate pe lemn, lemn sculptat, piatră, marmură şi lemn cu scoarţă, pictând demonstrativ la fața locului pentru turiştii români şi străini.
Icoana Sf. Ioan cel Nou de la Suceava pictatã de soţii Schinteie pentru TOB IASI 2007 a rămas ca emblemã pentru TÂRGUL INTERNAŢIONAL DE OBIECTE BISERICEŞTI până în ziua de azi. Acelaşi model, pictat pe o singură bucată de lemn de tei cu sculptură traversală, a fost dăruită de clienţii noştri Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. În 2008, Matei şi Kornelia Schinteie au organizat Concursul Internaţional de Fotografie Ortodoxă OBIECTIV: ORTODOXIA. Premiile au constat în icoane pictate pe lemn şi piatră. Au fost înscrise în concurs multe fotografii deosebite din România, Franţa, Italia, Polonia, Serbia, Macedonia, Croaţia, Muntenegru, Grecia, Brazilia, Anglia, Rusia, Statele Unite ale Americii etc.
Lista activităților este mai lungă, întrucât cei doi numără mai multe realizări decât cele expuse, însă rândurile precedente subliniază esența bogatei lor activități din acești 20 ani trăiți frumos, în care fiecare zi pare să fi fost valorificată la maxim.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania