Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Meditația- mijloc de educație și promovarea culturii

Primind cartea „Prin roua gândurilor„ semnată de Mihaela CD din Montreal și apărută la Editura Globart Universum, după ce am citit și scris despre aproape toate cărțile acestei harnice scriitoare, mi-a venit în minte  aforismul prozatorului austriac de origine cehă Franz Kafka în care spunea: “Atâta timp cât nu încetezi să urci, treptele nu se vor termina sub pașii tăi care urcă, ele se vor înmulți la nesfârșit. “.Așa se întâmplă cu autoarea acestui volum în care și-a strâns eseurile, impresiile, articolele, recenziile și cronicile literare. Cartea se deschide cu câteva rânduri ale autoarelui, care ne pune în temă, încă de la început:” „Roua de gânduri se asaza cu duioșie pe firul de verde crud al ierbii copilăriei,atent și firav cu o grijă precisă ca să nu strivească corola de minuni păstrate sub cupola de mrgăritar a amintirilor.

  • În acest volum autoarea, așa cum precisează în aceste rânduri și-a adunat evantaiul de gânduri despre cărți, evenimente, idei etc.Dar ce sunt gândurile? Un studiu spune că acestea vin când un singur neuron se aprinde e ca o scurtă și izolată flamă. Dar când mai mulți neuroni se aprind împreună ei formează un gând. Modul în care creierul acoperă decalajul dintre aceste două niveluri ale activității neuronale rămâne un mare mister, dar un nou tip de tehnologie ne apropie mai mult de rezolvarea lui.
  • Așadar știm că circa 100 de miliarde de neuroni comunică prin semnale electrice în fiecare moment, ceea ce înseamnă că activitatea este neîntreruptă, însă din toate aceste semnale numai unele sunt gânduri conștiente. O mare parte din activitatea neuronală are rolul de a prelucra stimulii senzoriali receptați din mediul înconjurător, însă diferența dintre percepție și gânduri este ca în timp ce percepția este legată direct de stimuli, gândurile nu sunt.
  •  Avem între 10 și 20.000 de gânduri pe oră. O activitate impresionantă însă trebuie avut în vedere că prea multe gânduri ne obosesc și nu ne mai permit o funcționare normală. Controlul gândurilor devine astfel esențial, pentru a nu se ajunge în situația ca unele dintre aceste gânduri să devină obsesive și să îți controleze viața. La fel de periculoase sunt și gândurile care te controlează. Acestea sunt gândurile care te îndeamnă să acționezi impulsiv, de regulă în situațiile în care ești jignit, și este bine să le controlezi.
  •  Însă există gânduri ce ne aparțin în totalitate dar există și gânduri care vin din exteriorul nostru și anume, de la familie, școală, societate. Aceste gânduri au venit Mihaelei CD pentru a scrie această carte.
  • Volumul se deschide și cu un moto, semnat de autoare: “Pana scriitorului aşazǎin file de carte la ceas tarziu in noapte rouǎ de ganduri din cuvintele sale negrǎite spre a fi vorbite de cei ce vor veni candva sǎ le descopere Mihaela CD
  • Johnny Ciatloş Deak, membru al Uniunii Jurnaliştilor Independenţi din România, în “Cuvântul editorului “ aduce completări la ce scriam eu mai înainte despre gânduri, acestea fiind: “Fiecare persoană are gânduri dar acestea sunt diferite pentru că sunt trecute prin propriile filtre, propriile scări de valori şi judecaţi. Gândurile reprezintă un cumul de trăiri, experienţe, informaţii, ipoteze şi dorinţe pe care o persoană le transpune sub forma unei percepţii într-un loc tainic numai de ea ştiut, în mintea
  1. Acolo le adună asemenea unor boabe de rouă şi le sortează în diverse moduri ordonându-le logic sau ilogic în funcţie de starea în care se află la momentul acela dezvoltând scenarii pe care mintea le face prin combinarea a ceea ce ştie şi ce presupune, a ceea ce are şi ce ar vrea, a ceea ce a visat şi ce îşi imaginează, într-o frământare continuă sau o aşezare domoală pentru a fi reluate şi retrecute mai apoi prin filtrul raţiunii. “ În continuare editorul face un portret spiritual autoarei care este “Cunoscută cititorilor pentru o scriitură complexă şi completă, rotundă, plină de bunătate şi iubire, o slujitoare a cuvântului clar, transparent şi curat, cu o poezie melodioasă şi plină de trăire, cu aforisme motivaţionale şi educative pline de însemnătate, Mihaela CD reprezintă scriitorul şi jurnalistul care are un puternic simţ justiţiar, un scriitor al luminii cu un spirit nealterat al adevărului şi al dreptăţii, dar şi cu un puternic simţ al răspunderii.
  • Autoarea face parte din rândul scriitorilor solari care au înţeles că rolul primordial al scriitorului nu este doar acela de a transmite viitorimii scrieri literare, dar mai ales de a educa şi a trimite pe firul timpului, generaţiilor ce ne vor succeda, valori sănătoase, morale si creştine”.
  • Tot la începutul cărții, cunoscuta scriitoare prof. AURELIA RÎNJEA, membru al World Poets Association România, membru al Uniunii Scriitorilor de Limba Română, precizează: “ MIHAELA CD scrie solar, promovând virtuţile umane creştine, sădindu-le în solul roditor al generaţiilor viitoare, în marea Bibliotecă a Umanităţii, spre a dăinui peste timp. Se dovedeşte a fi o bună cunoscătoare a condiţiei scriitorului din Ţară şi din lume, mai ales în contextul actual. Într-o lume mercantilă şi plină de agresivitate, cu scări de valori răsturnate, manipulată din umbră de forţe ce vor să distrugă cu orice preţ umanul, sufletul poetului cu greu îşi face în jur un spaţiu vital, spre a dărui lumiiceea ce Creatorul i-a încredinţat să facă. “ Iar în prefață, talentata scriitoare Liliana Moldovan,membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România redactor-şef al agenţiei de presă Aşii Români secretar – Filiala Mureş Liga Scriitorilor din România, concluzionează: “Prin urmare, decizia autoarei, de a aduna între coperţile prezentei cărţi, eseurile, cronicile literare şi articolele pe care le-a scris în ultimul timp, a fost o alegere foarte bună, benefică pentru autoarea însăşi, pentru scriitorii recenzaţi, dar şi pentru cititorii antologiei cărora li s-a oferit şansa de a pătrunde într-o nişă, luminoasă şi specială, a lecturilor şi preocupărilor literare ale scriitoarei Mihaela CD. “
  • Cartea este structurată în șapte capitole, la care se adaugă o Postfață, semnată de Aurelia Oancă, Cuvânt de încheiere, de Angela Dumbravă membru al Ligii scriitorilor Dobrogeni membru al Asociaţiei Aegyssus a Scriitorilor Tulceni, și se încheie, așa cum mai toate cărțile semnate de Mihaela CD, cu o “carte de vizită” a activității acestei talentate și  harnice scriitoare.
  • Se pare că autoarea acestei cărți cunoaște, aforismul lui Jean Jaures, om politic și scriitor francez, care spunea: “Nu-i înveți pe alții ceea ce vrei, nu-i înveți ceea ce ști, îi înveți ceea ce ești “. Asta face, prin cărțile sale Mihaela CD.
  • În capitolul “Puncte de vedere “, autoarea își adună ca într-un evantai de gânduri policrome, idei despre starea  scriitorului în fața coalei de hârtie , în care Mihaela CD spune:” Deşi prin esenţă scriitorul scrie pentru că aşa simte, pentru el însuşi în primul rând şi apoi pentru cititori, totuşi gestul înscrierii gândurilor sale pe coala albă de hârtie din faţa sa are o însemnătate mult mai adâncă şi mai profundă. Prin scriitură, poetul, scriitorul, îşi asigură permanenţa scrierilor sale dincolo de timp şi spaţiu. Pentru că ideile sale, mugurii gândurilor sale vor ierna în file pană vor fi citite şi vor înmuguri în gândul cititorului avid de cunoaştere şi descoperire “.Din textul autoarei înțelegem că scrisul este o formă de artă, una care îți oferă posibilitatea de a te exprima prin intermediul unei povești și implicit a unor personaje care au de trecut anumite încercări, teste, din care să iasă mai maturi, mai evoluați. Practic călătoria lor este și călătoria noastră, a cititorilor. De aceea, cele mai bune romane pe care le citiți, sunt cele în care personajele evoluează. Nimănui nu îi place să citească despre eroi care bat pasul pe loc.” Citind textul autoarei de o plasticitate deosebită mi-am adus aminte de cuvintele lui Adam Gopnik, care spunea că Scriitorii sunt condamnați la sentințele lor, care uneori le eliberează”.   
  • Un interesant articol este despre stadiul bibliotecilor din Români,fapt ce denotă că autoarea, chiar dacă este departe de țară, se gândește la starea deplorabilă a bibliotecilor din țara natală. Aceste focare de cultură care sunt lăsate să se stingă, datorită faptului că nu au fonduri pentru dotarea cu noi cărți.
  • Pentru autoare, un eveniment al unui confrate este o bucurie. Mihaela CD nu este, precum unii dintre scriitori, care dau din coate, lovind un confrate, crezând că în acest fel este mai superior.Nu, dragii mei! Numai istoria și Dumnezeu ne va judeca.  La această concluzie ajunce și autoarea acestei cărți.Frumoasele rânduri despre cunoscuta scriitoare Aurelia Rînjea, confirmă cele spuse de mine.  Fiindcă autoarea știe ce este acest sentiment uman, că bucuria este un sentiment pozitiv, un moment de fericire caracterizat printr-o viziune optimistă a unei situații. Este un sentiment bazic omenesc împreună cu frica, mânia, scârba, tristețea și uimirea. Într-adevă, pot afirma cu deplină convingere și din toată inima că, pentru Mihaela CD, BUCURIA reprezintă o stare naturală și firească a ființei. Personal, nu cred ca este o consecință a unui eveniment sau întâmplări, ci poate determina ea însăși în viețile noastre evenimente și întâmplări pe care le putem numi chiar “miraculoase”.
  • Articolele Mihaelei CD și eseurile sunt adevărate proze de idei, cu fundament eseistic deși este de remarcat cum a izbutit scriitoarea să descrie suculent, cu factologie pe deplin mulțumitoare, însă să și fixeze totul, ca într-un tratat, prin dizertații clasice despre confrați și diferite teme.Probabil că fascinația unei asemenea cărți derivă în primul rând din absența schemelor tehnice, din nota de imprevizibil, empatie și dragoste de confrați.Așa cum descoperimîn capitolul “ Cu pana sufletului“. Frumoasă comparație fără termenul de comparat, esențialmente fiind o metaforă. “Înainte de toate, scrie Mihaele CD, ca să puteţi înţelege de ce consider că acest eveniment s-a aflat „sub semnul magiei“ am să încep cu dezvăluirea unor indicii ce fac parte integrantă in magia evenimentului. Până acum am lansat cărţi numai în Canada, ideea lansării unei cărţi în România
  • părea doar un vis frumos foarte îndepărtat şi de-a dreptul irealizabil… mai ales după o lungă şi grea perioadă de restricţii pandemice trăită în Canada, România părea o „fata morgana“… dar minunea s-a produs şi în luna iunie am primit în sfârşit dreptul să călătorim în afara tarii. Imediat ce am anunţat că voi ajunge în această vară în România, a venit prompt invitaţia lansării de la preşedintele World Poets Association România, domnul Trandafir Sîmpetru, care împreună cu preşedinta Asociaţiei Socio-Culturale Excelsior Prahova din Sinaia, doamna Cristina Florea, au organizat în data de 3 iulie 2022 un superb eveniment la hotelul Internaţional din SINAIA. “  În acest articol autoarea extrage mulțumirea din contrapunct, prin aluzii culturale de esență, în ultima analiză, a empatiei și mulțumirii.
  • Eseul despre Dumnezeu, pornește de la o întrebare esențială.” Ani la rând mi-am pus întrebări fel de fel, ascultând copii şi adulţi vorbind despre El, Dumnezeul care există şi nu-l vezi, al nostru al tuturor. Adânc în sufletul meu am ştiut întotdeauna că El există pentru că mi-a vorbit despre El cea mai sfântă
  • femeie de pe lume, bunica mea paternă care nu minţea niciodată şi întotdeauna ceea ce spunea se adeverea, ea a fost pentru mine în anii prunciei garantul adevărului creştin”. Chiar dacă propaganda comunistă a vrut să ne scoată din biserici şi mai ales din toate cele care erau considerate periculoase, tot nu au reuşit, pentru că românii sunt prin firea lor creştini şi cred în Dumnezeu.
  • Ciclic se repetă aceleaşi lucruri iar atunci când am aflat că se va scoate religia din şcoli nu m-am mirat chiar deloc. De ce? Pentru că era evident spre ce ne îndreptăm numai orbii nu văd! Dar cei care mai au o fărâmă cât de mica” . textul acesta dezbate, foarte subtil, problema unei realități unde prezenţei lui Dumnezeu este atât de evidentă, atât datorită Creaţiei, cât şi conştiinţei omului, încât Biblia îl numeşte pe ateu „nebun” (Psalmul 14.1). În consecinţă, Biblia nu încearcă deloc să dovedească existenţa lui Dumnezeu; mai degrabă, o ia ca pe un fapt dat încă de la început (Genesa 1.1). Ceea ce face Biblia este să reveleze natura, caracterul şi lucrarea lui Dumnezeu.   O gândire corectă cu privire la Dumnezeu e de maximă importanţă, pentru că o idee falsă despre Dumnezeu este idolatrie. În Psalmul 50.21, Dumnezeu îl mustră pe omul nelegiuit cu această acuzaţie: „Ţi-ai închipuit că Eu sunt ca tine.” Ca punct de pornire, o bună definiţie pe scurt a lui Dumnezeu este „Fiinţa Supremă; Creatorul şi Conducătorul a tot ceea ce există; Cel care există prin Sine care este perfect în putere, bunătate şi înţelepciune.” Ştim că anumite lucruri sunt adevărate în privinţa lui Dumnezeu pentru un singur motiv: în îndurarea Lui, a binevoit să ne descopere o parte dintre calităţile Sale. Dumnezeu este Duh, intangibil prin natura Sa (Ioan 4.24). Dumnezeu este Unul, dar există ca trei Persoane – Dumnezeu Tatăl, Dumnezeul Fiul şi Dumnezeu Duhul Sfânt (Matei 3.16-17). Dumnezeu e infinit (1 Timotei 1.17), incomparabil (2 Samuel 7.22) şi neschimbător (Maleahi 3.6). Dumnezeu există pretutindeni (Psalmul 139.7-12), cunoaşte totul (Matei 11.21) şi are toată puterea şi autoritatea (Efeseni 1, Apocalipsa 19.6).                        
  •              În  Fericirea stă ascunsă în zâmbete, autoarea   scrie despre fericire, specificând că” Fericirea sufletului nu o dau lucrurile materiale, în niciun caz! Fericirea sufletului vine din interior, din împlinirea ta ca om, din împăcarea cu propria conştiinţă din certitudinea lucrului bine făcut spre binele celor din jur. Fericirea pe care o simţi când eşti mulţumit cu tine însuţi, când dăruieşti, fericirea pe care o emani în jur şi care este resimţită de ceilalţi ca o energie pozitivă, puternic vibraţională, aceea este fericirea adevărată pe care o porţi în suflet. Descoperirea propriului suflet, aceasta este cea mai mare descoperire pe care o are de făcut omul pe parcursul vieţii sale “    Autoarea extrage fericirea din specula’iile pe care eu le consider a fi din complexul oedipian la Telemac, din iezuismul lui Mentor și masochismul Penelopei. masochismul lui Penelopei. Fericirea pentru Mihaela CD  este o stare mentală de bine, fiind caracterizată de emoții pozitive sau plăcute, de la mulțumire la bucurie intensă. Diferite abordări biologice, psihologice, religioase și filozofice s-au străduit să definească fericirea și să identifice sursele sale.  masochismul lui Penelopei. Fericirea pentru Mihaela CD  este o stare mentală de bine, fiind caracterizată de emoții pozitive sau plăcute, de la mulțumire la bucurie intensă. Diferite abordări biologice, psihologice, religioase și filozofice s-au străduit să definească fericirea și să identifice sursele sale. Martin Seligman, un important cercetător în domeniul psihologiei pozitive şi autor al cărţii „Authentic Happiness”, afirmă că fericirea este compusă din trei elemente: plăcerea, integrarea şi semnificaţia. Mai exact, plăcerea se referă la sentimentele pozitive pe care le ai, integrarea – la capacitatea de a interacţiona conform dorinţelor tale cu cei din jurul tău, iar semnificaţia – puterea de a da acţiunilor tale, muncii de exemplu, un sens cât mai înalt.Platon spunea că  „Fericirea cuprinde cinci părţi. O parte este a lua hotărâri bune; a doua este a avea simţuri bune şi sănătate trupească; a treia este reuşita în ceea ce întreprinzi; a patra-i reputaţia bună printre oameni şi a cincea bunurilor folositoare pentru viaţă.”   
  • Scriitoarea Mihaela CD rezonează la multe evenimente politice și sociale, a scris un interesant articol despre o mare Regină în “S-a stins o regină, un simbol,Regina Elisabeta a II-aa Marii Britanii şi a Canadei!”  subliniind că “a fost un simbol de stabilitate,continuitate şi demnitate fiind o personalitate emblematică pentru toate cele 15 regate ale căror monarh a fost: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, St. Kitts şi Nevis, St. Lucia,
  • Jamaica, St. Vincent şi Grenadine şi Tuvalu. “    
  • Cartea scriitoarei Mihaela CD este un evantai imperisabil de articole și eseuri cu o substrucție intelectuală foarte puternică. Interesant e că această carte policromă vibrează ca un diapason ce dă nota dorită de autoare. Cartea se bizuie pe bogatul bagaj de cunoaștere a Mihaelei CD  cu multiple idei inteligente și efecte culturale.Mâna de eseist al autoarei se vede peste tot și, dindărătul evenimentelor care se înlănțuie coerent și bogate în idei, astfel că toate eseurile și articolele sunt spumoase despre Dumnezeu, fericire, biblioteci, eroi, memorie, iubire, singurătate, istorie și mit.   

Al.Florin Țene    



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania