,,Simboluri istorice și culturale ale orașului Năsăud” este o carte apărută în luna octombrie 2023 la Editura,, Ecou Transilvan” din Cluj-Napoca și poartă semnătura doamnei Floarea Pleș, una dintre cele mai reperezentative personalități ale Astrei din ,, orașul academicienilor ”. Prefața cărții intitulată ,,Arhitectura bunului gust” este semnată de scriitorul Menuț Maximinian, directorul cotidianului ,,Răsunetul”, care apreciază valoarea incontestabilă a lucrării și o felicită pentru efortul depus. Un ,,Cuvânt înainte ” îl atașează cărții prof. Ioan Seni, iar Ana Vaida dă culoare acestei scrieri prin eseul ,,O Doamnă a Năsăudului ”. Pe ultima copertă se află o sinteză cu rezonanțe biografice din viața autoarei, dar și reale aprecieri de ținută morală, venite din partea editoarei Nadia Fărcaș de la ,,Ecou Transilvan ” : ,,Doamna Floarea Pleș este o floare rară a prieteniei nedisimulate, o femeie sensibilă, un suflet minunat și pur, un înger pe pământ. Autoarea rămâne un model de verticalitate și altruism, demn de urmat de către generațiile care ne vor urma ”
În cartea doamnei Floarea Pleş, cuvântul şi imaginea se întregesc într-un mod armonios, devenind aspecte complementare ale aceluiaşi mesaj. Cititorul are posibilitatea să-i cunoască mai bine conţinutul şi să identifice aspectele culturale ale acestui spaţiu istoric. Este o carte documentară, o monografie în toată puterea cuvântului, în care, fotografiile şi picturile prezentate au rolul de a pune în valoare simboluri din trecutul oraşului de altădată. E vorba despre clădiri vechi, case de locuit, instituţii publice cu vechi tradiţii culturale sau obiective istorice, despre existenţa cărora amintesc doar documentele de arhivă. Unele construcţii mai există şi astăzi, altele au dispărut ori sunt necunoscute de generaţia actuală, pentru că au căpătat o altă destinaţie, ori pur şi simplu sunt uitate. Ele fac parte din ceea ce numim ,,Memoria Năsăudului’’ pe care autoarea vrea s-o aducă în actualitate..
Informaţiile documentare au şi o valoare sentimentală, mai ales acelea care vorbesc despre spaţiile şcolare în care s-au pregătit atâtea generaţii de copii din rândul cărora s-au ridicat numeroşi oameni de seamă cuprinzând aproape toate domeniile vieţii sociale. Este vorba despre şcolile năsăudene ale căror construcţii mai dăinuie şi astăzi : Liceul ,,George Coşbuc’’, (azi ,,Colegiul Naţional ,,George Coşbuc’’), ,,Şcoala Normală de Învăţători’’ (azi, Şcoala Gimnazială ,,Mihai Eminescu’’) şi Liceul Silvic ( azi, Liceul Silvic ,,Transilvania’’ Năsăud).
Unele fotografii scot în evidenţă şi câteva case de locuit, precum cea a lui Virgil Şotropa sau chiar propria casă a autoarei. Nu sunt uitate nici bisericile oraşului Năsăud, acele sfinte lăcaşuri de comuniune şi rugăciune, care au păstrat vie credinţa şi cultura neamului românesc. Domeniul sanitar este reprezentat prin : Policlinica şi noul spital ,,George Trifon’’, care de-a lungul vremii a cunoscut o permanentă modernizare. O clădire veche, care mai dăinuie şi astăzi, este Biblioteca Academiei Române- filiala Năsăud, de pe strada Grănicerilor, nr. 41. Nu lipsește nici clădirea Primăriei din Năsăud, construită în stil eclectic la începutul secolului al XIX-lea, astăzi modernizată, dar pastrându-și vechea arhitectură exterioară. Cea mai impunătoare construcție care domină imaginea orașului este Catedrala ,,Sfântul Nicolae ” care datează din anul 1880. În același registru al construcțiilor este înregistrată Casa de Cultură ,,Liviu Rebreanu ” pe frontispiciul căreia au fost așezate cândva nouă muze ale artei, pictate de către regretatul profesor de arte, Nechifor Someșan. Din motive mai puțin cunoscute, ele au dispărut în 2012, odată cu renovarea clădirii. Floarea Pleș a păstrat această fotografie și a pus-o în paginile cărții. Centrul cultură este străjuit acum de busturile : Veronica Micle, Liviu Rebreanu și Adrian Păunescu, personaltăț ipentru care, în fiecare an, de ,,Ziua Clturii Naționale ” se adună astriștii din zonă să-i omagieze.
În paginile acestei cărți se mai găsesc și alte obiective sau locuri emblematice despre care se pot afla informații interesante : Stația de radioficare din care se transmiteau, prin difuzoare, știrile în 18 localități, Banca Aurora, construită în stil vienez, cascada de la Bărduț, Puntea suspendată de la Lușca , Podul de lemn acoperit din Jidovița, etc.
Autoarea foloseşte fotografii din arhiva personală, altele le-a primit de la prieteni sau cunoscuţi, pe care le-a încadrat în texte bine structurate, dovadă că stăpâneşte stilul ştiinţific, având o reală capacitate de analiză şi sinteză, ştie să discearnă elementul semnificativ de cel mărunt, construieşte o frază cursivă şi atractivă, dând culoare textului său. Floarea Pleş are şi o bogată experienţă jurnalistică. O mare parte a materialelor prezentate în carte au fost publicate în cotidianul ,,Răsunetul’’, în revista ,,Astra Năsăudeană’’, dar şi în alte ziare şi reviste din ţară.
Petru a da un aspect cât mai complet lucrării sale, apelează şi la picturile lui Nechita Bumbu din Nepos, considerându-le adevărate valori artistice şi documentare. Dar cine este Nichita Bumbu ? În presa vremii este cunoscut cu numele de ,,pictorul verde’’, apelativ care vine de la culoarea ce predomină în majoritatea tablourilor sale. Este un pictor realist, înzestrat cu un talent nativ, fără studii de specialitate, un autodidact, pentru care, această artă a devenit o mare pasiune. Textul cărții este însoțit de multe tablouri realizate de acest pictor care a poposit de nenumărate ori pe străzile Năsăudului pentru a imortaliza clădiri vechi cu arhitecturi mai puţin cunoscute.
Prin acribia cercetării, a conţinutului, stilului şi temei abordate, cartea este o monografie de mare ținută, care vine să aducă informații inedite necuprinse în lucrările de acest gen ale altor autori. Bogăția de imagini în alb-negru și color dau cărții un aspect atractiv, având o grafică de excepție. Pentru efortul neprecupeţit pe care l-a depus, Floarea Pleş merită toate laudele şi aprecierile comunităţii în care trăieşte, purtând cu mândrie Titlul de Cetățean de Onoare al Năsăudului, oferit de Primăria și Consiliul Local al acestui oraș.
Prof. Mircea Daroşi
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania