Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Din seria lucrărilor monografice remarcabile care păstrează și transmit bogăția culturală a satelor – „Copălău, Județul Botoșani. File de monografie”

Cartea „Copălău, Județul Botoșani. File de monografie” scrisă de Gabriela Lopez- Cobena și apărută la Ed. Alfa, Iași- 2023, pe care o găsim și în biblioteca Muzeului Scriitorilor Botoșăneni, este un omagiu adus satului Copălău.


Gabriela LOPEZ – COBENA este licențiată a Facultății  de Filologie din cadrul Universității Al. I. Cuza Iași, eseistă, memorialistă, profesoară de limbi moderne și traducătoare autorizată din limbile engleză, germană, spaniolă, rusă. Este autoarea mai multor cărți importante, monografice și memorialistice, cum ar fi: ,,Lecturi pentru călătorii” (eseuri, amintiri), Editura Alfa, Iași – 2017, (și în Ed. Rev. și Ad., 2022); „Aduceri aminte. Preot Teodor Ţigănoiu (1917-1992)”, (eseuri, amintiri), Ed. Alfa, Iaşi – 2019; „Reîntâlnirea noastră cu liceul” (eseuri, amintiri), Ed. Alfa, Iași – 2022; „Jumătate de veac de vrednică slujire. Preot Teodor Ţigănoiu (1917-1992)” (eseuri, amintiri), Ed. Alfa, Iași- 2022; „Plecări în anotimpuri” (eseuri), Ed. Alfa, Iași- 2022; „Liceul Teoretic AVRAM IANCU BRAD, eroicul reper al moților”, Ed .Alfa, Iași – 2023.

Copălău, Județul Botoșani. File de monografie” este o carte  inspirată de bogatul material bibliografic adunat de unchiul autoarei, preotul Teodor Țigănoiu, care a servit comunitatea între 1945 și 1992. Cartea acoperă o gamă largă de subiecte, de la repere geografice și social-economice la fenomene naturale precum vulcanii noroioși din zonă, autoarea folosind și alte materiale ale unchiul său, dar și surse din biblioteci și arhive, pentru a contura istoria locală și a evidenția contribuțiile importante ale personalităților din sat, pedagogi și patrioți, precum Antonie Nicolae.
Dascăl de formație, slujind mulți ani procesul de învățământ, autoarea insistă,  pentru importanța educației, credinței și moralității în formarea noilor generații, dedicând un capitol bisericilor din Copălău și rolului lor formativ și religios. Vechile obiceiuri creștine, tradițiile locale și momentele importante din calendarul creștin anual sunt prezentate în detaliu, accentuând legătura profundă a comunității cu rădăcinile sale culturale și spirituale. Lucrarea include și un capitol despre gospodăriile țărănești, descriind viața rurală, meșteșugurile tradiționale și rețetele culinare locale. Medicina populară și leacurile băbești sunt prezentate cu acuratețe, ilustrând înțelepciunea strămoșească transmisă de-a lungul generațiilor. „Copălău, Județul Botoșani. File de monografie” este o cronică detaliată și plină de respect a istoriei și culturii satului Copălău, aducând la lumină tradițiile, valorile și contribuțiile sale semnificative. Cartea este un important instrument de cunoaștere pentru tinerii și bătrânii din Copălău, dar și pentru oricine este interesat de patrimoniul cultural al acestor ținuturi moldave și se alătură importantelor lucrări monografice din județul Botoșani, care au apărut în ultimii 30 de ani.
Așa, bunăoară, lucrările monografice ale prof. Gheorghe Burac – publicist și monografist: „Comuna Vlăsineşti: Vlăsineşti – Sârbi – Miron Costin” (vol. 1 și 2, Ed. Agata -2005, 2007); „Dăinuiri etno – folclorice” , Ed.Agata – 2007 și „Comuna Vlăsineşti. Şcoala-150: (1865-2015)”, Ed. Agata, 2015. Aceste lucrări, similare cu aceasta a Gabrielei Lopez Cobena, este un demers laborios de documentare și conservare a istoriei și tradițiilor unei comunități rurale. Gheorghe Burac se concentrează pe aspectele geografice, istorice și culturale ale satelor aparținătoare comunei Vlăsinești, aducând la lumină obiceiurile și tradițiile locale. La fel ca în „Copălău, Județul Botoșani. File de monografie”, autoarea pune accent pe educație, credință și moralitate, oferind o privire comprehensivă asupra vieții comunității.
Un alt exemplu este „Monografia Comunei Frumușica”, autor Mihai Palaghia – regretatul profesor -, lucrare care reprezintă o detaliată explorare a comunei Frumușica, un veritabil exemplu de operă dedicată conservării patrimoniului cultural local. Mihai Palaghia a abordat, la fel, aspecte geografice, istorice și socio-economice, similar cu ceea ce realizează Gabriela Lopez Cobena în monografia sa despre Copălău. Ambele lucrări subliniază importanța educației și a bisericii în dezvoltarea comunității și prezervarea tradițiilor.
Și nu doar, și nu în ultimul rând, sunt volumelor monografice „Bucecea – Istorie” și „Bucecea – Documente” semnate de  Prof. Dr. Iulian-Cătălin Nechifor, lucrări apărute le Ed. Agata în 2014. În aceste cărți, autorul se bazează pe un amplu studiu oferind o perspectivă mai largă asupra istoriei și culturii locale. Iulian-Cătălin Nechifor pune, de asemenea, accent pe fenomenele naturale, similar cu descrierea vulcanilor noroioși din Copălău, și include aspecte de istorie locală, tradiții și obiceiuri populare. Ambele lucrări oferă o imagine detaliată a vieții satelor și a importanței conservării patrimoniului cultural.
Așadar, cartea Gabrielei Lopez Cobena este un exemplu remarcabil de monografie locală, care reușește să îmbine cercetarea istorică riguroasă cu o profundă sensibilitate față de valorile și tradițiile comunității. La fel ca și în lucrările similare menționate anterior, autoarea folosește materiale de arhivă, mărturii orale și studii bibliografice pentru a contura o imagine clară și detaliată a satului Copălău și a parohiei acestuia. Iar, prin dedicarea unui capitol bisericilor și rolului formator al preotului Teodor Țigănoiu, autoarea subliniază importanța credinței și a moralității în educația noilor generații. Descrierea vechilor obiceiuri creștine, tradițiilor locale și gospodăriilor țărănești adaugă un plus de autenticitate și profunzime lucrării.
În concluzie, „Copălău, Județul Botoșani. File de monografie” se înscrie cu mândrie în seria lucrărilor monografice valoroase care păstrează și transmit bogăția culturală a comunităților rurale din România. Este o contribuție semnificativă la cunoașterea și aprecierea patrimoniului cultural local.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania