Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Memoria plăcilor memoriale

Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.8 (152), August 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Memoria plăcilor memoriale
Primit pentru publicare: 25 Aug. 2021
Autor: Ionel NOVAC
Publicat: 26 Aug. 2021
© Ionel Novac, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Memoria plăcilor memoriale

De regulă, plăcile memoriale sau comemorative sunt amplasate în locuri care amintesc de desfășurarea unor evenimente (istorice, culturale etc.) sau de prezența unor personalități care au marcat istoria acelor locuri. Cahulul, aidoma multor așezări din stânga Prutului, se bucură de existența câtorva plăci memoriale, amplasate pe clădiri care au strânsă legătură cu viața și activitatea personalităților cărora le-au fost dedicate.

Placa memorială Bogdan Petriceicu Hașdeu este amplasată pe fațada Muzeului Ținutului Cahul, fosta clădire a Tribunalului Civil de altădată (dar nu aceea în care a lucrat câteva luni de zile tânărul Hașdeu). Placa a fost inaugurată la 26 februarie 1988, în cadrul manifestărilor dedicate aniversării a 150 de ani de la nașterea acestuia. Pe placă, alături de chipul ilustrului enciclopedist, sunt marcate, în limbile română și rusă, inscripțiile: „BOGDAN PETRICEICU HAȘDEU 28.02.1838 – 25.08.1907 / ÎN ANUL 1857 AICI A LUCRAT ÎN CALITATE DE JUDECĂTOR JUDEȚAN B. P. HAȘDEU”. Tot la 26 februarie 1988, teatrului muzical-dramatic cahulean i-a fost conferit numele lui Bogdan Petriceicu Hașdeu.

Placa memorială Constantin Reabțov este amplasată la intrarea în imobilul situat pe strada Vasile Stroescu, nr. 45, în care eminentul pedagog a locuit timp de 20 de ani. Realizată la ideea lui Sergiu Nebunu și cu susținerea financiară a domnilor Vasile Scutelnic, Vasile Daud, Constantin Crăiță și Veaceslav Corober, placa a fost inaugurată la 26 august 2016. La eveniment au participat copiii săi, Valentin și Gheorghe, foști elevi și colegi ai domnului Reabțov, dar și reprezentanți ai administrației publice locale. Pe placa din marmură, alături de fotografia acestuia, este inscripționat textul: „CONSTANTIN REABȚOV / 26.07.1920-29.03.1997 / Aici a locuit între anii 1977-1997 Pedagogul, autorul de cărți și manuale, Iluministul, Publicistul, Cetățeanul de Onoare al or. Cahul”.

Constantin Reabțov și-a dedicat peste 56 de ani educației, fiind, pe rând, șef de studii și director de școală la Crihana Veche, Roșu și Andrușul de Jos. Din 1959 și până la moartea tragică din 1997 a fost profesor de limba și literatura română la Școala Pedagogică din Cahul. A scris peste 14 manuale, 5 cărți și peste 350 de articole. Monografia sa „Cahul. Istorie, personalități, cultură” a apărut postum.

Placa memorială Eugeniu Grebenicov a fost realizată la inițiativa regretatului Valentin Reabțov și a lui Sergiu Nebunu, pe cheltuiala proprie a celor doi. Aceasta este amplasată pe peretele Liceului Teoretic „Ion Creangă”, al cărui elev a fost ilustrul savant și academician de renume mondial. Pe placa din marmură, dezvelită la 9 noiembrie 2016, alături de fotografia acestuia, este inscripționat textul: „EUGEN GREBENICOV / 20.01.1932-29.12.2013 / În anul 1949 a absolvit școala nr. 2, actualul Liceu Teoretic „Ion Creangă”, din Cahul. Ilustru Savant de talie mondială, Academician, Matematician și Astrofizician, Cetățean de Onoare al raionului Cahul”.

Eugeniu Grebenicov s-a născut în localitatea Slobozia Mare. Mutat cu părinții la Cahul, a absolvit școala medie nr. 2 în anul 1949. A fost admis la Universitatea din Chișinău, pe care a terminat-o în 1954. Devenit doctor în matematică, între 1962 și 1969 a fost șef de catedră la Universitatea „Patrice Lumumba” din Moscova. La 35 de ani devine doctor habilitat în științe fizico-matematice, iar peste un an, în 1968, profesor. Din același an este șef de sector la Institutul de Fizică Teoretică și Experimentală al Academiei de Științe. S-a stins din viață la Moscova, fiind înmormântat, conform propriei dorințe, în cimitirul municipiului Cahul.

Placa memorială Semion Zeiman este amplasată pe imobilul în care a locuit acesta, pe strada „Ștefan cel Mare”, nr. 11. Realizată din marmură, placa are inscripționat textul bilingv ruso-român: „10.10.1923-19.10.2014 / Aici pînă în anul 2002 a locuit dl. ZEIMAN SEMION, primul director general al Asociației de Producere „TRICON”, Cetățean de Onoare al or. Cahul”.

Semion Zeiman s-a născut în orașul Cahul, unde face primele clase primare, continuate apoi la Murgeni (România), de unde era bunicul matern. Mobilizat și participant, alături de tatăl său, în al doilea război mondial. După război practică diverse meserii (văcar, tractorist, brutar), apoi se implică în comerțul orășenesc. În 1950 este numit director comercial al Comitetului orășenesc Cahul, iar din 1953 până în 1986, când s-a pensionat, a condus industria orașului și raionului, parcurgând toate funcțiile, de la locțiitor până la cea de director general. A primit distincția de „Eminent al Comerțului Sovietic al Uniunii Sovietice”, „Insigna de onoare”, „Drapelul Roșu de muncă”, ordinul „Pentru munca cu abnegație în timpul războiului” ș.a.

Placa memorială Fiodor Seliviorstov este amplasată pe casa în care acesta a locuit în ultimii ani de viață, imobil situat pe strada care îi poartă numele (Seliviorstov, nr. 14). Realizată din marmură, placa are următoarea inscripție bilingvă româno-rusă: „Aici între anii 1985-2000 a locuit aviatorul Erou al Uniunii Sovietice Fiodor SELIVIORSTOV”.

Fiodor Seliviorstov s-a născut la 18 iunie 1917, în satul Kulikovska, regiunea Saratov (Federația Rusă). A absolvit institutul pedagogic din orașul Iaroslav, iar după aceea și Școala de Aviație din Balașov. În cel de-al doilea război mondial a efectuat peste 200 de zboruri de luptă și a fost rănit de trei ori. În una din primele misiuni, avionul său a fost doborât lângă Cahul, unde a fost ajutat de către un localnic să scape din mâinile inamicului. Pentru faptele sale eroice, a fost decorat cu ordinele „Drapelul Roșu”, „Alexandr Nevski”, „Războiul pentru Apărarea Patriei”, „Steaua Roșie”, precum și cu zece medalii. Totodată, la 23.02.1945 i-a fost conferit Titlul de Erou al Uniunii Sovietice, cu înmânarea ordinului „Lenin” și a medaliei „Steaua de Aur”. Timp îndelungat a fost șef al aeroportului Cahul. S-a stins din viață în anul 2001.

Placa memorială Semion Cotlearevschi este amplasată pe strada „B.P. Hasdeu”, în apropierea Liceului Teoretic „Ion Creangă”. În semn de omagiu şi recunoştinţă pentru eroismul şi spiritul de sacrificiu manifestate la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă, la 2 august 2004, lui Semion Cotlearevschi i s-a conferit medalia jubiliară „60 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupaţia fascistă”. În 2016, Consiliul orășenesc Cahul a luat decizia de a instala o placă comemorativă pe casa în care a locuit acesta. Placa de marmură are următoarea inscripție, în limbile rusă și română: „ÎN ACEASTĂ CASĂ, ÎNTRE ANII 1956-2014 A LOCUIT VETERANUL MARELUI RĂZBOI PENTRU APĂRAREA PATRIEI, PARTICIPANT AL OPERAȚIEI MILITARE IAȘI-CHIȘINĂU, CETĂȚEANUL DE ONOARE AL OR. CAHUL COTLEAREVSCHI SEMION”.

Placa memorială Vladimir Pogrebețki este amplasată pe imobilul situat pe strada „Ștefan cel Mare”, nr. 34. Realizată din marmură, sub portretul acestuia, placa are următoarea inscripție bilingvă (româno-rusă): „Aici între anii 1977-2002 a locuit POGREBEȚKI VLADIMIR, care prin faptele de muncă, corectitudine și mărinimie a câștigat stima cahulenilor”.

Din nefericire, putem vorbi la timpul trecut și de câteva plăci memoriale amplasate pe diferite imobile din Cahul, peste care astăzi s-a așternut praful uitării. Este vorba de placa memorială Alexandru Lipcan, realizată de sculptorul Valentin Vârtosu și amplasată pe casa în care s-a născut acesta (strada „B.P. Hașdeu”, nr. 14). De dimensiuni impresionante, placa avea următoarea inscripție (în chirilică și rusă): „Aici între anii 1908 și 1928 a locuit scriitorul sovietic  moldovan Alexandru Lipcan 21.08.1908-10.06.1977”. 

Dezvelită la 30 octombrie 1988, placa a dispărut între timp, pe casa scriitorului mai putând fi văzute doar urmele șuruburilor cu care a fost fixată.

Alte două plăci memoriale au existat pe fațada de la intrarea în Universitatea de Stat „B.P. Hașdeu”, una având inscripția „PIAȚA INDEPENDENȚEI / ÎN COMEMORAREA VICTORIEI DEMOCRAȚIEI ȘI INDEPENDENȚEI ÎN ZILELE LOVITURII DE STAT (18-21 AUGUST 1991)”, cealaltă, purtând efigia patronului spiritual al Universității și inscripția „… HAȘDEU RĂMÂNE ÎNAINTE DE TOATE UNUL DINTRE CELE MAI ULUITOARE GENII PE CARE LE-A ZĂMISLIT NEAMUL ROMÂNESC” MIRCEA ELIADE / 28.02.2013 / DONAȚIE CONSILIUL JUDEȚEAN ALBA / SCULPTOR RONI ADAM ALBA IULIA”. Ambele plăci au fost demontate în timpul lucrărilor de renovare exterioară a  Universității, fără a mai fi repuse la locul inițial.

Dacă în cazul primei plăci memoriale se pare că nu mai este nimic de făcut, aceasta dispărând fără de urmă după anii ΄90, celelalte două merită și trebuie să fie remontate pe vechiul lor amplasament. Ar fi un gest de recuperare istorică, dar și de onoare, atât pentru municipiul Cahul, cât, mai ales, pentru Universitatea cahuleană și echipa apreciatului ei rector, domnul Sergiu Cornea.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania