Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

,,Modernism și avangardă. Arta transilvăneană interbelică” – O nouă expoziție și conferințe tematice la Muzeul de Artă Brașov

  • Muzeul prezintă, în perioada 9 iunie – 23 iulie 2023, expoziția „Modernism și avangardă. Arta transilvăneană interbelică”, curatoriată de dr. Radu Popica.
  • Proiectul reconstituie evoluția artei plastice din Transilvania în perioada interbelică prin intermediul unor picturi, lucrări de grafică și sculpturi, realizate de 21 de artiști activi în Transilvania în perioada la care face referire expoziția. Lucrările au fost selectate din patrimoniul Muzeului de Artă Brașov (Mattis-Teutsch János, Hans Eder) și din colecția Dr. Josef Böhm, din Germania. Dr. Josef Böhm este partener al proiectului.
  • „Modernism și avangardă. Arta transilvăneană interbelică” <<evidențiază caracteristicile proprii ale artei plastice din Transilvania, prin care s-a individualizat în cadrul artei românești interbelice. Artiștii transilvăneni interbelici au  realizat o conexiune între modernism și spiritul clasic. Dezvoltată mai ales sub semnul impresionismului și postimpresionismului, pictura transilvăneană interbelică a resimțit și influența expresionismului, dar și a „Noului clasicism” și a Noii Obiectivități. Școala de Arte Frumoase din Cluj (înființată în 1925), unde s-au format cei mai importanți artiști transilvăneni activi în perioada interbelică, a încurajat respectul față de limbajul figurativ. Una din principalele surse de inspirație a reprezentat-o universul satului tradițional transilvănean. Câte o secțiune a expoziției este dedicată reprezentanților de frunte ai artei brașovene interbelice, Mattis-Teutsch János și Hans Eder, dar și lui Henrik Neugeboren (Henri Nouveau), compozitor, pictor și poet, născut la Brașov, dar stabilit la Paris, artiști prin care a fost resimțită puternic influența avangardei europene, punând în evidență caracterul particular pe care centrul artistic Brașov l-a avut în cadrul mișcării artistice din Transilvania>>, aflăm de la curator.
  • Mai multe date, aici – http://www.muzeulartabv.ro/ro/activitati-muzeu/expozitii-temporare/incurand/
  • De asemenea, pe durata desfășurării expoziției, Muzeul de Artă organizează două conferințe susținute de dr. Radu Popica, una cu tema „Arta transilvăneană interbelică 1919-1940”, ce va avea loc pe 17 iunie 2023, ora 12.00, iar cel de-al doilea eveniment e programat pentru sâmbătă, 22 iulie 2023, ora 12.00, și îi este dedicat artistului brașovean Hans Eder, aniversat anul acesta la 140 de ani de la naștere.
  • Printre artiștii care vor fi prezentați prin prisma mișcărilor artistice din perioada interbelică se numără Aurel Popp, Dávid Jándi, Fülöp Antal Andor, Tibor Ernő, Ziffer Sándor, Szolnay Sándor, Albert Nagy și Grete Csaki-Copony.
  • (Taxă participare la conferință – 10 lei)


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania