Printre proiectele expoziționale recente, prezentate la Centrul de Interes din Cluj-Napoca la finalul anului trecut, se numără ”Monochrome Stories / Povești monocrome. Colecția Antal-Lusztig. Debrecen”, care a adus în atenția publicului o importantă selecție de lucrări din cea mai mare colecție privată de artă din Ungaria: Colecția Antal-Lusztig din Debrecen. Expoziția a reunit 40 de artiști internaționali, nume importante ale artei contemporane.
Colecția de aproape 5.000 de piese a fost înființată în anii 1920 de Sámuel Lusztig, care a început să cumpere opere de artă contemporană ale epocii sale. Din păcate, lucrările achiziționate în acei ani s-au pierdut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După Holocaust, Lusztig a început să reconstruiască colecția, proces în care s-a implicat ulterior și nepotul său, Péter Antal. La început Péter Antal a continuat să colecționeze, mergând pe direcția trasată de bunicul său, dar apoi a decis să meargă pe drumul său și a început să căutate mai ales reprezentanți ai artei progresiste maghiare. Astfel a achiziționat în principal opere de artă contemporană. Dezvoltarea artei vizuale maghiare din secolul al XX-lea poate fi urmărită în impunătoarea colecție Antal‒Lusztig. În ultimul timp, Antal își îndreaptă tot mai mult atenția către achiziționarea de lucrări semnate de artiști de renume internațional. În prezent, colecția conține aproape 5.000 de lucrări, fiind cea mai mare colecție privată de artă din Ungaria. În semn de respect și recunoștință față de bunicul său, Antal a numit colecția „Colecția Antal-Lusztig”.
Expoziția „Povești monocrome. Colecția Antal-Lusztig. Debrecen” prezintă lucrări de artă monocrome. „Chiar dacă pare a fi doar o simplă culoare, este mai mult decât atât. Acum lucrările monocrome dau caracterul colecției mele internaționale”, punctează Peter Antal. „Am încercat să adun lucrări ale artiștilor pe care nu numai că îi simpatizez, dar pe care îi consider cu adevărat excepționali. Întotdeauna i-am admirat pe artiștii care, contrar așteptărilor vremii, au creat împotriva tendințelor”, este perspectiva lui Péter Antal asupra modului în care a colecționat artă. Despre sosirea la Cluj a unei selecții de lucrări din colecția sa, spunea așa – „ Fiecare colecționar are o doză de egoism, iar eu o am, dar egoismul meu se manifestă prin dorința de a arăta publicului lucrările din colecția mea. Deși acest lucru implică mult risc, îmi ofer întotdeauna lucrările colectate spre expunere.”
Această abordare expozițională ambițioasă a adus, pentru prima dată la Cluj-Napoca, lucrări semnate de artiștii Marina Abramović, Maurer Dóra, Erdélyi Gábor, Feledy Gyula Zoltán, François Fiedler, Jakob Gasteiger, Gál András, Johannes Geccelli, Alex Gern, Johannes Girardoni, Raimund Girke. , Marcia Hafif, Simon Hantaï, Herbert Hamak, Jus Juchmans, Zebedee Jones, Hartwig Kompa, Sol LeWitt, Jason Martin, Moholy – Nagy László, Vera Molnar, Paola Neumann, Hermann Nitsch, Frank Piasta, Arnulf Rainer, Dirk Rathke, Judit Reigl , Gerhard Richter, Rene Rietmeyer, Dieter Roth, Yuko Sakurai, Robert Schaberl, Seres László, Swierkiewicz Róbert, Szabó Dezső, Peter Tollens, Dieter Villinger, Herman de Vries, Herbert Zangs, Károlyi Zsigmond.
Despre expoziție, criticul de artă Bogdan Iacob afirma că „(…) lucrările de artă prezentate în Monochrome Stories sunt toate înrădăcinate conceptual într-o mentalitate minimalistă, în sensul cel mai larg al termenului stilistic”. Expoziția ilustrează „cum două tărâmuri simbolice importante și ciudat legate pot fi evocate prin monocromie și simplitate (…)”, mai puncta, printre altele, criticul de artă.
Deși vorbim de un proiect artistic încheiat, expoziția poate fi în continuare vizitată virtual aici –http://media.upspace.ro/Centrul_de_interes/Monochromestories/index.htm
Cosmina Marcela OLTEAN
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania