Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 7 (127), Iulie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 21 Iul. 2019
Autor: Prpf. Dr. Vicu MERLAN – Huși
Publicat: 21 Iul. 2019
© Vicu Merlan – Huși, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com sau editura[at]agata.ro
Morile de apă de pe cursul pârâului Rudăria, afluent al Nerei, sunt aflate în localitatea Eftinie Murgu, jud Caraş Severin, fiind unicate europene. Locul în care timpul nu mai curge.
Morile au funcţionat până la evenimentele din anul 1989, după care au fost lăsate în paragină. Moriile sunt plasate de o parte şi de alta a pârâului Rudăria.
Ocultiştii spun că în acest loc timpul nu mai curge deoarece morile macină timpul.
În urmă cu zece ani Muzeul Astra din Sibiu, printr-un proiect european, repune în funcţiune morile, fiind chiar înscrise în patrimoniul cultural european.
Astăzi sunt bine cunoscute datorită publicităţii din mass-media. Un flux mare de turiştii sunt prezenţi pe aceste locuri, mai ales la sfârşit de săptămână, ajungând la circa 500 turişti pe zi.
Turişti pot achiziţiona, contra cost, faină integrală din grâu şi porumb (mălai), ţuică de prună, trăistuţe şi alte suveniruri traditionale.
După spusele primarului Vladia Mihai, profesor de istorie, primele însemnări despre Rudăria (aşa cum se numea localitatea cândva) sunt de pe la 1241 de la invazia mongolă, când sunt pomeniţi cnezii de Gârlişte (RUDĂRIA). Fiecare moară este construită din lemn, având un uluc ce preia apa prin cădere spre roata cu palete.
Morile funcţionează pe baza unui sistem cu roată orizontală ce reprezintă un precursor al tehnicii moderne de hidrocentrale.
Puterea de cădere a pârâului o pune în mişcare, o dată cu un ax, care are la partea superioară, un mecanism dinţat ce preia mişcarea, punând astfel în funcţiune piatra rotundă de moară care se află deasupra alteia.
Boabele pătrunse în spaţiul îngust dintre cele două pietre sunt transformate în făină.
În total sunt 22 de mori, toate în stare de funcţionare; 14 sunt în amonte de sat (în Cheiile Rudăriei) iar celelalte în sat, pe cursul pârâului. Pârâul încă mai este populat de păstrăv. Denumirea Cheilor Rudăriei, provine de la ruda – miner şi reca – râu.
Sătenii sunt programaţi zilnic pe familii, ca rândaşi la câte o moară, astfel încât să se rânduiască la fiecare din cele 22 de mori ale satului. Astăzi morile au fost introduse în patrimoniu naţional, sub atenta supraveghere a Muzeul Astra din Sibiu (informare familia Dobre Iacob şi Adela şi primar Vladia Mihai).
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania