Începând din 10 Martie, pe simezele Muzeului de Artă din Cluj-Napoca stau etalate operele reputatului artist-scenograf al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, Gheorghe Codrea, care recent a aniversat 93 de ani. Expoziția temporară „Ctitorii cromatice. O retrospectivă Gheorghe Codrea”, curatoriată de Alexandra Ardelean, referent de specialitate în cadrul Muzeului de Artă Brașov, este o poveste și o lecție despre culoare, abordând tematic subiectele principale ale artistului, inspirate din realitatea proprie, atinse de spiritualitatea maramureșeană natală. „Un observator fin şi sensibil al lumii, deconspirat de reminescențele «resuscitate» febril pe pânză, artistul și-a păstrat vie amintirea originilor prin perpetuarea motivului religios sub forma bisericilor predominant maramureșene și a turlelor inconfundabile, ctitorii persistente în memoria afectivă. Peisajele şi compoziţiile plastice figurative sau abstracte, realizate din anul 1960 până în prezent, reflectă într-un mod pe cât de autentic, pe atât de sugestiv, locuri şi întâlniri de suflet, momente de introspecţie şi trăiri esenţiale desprinse din traiectul biografic ce a marcat profund destinul maestrului, care şi-a găsit un reconfortant refugiu în pictură odată cu ieşirea la pensie. Impresionanta sa vitalitate creatoare şi stăruinţa neobosită au dat naştere în intimitatea atelierului unui bogat şi nuanţat repertoriu tematic cu o conotaţie pregnant autoreferenţială, explorat prin varii opţiuni stilistice”, explică Alexandra Sârbu, muzeograf și istoric de artă din cadrul muzeului de artă clujean.
Sinteza retrospectivă este „o incursiune temporală și tematică în pictura de șevalet a artistului, pe parcursul căreia se observă o evoluție clară din punct de vedere stilistic și o traiectorie dinspre exterior înspre interiorul artistic. În lucrările de început se remarcă acel realism ce caracterizează perioada anilor 1960 în artele plastice, narațiuni surprinse pe pânză cu personaje cărora artistul le-a fost martor, scene de viață, atât familiare, cât și momente surprinse în cadrul unor călătorii de studiu. Dar acest stadiu nu persistă. Influența scenografică se face remarcată prin simplificări și geometrizări, repetiții și tușe rapide, evocatoare ale unui expresionism – mai întâi figurativ, apoi prin inserții de elemente mai degrabă abstracte. Se simte căutarea eului artistic, însă căutarea devine o stare permanentă. Acest lucru este vizibil în schimbarea și revitalizarea cromaticii din lucrările mai recente. Apare o nouă luminozitate care sta în antiteză cu arta de început, iar în pensulație se simte mișcarea facilă, dar hotărâtă”, subliniază curatoarea.
„În cursul anilor este ușor sesizabilă o reluare a unor teme prezente permanent în viața artistului, același subiect fiind în anumite cazuri tratat mai mult de o dată. Acest act de reluare a subiectelor nu este doar dovada dorinței de a atinge perfecțiunea prin perseverență, ci și un act de rememorare și retrăire a momentelor care au declanșat interesul pentru un anumit obiect, o scenă sau un peisaj explorat într-un moment unic din viață. Prin picturile sale, Gheorghe Codrea a construit un întreg univers biografic, iar subiectele abordate în expoziție reprezintă constante ale vieții sale. Excelent observator al mediului său, tradițiile maramureșene au loc de cinste în ansamblul operei. Motivul religios este perpetuat prin repetiția turlelor, a bisericilor tipice zonei natale și a obiceiurilor de natură spirituală care i-au fost alături de-a lungul anilor. Firea sensibilă iese la suprafață mai ales prin redarea delicată a florilor și a peisajelor, prin culorile juxtapuse și aplicarea precisă, dar spontană, a pastei. Departe de a fi predominante, compozițiile inspirate din viața de scenă sunt dovezi biografice ale unei vieți petrecute într-un mediu dinamic, reflectat chiar prin redarea deosebit de expresivă.
Expoziția cuprinde și o selecție de lucrări realizate pe parcursul ultimului an, acestea fiind tot o reluare a unor experimente anterioare. Ritmicitatea sesizată în compoziție, pensulație și alegerea cromaticii trimit privitorul înspre sincromiile începutului de secol 20, stil intermediar între expresionismul figurativ și cel abstract. Aceste lucrări marchează o desprindere totală de figurativul care a marcat cariera artistică a lui Gheorghe Codrea.
Așa cum indică titlul expoziției, cromatica joacă un rol fundamental în redarea subiectelor și a detaliilor, iar în anumite cazuri cromatica este totul. Exceptând operele din tinerețe, separația obiectelor, a personajelor și a scenelor din aceste lucrări este realizată prin transformarea culorilor, fără să existe o mărginire precisă între elemente. Fiecare pictură este clădită cu mare atenție, tușă cu tușă, iar observarea lucidă dezvăluie o multitudine de nuanțe alăturate, fiecare reprezentând o cărămidă unică în ctitoria artistică a nonagenarului”, conchide Alexandra Ardelean.
La finalul expoziţiei, una dintre cele mai rafinate şi sensibile lucrări în ulei etalate acum pe simeze, Madona pământului (1998), va îmbogăţi colecţia de pictură contemporană a muzeului gazdă, graţie generosului act de donaţie venit din partea cunoscutului artist-scenograf. De asemenea, cele două cataloage a căror apariţie editorială a fost ocazionată de inaugurarea prezentului eveniment, în fond o dublă premieră, prima personală de pictură a lui Gheorghe Codrea şi, totodată, prima sa prezenţă pe simezele muzeului de artă clujean cu o expoziţie de autor, Exerciţii în culoare şi Gheorghe Codrea: O selecţie de pictură şi grafică, vor intra în fondul de carte al bibliotecii instituţiei. În paginile publicaţiei dedicate experimentelor de atelier făcute în sfera expresiei plastice abstracte, Gheorghe Codrea mărturisea: „Lucrez fără osteneală, căutând refugiul în picturalismul culorilor, descoperind noi structuri, expresii, forme generatoare de emoţii cu autonomie abstractă în formă-conţinut”.
Artistul Gheorghe Codrea, născut la Sighetu Marmației, este grafician și pictor de șevalet, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1958 și a fost scenograf inovator al Operei Naționale Române din Cluj. Absolvent al Liceului Dragoș Vodă în anul 1948, și-a continuat studiile la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj (1949–1953), specializarea pictură, după care a urmat studiul scenografiei la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Deși a fost inițial repartizat la Oradea, iubirea pentru Cluj l-a determinat să obțină un post la Opera Română din Cluj. Timp de 33 de ani a fost un artist scenograf inovator, iar pensionarea din 1989 i-a permis să se reîntoarcă la pictura de șevalet.
Din 1958 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, iar între 1978-1982 a fost profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. A obținut Ordinul „Meritul Cultural” în domeniul muzicii în 1974, iar în 2003 a primit Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de cavaler. Opera Națională Română i-a oferit trofeul „Lya Hubic” (2003), iar din partea Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a primit titlul „Professor Honoris Causa” în 2005. În cadrul carierei sale scenografice, a participat la un număr considerabil de expoziții, atât în țară, cât și peste hotare, însă a fost prezent în același timp și în lumea picturii, graficii și artelor decorative în numeroase expoziții de grup. În practica artistică a domniei sale se remarcă o autenticitate tradițională, un simț cromatic rafinat și propriu.
Cosmina Marcela OLTEAN
Foto – Muzeul de Artă Cluj-NapocaFoto – Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania