Revista Luceafărul: Anul XII, Nr. 5 (135), Mai 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
E mare nevoie de socializare
Primit pentru publicare: 29 Mai 2020
Autor: Diana Maria – redactor Revista Luceafărul
Publicat: 30 Mai 2020
© Diana Maria, ©Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
#consiliere
În contextul revenirii la școală a elevilor din clasele terminale (a VIII-a și a XII-a), îmi pare rău să „aud” voci de dascăli care condamnă opțiunea elevilor de a participa la orele de pregătire de la școală…”Vin doar pentru socializare!” Așa, și?! Ce ați înțeles de aici, stimați domni profesori?
Să nu uităm că situația de învățare propusă de profesor este sursa de stimulare a comportamentului elevului. Se vorbește atât de mult despre motivația învățării, dar pierdem din vedere un aspect important: copiii și adolescenții sunt sensibili la recompensa imediată, tradusă în satisfacerea nevoilor lor.
Marea provocare pentru profesorii generației Z nu este cunoașterea și înțelegerea nevoilor elevilor lor, ci acceptarea acestora ca fiind normale. Da, adolescenții au mare nevoie de socializare. Socializarea este pentru ei autoreglare emoțională în condiții de stres și anxietate cauzate de atâta confuzie cu privire la desfășurarea examenelor. Da, elevii se întorc la școală pentru că au nevoie de validare, de încurajări și de confirmări a ceea ce știu și ce sunt, au nevoie de ghidaj și orientare pe drumul cel bun. Elevii din clasele terminale se întorc pentru că au nevoie să le fim alături, să le spunem că le ținem pumnii, că știm că vor reuși și că avem încredere în ei.
Datoria noastră de dascăli este să fim acolo, să-i primim cu brațele (și mintea) deschise. Bineînțeles, cu respectarea strictă a regulilor impuse de starea de alertă în condiții de pandemie!
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania