Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Note de lectură: ,,RETROSPECTIVĂ. Botoşaniul literar. Lumini şi umbre” de D.M. Gaftoneanu

Primit pentru publicare: 20 aug. 2017
NOTE DE LECTURĂ
Autor: Maria BACIU
Publicat: 22 aug. 2017
Editor: Ion ISTRATE

D. M. GAFTONEANU

,,RETROSPECTIVĂ. Botoşaniul literar. Lumini şi umbre”

 

În contextul cultural botoşănean D.M.G. este cunoscut ca excelent poet, epigramist, creator al „prozopoemelor satirice”, publicist activ şi om al Cetăţii, pe care conştiinţa îl îndrumă să ia atitudine fără echivoc faţă de orice deviere neproductivă de la mersul firesc al problemelor sociale şi culturale.
Este deţinătorul mai multor zeci de premii de poezie şi epigramă, în urma numeroaselor participări la concursurile de profil din ţară.
Conştient de necesitatea existenţei unui for cultural cu atribuţii bine stabilite, a fondat Societatea Culturală STEAUA NORDULUI Botoşani  împreună cu alte cunoscute condeie ale urbei  în vederea sprijinirii culturii botoşănene.

Prezenta carte  de publicistică în curs de apariție ,,RETROSPECTIVĂ. Botoşaniul literar. Lumini şi umbre” conţine în prima sa parte articole ale autorului, iar în cea de-a doua parte articole ale unor personalităţi din domeniu, preocupate de viaţa şi activitatea scriitorului în formare D.M.G. .
În articolele sale, se regăseşte scriitorul liber de orice constrângeri, conştient şi responsabil, intolerant cu cei care viciază viaţa culturală, iar fragmente din paginile sale devin memorabile secvenţe de satiră şi ironie. Atitudinea reprobabilă faţă de nonvalori este exprimată cu impetuozitate, în fraze ample conţinând numeroase enumeraţii şi formulări sugestive, iar din jocul contrastelor ia naştere ridicolul, zugrăvirea caricaturală devenind nota dominantă a textului. Ironia şi umorul, folosite cu ştiinţă, fac parte din tehnica epigramistului D.M.G., trimiţând cuvântul spre alte destinaţii semantice.
În această retrospectivă, autorul îşi exprimă nemulţumirea faţă de neajunsurile şi „făcăturile”din viaţa noastră literară, dar şi faţă de relaţiile dintre scriitori, care nu fac nimic pentru promovarea adevăratelor valori.
Cartea pune în evidenţă un scriitor cu bogate cunoştinţe din variate domenii, care ştie să plaseze unde trebuie, în text, şi dictoanele latineşti, şi vorbe ale unor mari personalităţi istorice şi culturale. Am remarcat uşurinţa exprimării în poezie, expresie a talentului autorului, cu toate că beţia zicerii poate naşte şi versuri ditirambice. Cu alte cuvinte, se impune numaidecât o mai bună chiverniseală a acestei posibilităţi.
Interviul luat de poetul Petruţ Pârvescu autorului este edificator pentru ideile pe care le exprimă şi le promovează D.M.G. în cadrul culturii botoşănene.
De altfel, în mai toate articolele sale, autorul îşi exprimă respectul faţă de marile valori ale literaturii române, considerându-le exemple pentru ceea ce au de făcut şi de înfăptuit contemporanii.
Articolele personalităţilor culturale, care vorbesc despre D.M.G. şi despre opera sa, conţin aprecieri şi analize ale poeziilor şi ale epigramelor, făcând cunoscut cititorilor un autor interesant, activ, merituos, care îşi slujeşte timpul cu devotament şi responsabilitate.
În ansamblu, cartea este o reuşită şi trebuie receptată ca un îndemn la înţelegerea libertăţii de decizie a scriitorului asupra actului poetic, la respectarea criteriilor valorice ale operei literare şi la comunicarea adevărată între scriitori.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Costel Zăgan spune:

    Felicitări și cât mai multe împliniri literar-artistice!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania