Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Nu doar BIBLIOTECA POLIROM, cu un sfert de veac de existență prodigioasă

Deschid Suplimentul de cultură, realizat de Editura Polirom și Ziarul de Iași care a ajuns la numărul 817, 26 iunie – 2 iulie 2023, primul MAGAZIN CULTURAL DIN ROMÂNIA, și mă întâlnesc cu altă bucurie pe care v-o împărtășesc, sub această egidă, într-un sfert de veac, prodigios, Biblioteca Polirom s-a îmbogățit cu peste 1600 de titluri de noi cărți, în doar două decenii și jumătate de existență a sa și ni se mai vestește că Editura își continuă activitatea cu alte viitoare titluri, ca și alte edituri, surori, să nu ne mai plângem de „apetența scăzută a românilor pentru cultură”, cum suntem sfătuiți de Dan Croitoru, Denisa Comănescu, Bogdan-Alexandru Stănescu, primii coordonatori ai colecțiilor, directori editoriali, ca și redacția revistei care, pentru obiectivul propus – să nu ne mai plângem că nu avem ce citi – ne oferă o selecție de  titluri care marchează evenimentul: 25 de ani de la momentul înființării Colecției BIBLIOTECA POLIROM, editor principal –SILVIU LUPESCU. Cu felicitări!

30  Frații noștri neașteptați de Amin Maalouf, tradusă din franceză, de Ana Antonescu, reeditată 2023, 320  de pagini, este titlul și autorul care ni-s recomandați, Amin fiind  bestsellerelul și a altor volume care să ne cheme la lectură: Grădinile luminii, Identități ucigașe, Leon Africanul, Cruciadele văzute de arabi, Naufragiul  civilizațiilor, Scările Levantului sunt câteva titluri ale autorului, traduse pentru noi la Polirom. „Romancier prolific, tradus în peste douăzeci de limbi, Amin Maalouf (n. 1949, Beirut) a debutat în 1983 cu eseul istoric Les Croisades vues par les arabes. I-au urmat curând romanele Léon l’Africain (1986), Samarcande (1988), pentru care i se decernează Prix des Maisons de la Presse, Les Jardins de lumière (1991), Le Premier siècle après Béatrice (1992), Le Rocher de Tanios (1993), distins cu prestigiosul Premiu Goncourt, Les Échelles du Levant (1996) și Le Périple de Baldassare (2000), pentru care i-a fost acordat Premiul Jacques Audiberti d’Antibes. A publicat, de asemenea, mai multe volume de eseuri, printre care i Le Naufrage des civilisations (2019). In 2011 a devenit membru al Academiei Franceze. La Editura Polirom au aparut volumele (unele in mai multe ediții): Stânca lui Tanios, Primul secol dupa Béatrice, Gradinile luminii, Leon Africanul, Scările Levantului, Samarkand, Periplul lui Baldassare, Naufragiul civilizațiilor și Identități ucigașe”ni-l prezintă editurile ca să-l aibă.

Frații noștri neașteptați este  o carte construită ca o parabolă modernă, editată inițial  în 2021 și urmărește destinul oamenilor care se îndreaptă spre dezastru și autorul trage un semnal, de care aveam nevoie, un semnal de alarmă în legătură cu situația care se petrece acum în lume pentru salvarea planetei de la ceea ce e răul care ne neliniștește ca entități care deranjează prin existența care ni s-a dat…

Un Alec, un ilustrator de cincizeci și ceva de ani, și o Eve, o romancieră pe care publicarea unei singure cărți a făcut-o pe cât de faimoasă, tot așa de controversată în spațiul care viețuiesc, mai mult singuri, dar până la urmă, prietenia e cu  ei. Ei,  și pe cei din jur, îi salvează un prieten,  un prieten a lui Alec, – Moro –  care ajuns în administrația de Stat superioară reușește ce n-au dobândit alții – salvarea planetei de către frații noștri neașteptați, ca în cărți…

Cât privește  colecția BIBLIOTECA POLIROM Dan Croitoru reamintește cititorului nu numai eforturile pe care le-au depus în condițiile în care, se știe, ROMÂNIA din UNIUNEA EUROPEANĂ are o piață a cărții cea mai mică, iar pentru a o echilibra nu-i lesne în condițiile când actualele tiraje, chiar și a autorilor străini, joacă în jurul  a 2000-2500 de exemplare, puțin, foarte puțin față de odinioară… la acestea, se adaugă învingerea fenomenelor crizei economice din 2010, când librăriile au stat închise,apoi suportarea pandemiei venite de unde știm noi, tarele războiului din Ucraina vecină, scumpirea hîrtiei , a cheltuielilor cu poșta…

Informații culese din sursa citată și postate ca chemare la cititul originalului, în Antologii, „Istorii, comentarii, miscelanea”, coordonator Ion N. Oprea, Iași, 29 iunie 2023.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania