Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

James Joyce: o sută de ani de la publicarea cărții ULISE

James Joyce: o sută de ani de la publicarea cărții ULISE, reeditarea ei în traducerea lui Rareș Moldovan la Editura Polirom-Iași

  •              Actualitatea  din Suplimentul de cultură,primul MAGAZIN CULTURAL DIN ROMÂNIA, realizat de Editura Polirom și Ziarul de Iași, 27 februarie-5 martie 2023, își încunoștiințează cititorii despre  apariția cărții ULISE de  James Joyce (n. 1882. Irlanda), într-o nouă traducere la Editura POLIROM-Iași, traducător Rareș Moldovan.
  •              Facem același lucru cu gândul  și la cititorii Cenaclului de la distanță.  După cum scrie SDC și știe o lume, iată, la un secol  de la apariția romanului ULISE în limba română,  25 de ani de la ediția îngrijită, cu note și cuvânt înainte  de Erika Mihalycsa și Rareș Moldovan, în colecția de traduceri din literatura universală „Biblioteca Polirom” (coordonator  Dan Croitoru) apare cartea anunțată
  •                    Despre cartea respectivă s-a scris mult și elogios, ceea ce anticipează succesul noii traduceri: „Cine face efortul  de a citi Ulise dobândește dreptul la o viață suplimentară, de desfătări literare paradiziace la capătul unei colosale aventuri inițiatice.  Traducerea lui Rareș Moldovan este un minunat ghid pentru a descoperi cele de mai sus„, am notat spusele lui Mircea Mihăieș. „Mă gândesc mereu la  Joyce, îl port cu mine peste tot” (Salman Rushdie).
  •                 „Ulise este fără îndoială o operă de artă divină și va dăinui în ciuda nulităților din universități, care o transformă într-o colecție de simboluri sau de mituri grecești” crede Vladimir Nabokov, iar Nora  Joyce în scrisoare către James Joyce interoghează provocator: „De ce nu scrii și tu cărți pe care să le poată citi (toată) lumea?”
  •                Tocmai asta a făcut, lucrul acesta l-a spus protagonistul său – William Faulkner: „De Ulise trebuie să te apropii așa cum se apropie predicatorul baptist analfabet de vechiul Testament cu credință”.
  •                În Ulise autorul a propus și a realizat, până la urmă,  un portret al omului și al istoriei lui…

Sursa, SDC, postat în ANTOLOGII, Istorii, comentarii, miscelanea, coordonator Ion N. Oprea, Iași, 28 februarie 2023.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania