O adevărată lecție de istorie literară
Al. Florin Țene, o viață în slujba culturii- Liliana Moldovan
După succesul de răsunet pe care l-au avut cele trei cărți ale talentatei scriitoare Lilianei Moldovan reprezentând ‘’Opera și personalitatea scriitorului AL FLORIN ŢENE în opiniile scriitorilor contemporani ‘’ volumul 1 Editura Vatra Veche 2021, volumul 2 Editura Napoca Star 2023 și ‘’O carte a cărților scriitorului AL FLORIN TENE-însemnări literare’’, Editura Napoca Star 2022, iată că îndrăgita scriitoare ne surprinde din nou, de această dată, cu o carte biografică cu titlul : ‘’AL FLORIN ŢENE, o viață în slujba culturii’’
Distinsa scriitoare și jurnalistă Liliana Moldovan este redactor șef al agenției de presă AŞII ROMÂNI, secretar al Ligii Scriitorilor filiala Târgu Mureș semnând cărți de poezie, proză, interviuri și cărți biografice.
Cartea Lilianei Moldovan cu titlul: ‘’AL FLORIN ŢENE, o viață în slujba culturii’’ reprezintă o adevărată lecție de istorie literară fiind vorba despre o personalitate marcantă a culturii române care s-a impus pe scena literaturii contemporane românești timp de 65 de ani, influențând prin acțiunile sale cursul istoriei literare recente.
Odată cu aniversarea vârstei de 82 de ani ilustrul literat AL FLORIN ŢENE adaugă pe panoplia publicațiilor personale cea de-a 100-a carte publicată ce-i poartă semnătura. Covârșitorul tezaur literar pe care l-a dăruit literaturii și limbii române este de o diversitate uimitoare de genuri literare, excelând în fiecare dintre acestea, fapt care îi conferă o carte de vizită unică, de geniu, în rândul scriitorilor români contemporani.
Dotat cu o putere de creație de o vitalitate fantastică reputatul om de litere AL FLORIN ŢENE publică 25 volume de poezie, 17 romane, 24 cărți de critică literară, 4 volume de piese de teatru, 5 volume de proză scurtă, 3 volume de interviuri, 6 cărți despre Sfinții Închisorilor, alte cărți de teorie literară, numeroase cărți de eseuri și meditații filozofice, etc. Creațiile sale au fost traduse în limbile: sârbă, engleză, coreeană, rusă, franceză, italiană, japoneză și albaneză.
Scriitoarea Liliana Moldovan cuprinde cu deosebită atenție parcursul personal și literar al președintelui Ligii Scriitorilor Români, domnul AL FLORIN ŢENE de la Drăgășani locul nașterii sale (județul Vâlcea) și până la Cluj Napoca domiciliul actual (județul Cluj) înscriind pe firul biografiei, unitățile de învățământ unde s-a format, locurile unde a muncit, cenaclurile și revistele pe care le-a fondat dar și câteva aspecte din viața de familie. AL FLORIN TENE este căsătorit cu poeta Titina Nica Țene, are doi fii și 5 nepoți. Fiul cel mare Florin Țene este specialist în imagine de televiziune iar fiul cel mic Ionuț Țene este doctor în istorie, poet și scriitor. Domnia sa este pasionat de filatelie, deține colecții numismatice si tablouri.
A debutat în clasa a 11-a de liceu, în anul 1959, cu o poezie în revista Tribuna, iar 15 ani mai târziu, în anul 1974 publică primul său volum de poezii ‘’Ochi deschis’’ la editura Litera din București. Publică intens și fără oprire, în nenumărate reviste, poezie, proză, critică literară, critică de artă, piese de teatru, articole, eseuri, texte de istorie literară și filozofie, participând concomitent și la emisiuni de radio și televiziune. Este membru al Uniunii Jurnaliștilor Profesioniști din România, membru al Academiei Americano-Române de Știință și Artă, membru al Asociației Scriitorilor Români din Canada, membru al societății Regale a scriitorilor Români și Belgieni și Președinte fondator al Ligii Scriitorilor Români, organizație ce numără peste 1000 de membri în cele 46 de filiale din țară și străinătate.
Înainte de anul 1989 poetul, scriitorul, cronicarul și promotorul cultural AL FLORIN ŢENE a fost anchetat de securitate, fapt care nu l-a descurajat publicând uneori sub pseudonimele: Al. Roșianu, Florin Roșianu, Florin Drăgășenescu. A publicat în nenumărate dicționare, enciclopedii și în peste 100 antologii literare.
Iubitor de adevăr și dreptate, luptă împotriva reminiscențelor comuniste, militând pentru demascarea tuturor nedreptăților făcute de ciuma roșie și dorește reparația istorică prin publicarea adevărului. Om de aleasă omenie, își publică colegii de condei promovând literatura română de calitate în cele 18 reviste și în cele 3 cenacluri pe care le fondează.
Pentru contribuția adusă literaturii și culturii române cât și pentru întreaga operă literară i se decernează 178 de distincții, diplome, titluri și medalii. Este numit cetățean de onoare al orașelor Onești și Drăgășani.
Eminentul om de cultură Al Florin Țene ține cu diverse ocazii, numeroase conferințe on line despre scriitorii români și propune legislativului român împreună cu alți doi scriitori o zi Națională a Limbii Române astfel devenind de la aprobarea ei, unul dintre cei trei părinți ai Zilei Limbii Române și singurul care mai e în viață, zi care se serbează în fiecare an la 31 august.
Inserând în acest context zicerile lui Freud conform cărora: „Într-o zi, privind în urmă, anii în care te-ai zbătut cel mai mult, ți se vor părea cei mai frumoși ani.” (Sigmund Freud) constatăm că ilustrul om de cultură, scriitorul, filozoful și istoricul Al Florin Țene a avut pe deplin astfel de ani frumoși în care s-a zbătut pentru adevăr și dreptate și care în niciun caz nu au fost în zadar. Domnia sa lasă viitorimii o moștenire uriașă care se înscrie cu litere de aur în istoria recentă a literaturii române.
Prin efortul depus în realizarea acestei cărți ‘’AL FLORIN Țene, o viață în slujba culturii’’ stimata doamnă scriitoare Liliana Moldovan, un jurnalist, biograf și cronicar desăvârșit, își aduce aportul, un sprijin deosebit de important și valoros la culegerea, păstrarea și consolidarea patrimoniului cultural-literar românesc, oferind cititorilor o adevărată lecție de istorie literară.
Mihaela CD
TWUC, LSR, WPAC
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania