Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

O carte cât un muzeu: ,,Galeria filatelică a celebrităţilor botoşănene”

Primit pentru publicare: 13 sept. 2017
Autor: Gheorghe MEDIAN, redactor rev. Luceafărul
Publicat: 13 sept. 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

 

O carte cât un muzeu

Galeria filatelică a celebrităţilor botoşănene

(Biografii – Ştampile – Plicuri ocazionale )  – Dicţionar Enciclopedic

Gică D. R. Marițanu                       

 

Cu câţiva ani înainte de revoluţia din decembrie 1989, în mediile culturale din Botoşani, s-a discutat intens despre înfiinţarea unei Galerii a personalităţilor botoşănene, în frumoasa Casă „Sofian”, din apropierea liceului Teoretic „Nicolae Iorga”. Se întocmise o listă cu celebrităţile care urmau să fie prezentate, se stabiliseră legături cu urmaşii unora dintre acestea, posesori a unor obiecte şi documente care le-au aparţinut şi dacă nu s-ar fi acţionat în acelaşi timp şi în direcţia înfiinţării Galeriilor de Artă „Ştefan Luchian”, probabil că proiectul ar fi fost demarat. Nu s-a întâmplat însă acest fapt, dar ideea a rămas şi sub o altă formă, deopotrivă inedită şi surprinzătoare, i-a dat concreteţe col. dr. (r) Gică D. R. Mariţanu, prin publicarea, la finele acestei veri, la Editura „Geea”din Botoşani, a  Dicţionarului Enciclopedic – Galeria filatelică a celebrităţilor botoşănene”. Dicţionarul, reprezintă valorificarea editorială a proiectului filatelic cu acelaşi nume, iniţiat şi pus în practică de col. dr. (r) Gică D. G. Mariţanu în anul 2010.

Abordarea unui asemenea proiect, i-a fost sugerată autorului, de faptul că instituţiile de cultură din Botoşani,  îndrituite, prin specificul activităţii lor, cu valorificarea moştenirii culturale – în speţă Muzeul Judeţean şi Biblioteca Judeţeană – n-au putut, decât parţial să pună în valoare personalităţile judeţului şi în mod special, de părerea regretatului muzeograf Ionel Bejenaru privind „  … o trebuitoare Galerie a Oamenilor de Seamă ai Botoşanilor, în măsură să ilustreze mai la vedere, mai palpabil, contribuţia acestor mari valori, fii ai locurilor, la nepreţuitul tezaur de spiritualitate românească şi universală”- pe care o citează, în scurta Argumentaţie care prefaţează dicţionarul. Era nevoie de realizarea unei asemenea Galerii, necesitate pe care col. dr. (r), Gică D. G. Mariţanu şi-a însuşit-o ca pe o datorie de onoare, din ataşamentul profund pentru fabulosul spaţiu botoşănean, despre care, nota în concisul cuvânt introductiv, că a dat României „ … 39 membri ai Academiei Române, peste 100 de profesori universitari şi încă mai mulţi membri ai unor academii de ştiinţe din ţară şi străinătate, peste 150 de generali, înalte feţe bisericeşti, întemeietori de curente artistico-literare, inovatori în diverse domenii de activitate, întemeietori de şcoli în cadrul unor ştiinţe etc”, şi căreia i-a dat concreteţe, în maniera pe care o stăpâneşte cu absolută competenţă, cea filatelică.

Proiectul, asupra căruia autorul a depus o muncă aproape sisifică,  demarat la 9 iulie 2010 şi finalizat la 31 decembrie 2016, a însemnat realizarea unor miniaturi grafice ale personalităţilor botoşănene care s-au ilustrat în cele mai diferite domenii, după fotografiile lor originale, machetarea unor ştampile omagiale pornind de la aceste miniaturi şi conceperea unui model grafic specific pentru plicurile ocazionale ( aniversare şi/sau comemorative).

Realizarea sa a presupus o amplă activitate de documentare, de studiere a unor numeroase fonduri arhivistice din ţară,  a fondurilor documentare ale unui însemnat număr de muzee şi biblioteci şi desigur, a unor colecţii particulare, fapt ce i-a permis autorului nu numai depistarea celor mai reprezentative portrete ale botoşănenilor de seamă,  necesare ilustrării dicţionarului, ci şi  posibilitatea întocmirii unor concise medalioane de prezentare a acestora. Medalioanele, asociate plicurilor ocazionale, au fost incluse în dicţionar, dându-i acestuia un caracter de originalitate şi unicitate în rândul lucrărilor cu caracter filatelic apărute în România şi  relevând înalta competenţă şi spiritul creativ care-l caracterizează pe autorul său.

Cu rigurozitate ştiinţifică,  susţinută de o impecabilă stăpânire a tehnicilor filateliei, având girul Asociaţiei Filateliştilor din judeţul Botoşani şi aprobările Federaţiei Filatelice Române şi deciziile legale, emise de Compania Naţională Poşta Română, pentru utilizarea ştampilelor omagiale la oficiile poştale din Botoşani, la care se organizau evenimente filatelice, aniversare sau comemorative dedicate celebrităţilor botoşănene, col. dr. (r) Gică G. D. Mariţanu, a introdus în circuitul poştal plicuri ocazionale concepute şi realizate în regie proprie, devenite piese de colecţie. Contribuţia pe care autorul şi-a adus-o, prin proiectul său, la dezvoltarea filateliei româneşti este remarcabilă, el fiind autorul a 270 machete omagiale şi a graficii unui număr de 277 plicuri ocazionale, fiecare dintre acestea fiind tipărit în regie proprie, într-un tiraj care a variat între 25 şi 50 de exemplare. Acestea se regăsesc în dicţionarul recent apărut, căruia autorul i-a asigurat conceptul, editarea, textul, aranjamentele şi miniaturile grafice precum şi coperta şi redactarea computerizată şi ale cărui costuri de tipărire şi le-a asumat.

Dicţionarul pe care autorul l-a intitulat „Galeria filatelică a celebrităţilor botoşănene– Biografii – Ştampilografie –Plicuri ocazionale”, ilustrează, prin intermediul plicurilor filatelice ocazionale şi a medalioanelor de prezentare, un număr de 242 de personalităţi botoşănene, fiind cel mai complet dicţionar semnat de un autor botoşănean şi cea mai importantă realizare de acest fel din istoria filateliei din România.

Col. dr. (r) Gică G. D. Mariţanu are meritul de a nu se fi oprit numai la personalităţile emblematice ale Botoşanilor, nominalizate în cele mai cunoscute dicţionare şi enciclopedii, căutând şi relevând prin intermediul plicurilor poştale ocazionale şi alte figuri importante născute pe aceste locuri, al căror rol şi loc în timpul vieţii lor, a fost cu mult mai important decât lasă să se înţeleagă lucrările în care sunt nominalizate. Amintim câteva dintre acestea, lăsând celor care vor parcurge filele dicţionarului să descopere, cu surprindere, poate, multe altele: profesorii universitari Gheorghe Agavriloaie (filolog), Ion Apetroaie (filolog), Ion Bojog (geograf), Paul Cernea (oftalmolog) , Gheorghe Chipail (chirurg), pictorul Constantin Piliuţă, mitropolitul Sofronie Miclescu, generalul de brigadă Corneliu Serghievici, generalul de corp de armată Victor Dombrovski, episcopul general de brigadă Partenie Ciopron, comandorul aviator Dan Valentin Vizanty şi Silvia Creangă, prima româncă doctor în ştiinţe matematice.   

Includerea în dicţionar a unui important număr de personalităţi botoşănene uitate, trecute cu vederea sau, din varii motive, lăsate intenţionat deoparte, este un act de înalt civism, o pilduitoare reparaţie morală adusă acestora, de un om de curaj şi de înalt caracter, şi în acelaşi timp, o contribuţie remarcabilă la istoria culturii botoşănene.

 Ca şi excepţionalul Album „Botoşani – Restituiri cartofile 1899 – 1945”, publicat în primăvara acestui an la aceeaşi editură botoşăneană, dicţionarul este, în concepţia autorului, un mijloc de a sădi în conştiinţa botoşănenilor, a generaţiilor tinere în special, mândria de a proveni dintr-o regiune care a dat spiritualităţii româneşti şi universale un impresionant număr de personalităţi. În acelaşi timp, în condiţiile în care integrarea europeană se adânceşte, el poate contribui la reconsiderarea marilor valori născute în estul extrem românesc, incluzând aici şi Botoşanii, care pot completa o galerie europeană exhaustivă a oamenilor de seamă.

Apariţie editorială  eveniment, dicţionarul  semnat de col. dr. (r) Gică D. G. Mariţanu, reţine atenţia şi prin ţinuta grafică deosebită în care a fost realizat şi  dat fiind valoarea documentară, unicitatea şi ineditul său, intuim că va deveni o raritate bibliofilă, pe care filateliştii şi iubitorii de cultură din Botoşani şi din ţară, o vor găsi cu mare greutate.  

Pentru toate acestea, pentru contribuţia greu de apreciat acum, la punerea în valoare a excepţionalei zestre culturale a ţinutului Botoşanilor, pentru admiraţia şi prestigiul pe care, necondiţionat, îl atrage asupra Botoşanilor prin lucrările sale, col. dr. (r) Gică D. G. Mariţanu merită întreaga recunoştinţă a noastră, a botoşănenilor şi credem că este mai mult decât necesar, ca numele său, să fie luat în consideraţie, cu proxima ocazie în care Consiliul Municipal, va lua în dezbatere, problema personalităţii căreia i se va acorda următorul titlu de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani. Suntem convinşi că îl merită pe deplin şi nu ne îndoim de faptul că acest gest va fi făcut.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. DMG spune:

    …Felicitări, aprecieri!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania