Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

O CARTE, cum alta nu-i! PATRIOTISM ÎN CASE BIHORENE 


  • O CARTE, cum alta nu-i!
  • PATRIOTISM ÎN CASE BIHORENE 
  • Constantin MOȘINCAT

 

  • A fost lansată vineri, 31 mai 2024, la Casa de Cultură a Municipiului Beiuș. Evenimentul editorial a fost organizat de Revista „Cetatea Cavalerilor”, în parteneriat: Colegiul Național „Samuil Vulcan” – Beiuș, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” – Beiuș, Colegiul Național „Avram Iancu” – Ștei, Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” – Ștei. Acest proiect se înscrie în suita manifestărilor omagiale organizate în cadrul anului Bicentenar „Avram Iancu”.
  • Lansarea cărții „Patriotism în case biherene”, o antologie de eseuri istorice scrise de către liceeni de la școlile partenere, coordonați de prof. Ana Cornelia Popa, a beneficiat de susținerea financiară din partea Primăriei Municipiului Beiuș. Pe scena Casei de Cultură, lângă cei 22 de autori, îmbrăcați în frumoase straie naționale, a urcat și domnul primar Gabriel Popa, prezent la deschiderea evenimentului, încurajând printr-un mesaj sensibil reușita liceenilor, exprimând încrederea în potențialul lor de cercetare a istoriei locale. Cartea a apărut la Editura „Aureo” Oradea, într-o grafică îngrijită și este motivată printr-o prefața scrisă de colonel dr. Constantin Moșincat.
  • Gazda evenimentului editorial, Anca Banda, directoarea Casei de Cultură Beiuș, în prima parte, ca moderatoare întru: „Duhul lui Iancu” a recitat versurile: 
  • Aicea, în Ardeal, noi suntem veșnicie
  • Din coama unui deal și până în câmpie,
  • Împreunați cu toții-n jerfenicul lumesc,
  • Cu ochi-n lăcrimare, spre sfântul cel ceresc,
  • Cerșim iertări smerite la câte am făcut,
  • Rugând ca el ne fie îndrumător și scut,
  • În tot ceea ce facem în viața trecătoare
  • A fiecărui care, e trăitor sub soare.
  • (Mircea Dorin Istrate)
  • Moment evocator a fost susținut de către Avocat Dr. Pașcu Balaci, autor a mai multor studii și lucrări dedicate Crăișorului Avram Iancu. Și a stăruit vorbitorul pe portretul Iancului din ultimele sale lucrări: Moțul francez și Avram Iancu – piesă istorice – a doua are ca subiect imaginar dialogul dintre Iancu și Dragoș, deputatul de Beiuș, în Dieta maghiară de la Debrețin. Redăm un fragment din începutul piesei dramatice.
  • Avram Iancu: Eu… Eu nu sunt Iancu, sunt numai umbra lui… Iancu a murit!
  • Ioan Dragoş: Iancu a murit ? zici. Nici pomeneală! Eu te văd viu aici pe prispa casei brutarului din Baia de Criș în această frumoasă seară de septembrie. (…)
  • Avram Iancu: Să se împace cu ungurii ?
  • Ioan Dragoș: Desigur. Și tu ai lăsat o cale liberă pentru împăcarea ungurilor cu românii. Eu am avut mare încredere în revoluția care a cuprins toată Europa, de la Paris până la Iași și București. Iar ultimele focuri care au ars pe altarul libertății europene au fost aici în Transilvania și în Crișana, la Șiria. De ce nu m-aș fi încrezut în unguri, dacă ei s-au ridicat la luptă pentru libertate? (…)
  • Elevii Magda Ștefania și Rareș Matei, pregătiți de doamna prof. Liana Ojică, au recitat poeziile „No, hai” și „Românul Împărat”, din creația poetului Mircea Dorin Istrate. Momentele muzicale au fi asigurate de doi reprezentanți din „Muguri și mlădițe de tezaur”, prin Giulia David și George Jidai. Corul Asociației „Avram Iancu”, condus de col. Zoltan Boldiș, a închis momentul muzical, cu interpretare profesionistă, un buchet de melodii dedicate Craiului munților. Activitatea Corului a fost recompensată cu Diploma Floarea de salcâm, a Revistei Cetatea Cavalerilor.
  • Partea a doua, destinată lansării și prezentării cărții „Patriotism în case bihorene”, a fost moderată de prof. Ana Cornelia Popa, coordonatoarea elevilor care spune în postfața cărții „Istoria orală locală este o realitate a şcolii din zilele noastre, este de actualitate, dar este şi o necesitate. Orice localitate îşi are istoria ei, are o vechime, o întindere în timp şi spaţiu, are personalităţile ei, are OAMENI, LOCURI, FAPTE cu care se poate mândri oricine o cunoaște. Numai cunoscând istoria locală ne cunoaştem mai bine, învăţăm să fim mai buni, să apreciem valorile neamului, să ne cultivăm și să dezvoltăm spiritul patriotic”. Despre cuprins povestirilor, au făcut scurte prezentări: Simionaș Andrei, Macavei Nuria Beatriz, Popa Casandra și Cuc Yasmina. 
  • Bucuria de a împărtășii publicului impresiile sale, ca specialist, a revenit colonelului dr. Constantin Moșincat, care după atenta lectură a spus: această carte este inedită prin alcătuirea unor povestiri adevărate, pe care o recomandă a fi citită de la grădiniță, la vârsta bunicilor responsabili cu povestea de seară! Cei care au cercetat trecutul din casele bihorenilor au reușit să descopere și să transmită cu emoție înfășurată în acest nobil atașament dintre generații și Țară pe care o apără și o slujesc.
  • Coordonator a lucrării, col. dr. Constantin Moșincat, a subliniat mesajul comun și original transmis de către autori, prin acest titlu generic de patriotism, poate prea modest față de cuprinsul inedit, surprins cu talent, echilibru și cu moderație de tinerii semnatari-cercetători. Cineva cu talent ar putea surprinde întreaga poveste a cărții care să fie de folos cetățeanului de mâine, educat în rama dragostei de neam și înaintașii! Totodată, nu vă ascund faptul că m-am alăturat demersului elevilor, de cercetare a istoriei din familie, cu un fragment din lucrarea monografică, în curs de apariție, din subcapitolul Lagăre de muncă forțată. Am reținut, din documentele de familie cercetate, recrutarea tatălui meu în „Serviciul Muncii” (Munkaszolgálat), care a reprezentat în Ungaria (1940-1944) un sistem instituțional militar care a fost creat și a existat în timpul celui de-al doilea război mondial. În mod caracteristic, deși a fost organizat în cadrul armatei, sub forma unor unități de tip militar, cei care au fost încadrați acestei instituții nu au deținut arme, efectuând serviciul de război prin muncă forțată. Din perspectiva istoricului militar român, menționez că informația orală am comparat-o cu documentele de arhivă și informații cuprinse în recent apărutele volume, studii şi lucrări, redactate în urma valorificării ştiinţifice a unor importante surse documentare, din arhivele româneşti şi maghiare. 
  • Când scriam prefață mi-am pus întrebarea: cui folosește această carte? Răspunsul prezumtiv se asociază cu al cititorului, de vârsta autorilor și chiar mai mult, cu a celor care vor încerca să ridice nivelul de cunoaștere și să o facă mai bine decât cei care au avut curajul să așternă pe hârtie sentimentele și cunoștințele lor. Din partea coordonatorilor, ca profesioniști în domeniu, considerăm lăudabil efortul elevilor, și îi asigurăm de întreaga considerație și tot sprijinul și pe viitor!
  • Tematica patriotismului, sub raport istoric, se încadrează și reflectă ceea ce înaintașii au făcut, fapte cuprinse descriptiv în lucrări de certă valoare, reflectate de bibliografia semnificativă folosită pentru istoria locală din Țara Binșului. Aria de cuprindere a studiilor, din acest volum de antologi, cu 22 autori de eseuri, reflectă prezența bihorenilor pe fronturile de luptă din al doilea război mondial și preocupările acestora care gravitează în jurul satului, a casei, școlii și bisericii din locurile atât de dragi lor. 
  • Îndrăznim să credem și să apreciem că acomodarea cu scrisul al autorilor a făcut ca această carte să aibă caracter unitar prin originalite și inedit, care și-a atins ținta de a menține dreaptă cumpăna interpretării faptelor înaintașilor și a desprinde în mod corect din faptele Eroilor caracteristica esențială a povestirii, printr-o prezentare cumpătată, realistă și echilibrată. Carte frumoasă cinste cui te-a scris!
  • Col. Dr. Constantin MOȘINCAT-Oradea, 01 iunie 2024


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania