Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

„O bădărănie la adresa Eroilor Neamului”…

              Primăria din Turda se pregătește să mute statuia lui Avram Iancu, 1824-1872, de pe actualul amplasament din piața centrală a orașului, în Piața Republicii, pe locul unde până în 1998 era amplasată Statuia Lupa Capitalina, mutată și ea în același an în Piața Romană, acum   pentru a moderniza centrul istoric, a informat mass-media.  Inscripția de pe soclul Avram Iancu  este aceasta: „Unicul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea fericită. A fost ridicată cu ocazia aniversării a 150 ani de la revoluția de la 1848. A fost dezvelită la 25 octombrie 1998 de Ziua Forțelor Armate, prin grija Consiliului Local Turda, a primarului de atunci Virgil Blasiu și a Societății „Avram Iancu„. Statuia, realizată în iulie 1998, este opera sculptorului Ilarion Voinea in colaborare cu Emil Crețu din Cluj-Napoca, Adrian Mitran si Daniel Sandu. A fost transpusă în bronz la Turnătoria Metalul Cluj. Are o înălțime de 3,5 m.

Măsură mutării ei   a stârnit revolta mai multor grupuri naționaliste care de  duminică, 10 iulie a.c. organizează proteste. Fac proteste pentru că. Autoritățile locale  au decis relocarea statuii la câteva zeci de metri distanță, în viitoarea piațetă și-i afectează prezența.

Organele Centrale ale Administrației de Stat – MAI – față de asemenea, pur și simplu, bădărănii, pare dorm în bocancii de care duc lipsă nu numai MAI, ci și Armata română, aproape-aproape, desființată…

Ion N. Oprea, Iași, 26 iulie 2022

Statuia Lupa CapitolinaAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania