Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

O CARTE – ,,TESTAMENT”

Recent, la Editura Pim din Iaşi, a apărut volumul de poezii – TESTAMENT – al scriitorului Vasile Fetescu, ISBN: 978-606-520-974-9 şi 821.135.1-1, codul de catalogare al Bibliotecii Naţionale a României.

Cartea cu 190 de pagini, într-un format mediu (110/180 mm), inspirată alegere, sub o îngrijire grafică excelentă, cuprinde şase capitole: ,,Poezia vieţii” (35 de poezii); ,,Izvor de amintiri” (10 poezii); ,,Cuib de fum” (23 poezii); ,,Timp trecător” (22 poezii); ,,Cânt de anotimp” (11 poezii) şi ,,Universul în poezie” (30 poezii).

Titlul cărţii precum şi conţinutul poemului – ,,Testament” – cu care este întâmpinat cititorul nu sunt dispoziţiile unei diate, ci este expresie supremă a concepţiei autorului despre artă, în general. Aşa se induce ideea că imago poet, asemenea celorlalţi oameni, este muritor, capabil de a percepe moartea ca pe o realitate.

Ca atare, din lectura poemelor acestui volum, se observă că Vasile Fetescu, de altfel, membru al Uniunii Scriitorilor din România, are o bogată experienţă de viaţă şi în ale scrisului, având zeci de cărţi publicate.

În cuvântul său, de la începutul cărţii, intitulat sugestiv ,,Fără prefaţă”, autorul mărturiseşte: ,,(…) Nu mi-am supraevaluat niciodată harul şi nici volumele publicate, şi detest pe vituperanţi, oricare ar fi ei. Acelora care scriu cu peniţa înveninată, pentru ca aşa le este datul, le sugerez să reţină catrenul de mai jos: În viaţă mi-am făcut un crez/ Pe care neabătut îl urmez:/ Nu mă sperie picăturile de ploaie/ Şi lătrăturile de potaie./ (…)” Interesant şi pertinent oximoron!

De aceea autorul nici nu a încredinţat cartea pentru a fi prefaţată de cineva, justificarea vine de la sine: ,,(…) de ce trebuie să-mi prezinte altcineva cartea printr-o prefaţă, însăilată în unele cazuri din generalităţi şi din trimiteri savante la operele monştrilor sacri ai poeziei şi prozei universale, pentru a-şi etala erudiţia filosofică şi literară, când ea, cartea, se autorecomandă prin valoarea ei intrinsecă? (…)”

A fost doar un semnal editorial. Cu un comentariu mai dezvoltat vom reveni în numerele următoare şi chiar avem curajul să sperăm că acest testament va fi completat de un ,,codicil” care va purta şi semnătura Editurii Agata.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania