O neglijență care salvează milioane de vieți, pe când o altă “neglijență’ să ne salveze de Coronavirus
O neglijență care a dus la salvarea a milioane de oameni. În anul 1928 savantul eminent Alexander Fleming a descoperit un eșantion de bacterii, din laboratorul pe care-l coordona, lângă o fereastră deschisă. Era cunoscut în lumea științifică neglijența din laboratorul savantului,
Până să descopere greșeala, care făcuse eșantionul inutilizabil, un mare număr de spori de mucegai au început să crească în soluția bogată din vasul Petri. Vasul Petri este un vas rotund neted cu capac pe potriva mărimii lui, care vas este fabricat din sticlă sau material plastic și folosit pentru cultivarea microorganismelor sau mostrelor de animale sau plante. Vasul a fost numit după inventatorul său, bacteriologul german Julius Richard Petri. Alte denumiri pentru vasul Petri sunt: placa Petri sau cutia Petri. Acest vas era folosit pentru a crește stafilococi mortali. În astfel de vas erau multe eșantioane distruse, dar unul era diferit. Din fericire pentru omenire.Fleming, așa cum îi era firea, a studiat cu atenție rezultatul neglijenței sale. În urma examinării, a constatat că unul dintre mucegaiuri acționa într-un mod pe vare nu-l văzuse niciodată până atunci. Acest mucegai omora bacteriile din apropiere. Studiind mai aprofundat fenomenul a reușit să determine că acest anumit tip de mucegai creștea, printre altele, pe pâine uitată afară prea mult timp. Astfel a constatat că descoperirea mucegaiului în acel vas Petri a dus la crearea primului antibiotic din lume de către savantul Fleming și colegii de laborator. Vasul Petri este utilizat pentru cultivarea microorganismelor și pentru cultura de celule. În acest scop, în vasul Petri se produce un strat subțire dintr-un mediu nutritiv gelatinos. Mediul se sintetizează pe bază de agar, se sterilizează prin încălzire în autoclavă, iar apoi se toarnă în stare fierbinte și lichidă în vasul Petri, unde se solidifică la temperatura camerei, formând așa-numita placa agar. Mediul nutritiv asigură aprovizionarea microorganismelor în creștere cu apă și substanțe nutritive și le mențin într-un singur loc, spre deosebire de culturile în medii lichide. Se împiedica astfel diseminarea microorganismelor prin amestecare, cum se întâmplă în mediul lichid.
Avantajele vaselor Petri sunt:Microorganismele rămân sedentare (excepție Proteus), iar prin proliferarea lor se formează colonii;Coloniile prezintă forme tipice de creștere, iar microorganismele se deosebesc între ele prin aspectul caracteristic al coloniilor;Prin tehnici de inoculare corespunzătoare se pot identifica coloniile rezultate din celule individuale (clone), din care se pot izola tulpini genetice pure;La marginea coloniilor sunt situate permanent microorganisme tinere (în locul unei mixturi formate din microorganisme în creștere și cele atrofiate).
Acesta a fost penicilina care salvează și acum milioane și milioane de oameni de pe planeta noastră.
Sir Alexander Fleming s-a n[scut în. 6 august 1881 Darvel, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – decedând în 11 martie 1955 la Londra, Regatul Unit) a fost un bacteriolog scoțian, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină pe anul 1945 împreună cu Ernst Boris Chain și Sir Howard Walter Florey. În anul 1928 a descoperit penicilina produsă de mucegaiul Penicillium notatum. Cercetările au fost reluate în 1939 de un colectiv de la Oxford. În 1940, Fleming, doi biochimiști englezi – Ernest Boris Chain și Norman George Heatley – și un medic australian – Howard Walter Florey – au izolat și preparat în stare purificată și concentrată penicilina, una din marile realizări ale omenirii. A avut lucrări privind lizozimul ca element bacteriolitic prezent în țesuturi și secreții.
Al.Florin Țene
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania