People & Paintings Gallery prezintă, în perioada 21 august – 1 septembrie, expoziția „My World”, o colecție de lucrări recente semnate de artistul vizual Ivan Klymenko, originar din capitala Republicii Cehe. Lucrările sunt realizate într-o manieră proprie și sunt o reflectare subiectivă a fiecărui subiect perceput. Proiectul este curatoriat de Cosmina Marcela Oltean, redactor și consultant artistic la People & Paintings Gallery, New York.
Expoziția propune o viziune subiectivă asupra lumii. Este o lume reinterpretată vizual prin experiența artistului și prezentă diferite vederi din Praga, Amsterdam și Italia, reprezentări urbane, peisaje naturale, naturi statice, dar și vederi în care arhitectura pragheză este subiectul principal.
În lucrările prezente în expoziție putem descoperi culori luminoase sau tente mai întunecoase, până la absența culorii, întrucât sunt incluse și câteva schițe în creion.
Tema lumii este reflectată în lucrări precum „My visions”, „Bright colors” sau „Prague through my eyes”. Artistul surprinde momentul asemeni unui trecător sau a unui turist care face o fotografie.
Ivan Klymenko se bazează pe lecții desprinse din curente artistice precum realismul, impresionismul, expresionismul, abstracționismul sau arta figurativă și experimenteză în diferite medii, precum pictura, grafica și colajul, apelând adesea la creion, cărbune, pastel, cerneală, acuarelă, guașă, tempera, deși în ultimul timp preferă tot mai mult uleiul pe pânză. Ivan participă activ la expoziții de grup, organizează expoziții personale și își expune lucrările nu numai în Cehia și alte locații din Europa, ci și în alte țări.
“O vedere urbană a centrului istoric din Praga e ceea ce artistul propune ca subiect al acestui tablou. Clădiri istorice colorate, una lângă alta, creează fundalul pe care cele două tramvaie, mergând în direcții opuse, sunt proiectate în compoziție.
Tramvaiele se întâlnesc și chiar mai mult, se sincronizează într-o curbă. Un tramvai pleacă, altul vine, subliniind parcă trecutul și viitorul, dar și mișcarea continuă (a lucrurilor, a vieții). Venim, plecăm, repetăm asta zilnic și astfel trec zile, luni și ani. Clădirile istorice par să sublinieze componenta istorică a scenei și legătura cu trecutul.
În prim plan vedem și o trecere pietonală, amplasată în fața tramvaielor ce merg în sensuri opusei. Ca privitori, acest lucru aproape că ne pune în fața unei alegeri – „vrei să stai sau să pleci?”
Și apoi curba, virajul, este prin definiție ceva nesigur, o posibilă sau sigură schimbare de situație. Nu știi niciodată ce se află în față.
Într-adevăr, lucrării i se pot da multiple interpretări, mai ales din perspectivă metaforică. Dar poate că artistul a intenționat să arate doar un moment dintr-o zi obișnuită în centrul istoric. Cu toate acestea, nu ne putem limita la ceea ce vedem pur și simplu. O operă de artă este, aproape întotdeauna, mai mult decât pare la prima vedere și de aceea aceasta poate părea și o poveste despre așteptare, despre mișcare sau alegere.
Operele de artă ascund adesea indicii care, odată găsite și înțelese, oferă o cu totul altă interpretare a ceea ce vedem. Dacă vrem să aprofundăm analiza, putem căuta ceva în simbolismul cifrei 22, care se găsește pe tramvaiul din dreapta. Ce înseamnă? Poate tramvaiul 22 înseamnă ceva anume pentru artist. Poate că acesta îl duce de obicei acasă sau înseamnă altceva pentru el… Tot un tramvai 22 apare și în lucrarea <<Rainy evening. The Lesser Town Square. Prague>>” – Cosmina M. Oltean
( https://peopleandpaintings.com/news/short-art-story-narodni-trida-prague-by-ivan-klymenko )
Vă invităm să descoperiți lucrările lui Ivan Klymenko, adunate în acest proiect, pe website-ul People & Paintings Gallery, începând cu data de 21 august, https://peopleandpaintings.com/exhibitions/my_world
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania