Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Prezenţe botoşănene la Art Safari

Primit pentru publicare: 23 mai 2016
Autor: Prof. Lucia PÂRVAN
Editor: Ana-Elisabeta FLORESCU, muzeograf

 

Prezenţe botoşănene la Art Safari

Cea mai mare expoziţie de artă din România şi-a deschis porţile pe 5 mai la Bucureşti într-un adevărat Palat al Artei: Palatul Dacia-România, redat circuitului turistic în Centrul Istoric al capitalei. Situat pe strada Lipscani, numerele 18-20, fostul Palat al Societăţii de Asigurări Dacia (prima societate de asigurări din România) a fost restaurat şi a reintrat în circuitul cultural odată cu parteneriatul dintre Primăria Municipiului Bucureşti şi Pavilionul de Artă Bucureşti – Art Safari.

Anul acesta Expoziţia Centrală intitulată „Spiritul DADA în Avangarda românească” a fost dedicată sărbătoririi centenarului DADA şi influenţei acesteia în lumea artei vizuale internaţionale. Au fost prezente  60 de galerii, 22 instituţii culturale din România (16 muzee ) şi din  străinătate, 5 dintre numeroasele colecţii private de la noi din ţară.

Au expus lucrări galerii cunoscute: Annart Gallery, Galateca, Anca Poteraşu Gallery, Art Yoursesf, alături de cele mai noi: Pilat Gallery, AICC, Balamuc, Nostru Group sau cele aflate pentru prima oară la Bucureşti din Cehia, Austria, Italia, Germania, Elveţia şi de la noi din Timişoara, Iaşi, Oradea, Sibiu, Miercurea Ciuc, Craiova, Bistriţa şi nu în ultimul rând Botoşani prin City Gallery. Când spui City Gallery, spui Corneliu Dumitriu, pictorul care a avut curajul, în 2005, să deschidă la Botoşani o galerie în scopul promovării artei şi artiştilor contemporani consacraţi. Tot o dovadă de curaj, dar şi o dorinţă de a-şi  face cunoscute lucrările  l-au determinat pe botoşăneanul nostru să participe la cea de a 3-a ediţie  Art Safari. Spre bucuria artistului, jumătate dintre lucrările expuse vor înobila, din această lună spaţii publice sau private, între ele şi o lucrare intitulată ,,Speranţa”, caii superbi pictaţi de Corneliu Dumitriu care plutesc într-un zbor vast şi plin de eleganţă dând pământului substanţa vitală.
Dumitriu,1Dumitriu A fost o experienţă interesantă, artistul mărturisind că a fost o ediţie foarte bine organizată, bogată în evenimente, poate mai puţin accesibilă galeriilor mici (costurile nefiind de loc neglijabile).

Pe parcursul celor 11 zile ( 5-15 mai) publicul a putut admira lucrări semnate de peste 800 de artişti din secolele XX şi XXI, în total peste 7000 de opere de artă.

De amintit şi prezenţa, tot pentru prima dată,  a Secţiei de Artă a Muzeului Judeţean Botoşani, cu doi artisti reprezentativi pentru avangarda romănească: Max Herman Maxi şi Jules Perahim, selecţia lucrărilor fiind făcută de organizatori.

taranplacaj

Sperăm că aceste prezenţe botoşănene la Pavilionul de Artă Bucureşti – Art Safari vor continua în anii următori, spre bucuria şi încântarea publicului iubitor de artă şi de valoare perenă.

 

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania