Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Olga Tokarczuk, poloneză,  unul (-una) dintre cei mai cunoscuți și iubiți oameni ai condeiului

Olga Tokarczuk, poloneză,  unul (-una) dintre cei mai cunoscuți și iubiți oameni ai condeiului, în 2017 a fost oaspetele Iașului la FILIT- 2020

             Născută  în Solechow în 1962, Olga Tokarczuk este unul dintre cei mai faimoși și iubiți scriitori – și nu numai atât, ci și psiholog, editoare, scenaristă și poetă – a cărei activitate este recompensată cu un șir de premii, Premiul publicului Nike ca prim laureat pentru Prawiek i iune czasy în 1999: Premiul publicului Nike pentru Dom dzienny, dom nocny; în 2002  Premiul publicului Nike pentru Gra na wielu bębenkach și: Premiul Brücke Berlin Literatur- und Übersetzerpreis; în 2003 Premiul Culturii Silezia din statul Saxonia Inferioară (Kulturpreis Schlesien des Landes Niedersachsen); alte două în 2008 – Premiul Samuel Bogumil Linde, împreună cu Ingo Schulze și…Premiul Nike principal și public pentru Bieguni, iar în 2012 un altul : Premiul literaturii Usedomer. În 2015 și 2018 alte căte două Premiul Nike și premiul publicul Księgi Jakubowe în  2015, în 2018: Premiul cărții Görlitz și International Booker Prize, împreună cu traducătoarea Jennifer Croft, pentru Bieguni/Flights. Tot în 2018: Premiul literaturii Jan Michalski pentru Les livres de Jakób, ca în 2019, pentru întreaga carieră literară,  să i se atribuie PREMIUL CEL MARE-MARE-: Premiul Nobel pentru Literatură (retroactiv pentru anul 2018). Alături de acesta, Olga Tokarczuk este printre puținele câștigătoare a prestigioasei distincții literare poloneze – PREMIUL NIKE.

               Familia sa este de origine poloneză și ucraineană, din regiunea Ternopil . O parte din familia sa a fost victimă masacrelor polonezilor de către Armata insurecționară Ucraineană (UPA). Deși își revendică originile ucrainene, ea spune că este ostilă naționalismului ucrainean al lui Stepan Bandera .

                Cititorii rețin  că în anul 2018, la lansarea romanului RĂTĂCITORII mass-media afirma : Olga Tokarczuk este „probabil unul dintre cei mai mari scriitori în viață de care n-ați auzit”, lucrarea ei fiind recompensată cu Man Booker Internațional Prize, ca altul, romanul Poartă-ți plugul peste oasele morților (2009) a fost adaptat pentru marele ecran în 2017, regizoare – Agnieszka  Holland, producție care a obținut Ursul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

               În octombrie 2017, Olga Tokarczuk este prezentă la Iași, în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT).[20], fiind bine cunoscută și apreciată datorită operei ei tradusă în limba română: Străveacul și alte vremi, editura Literatură universală, traducere de Olga Zaicik, 2002, Călătoria oamenilor cărții, editura Polirom, traducere de Constantin Geambasu, 2001; Călătoria oamenilor cărții, editura Polirom, traducere de Constantin Geambasu, 2018; Rătăcitorii, editura Polirom, traducere de Cristina Godun, 2018; Ultimele povestiri, editura Polirom, traducere de Cristina Godun, 2018; Poartă-ți plugul peste oasele morților, editura Polirom, traducere de Cristina Godun, 2019.

               Cărțile lui Iacob, traducere din limba polonă și note de Cristina Godun, cu Povestea lui Franc – personaj istoric este um alt bun prilej pentru Olga Tokarczuk de a-și pune în valoare potențele de care am vorbit, Cărțile lui Iacob aduc cititorilor și înfățișează o lume în plină schimbare – cum e în realitate – mereu  în mișcare, în căutarea certitudinilor și tânjind după transcendență, cum scrie la SEMNALE EDITORIALE Suplimentul de cultură, primul MAGAZIN CULTURAL DIN ROMÂNIA, 3-9 octombrie 2022.

  În Observator cultural, 17 octombrie 2019, Camelia Dinu o descrie astfel: „Scriitoarea are o figură expresivă, cu o coafură de tip dreadlock. Este feministă, ecologistă şi vegetariană. S-a pronunțat împotriva politicilor anti-avort și anti-contracepție și militează pentru drepturile animalelor. În interviuri afirmă că producția de carne este cea mai mare problemă a omenirii, „un etern Treblinka ce se întîmplă în jurul nostru“. Olga Tokarczuk reprezintă o voce sonoră și nu neapărat comodă pentru autoritățile din Polonia de azi. Face parte din Partidul Verde, de centru-stînga, și critică virulent politica partidului conservator‑naţionalist de la guvernare, Lege și justiție, denunțînd carenţele statului de drept și subminarea democrației. Scriitoarea și-a exprimat frecvent ostilitatea față de naționalism și față de orice sistem politic autoritar. În 2015, a afirmat public inexistența toleranței și a deschiderii în Polonia contemporană și a arătat că țara sa nu a fost doar o victimă a ocupației germane și sovietice, ci și că a acționat în diferite momente ca țară agresoare. După aceste poziționări publice, a primit amenințări cu moartea și și-a luat o gardă de corp. Opozanții politici au cerut să i se retragă titlul de cetățean de onoare al orașului de reședință, Nowa Ruda, susținînd că dezonorează Polonia prin afirmațiile sale antinaționaliste. Olga Tokarczuk este contestată vehement de majoritatea conservatoare, care îi impută lipsa de loialitate față de actualul guvern și inexistența patriotismului. Nu de puține ori, în interviuri, scriitoarea a mărturisit că nu se simte confortabil în propria țară.

                      Ion N. Oprea. Iași, 6 octombrie 2022



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania