Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.6 (150), Iunie 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE
Primit pentru publicare: 8 Iun. 2021
Autor: Gheorghe MEDIAN, redactor la Revista Luceafărul
Foto: Romulus UNGUREANU, redactor la Revista Luceafărul
Publicat: 8 Iun. 2021
© Gheorghe Median, © Romulus Ungureanu, © Revista Luceafărul
Editor: Ion Istrate
Botoşanii, au puţine monumente, cele mai multe situate în zona centrală a oraşului, pe lângă care trec zilnic mii de oameni şi desigur şi cei care conduc oraşul, fapt pentru care ar fi de aşteptat, ca acestea să arate mereu, impecabil. Din nefericire, lucrurile stau cu totul altfel.
Astfel, postamentului pe care este aşezat bustul poetului Ion Pillat, deputat de Dorohoi în Parlament, în perioada interbelică, situat în parcul din spatele Teatrului Eminescu, i-au căzut o mare parte a plăcilor de gresie care-l plachează şi nimeni nu face nimic pentru a-l restaura. Curios este faptul că acest lucru nu-i deranjează nici pe liberalii botoşăneni care au dorit amplasarea acestui monument, nici pe cei din Primăria oraşului, aflată la o aruncătură de băţ de acesta.
La fel de rău arată şi bustul poetului Mihai Eminescu, situat în faţa Teatrului, care nu a mai fost curăţat de foarte multă vreme, iar versurile care sunt încrustate pe soclu, aproape nu se mai pot citi.
Dar cel mai nebăgat în seamă, ignorat şi tratat cu nepăsare şi dispreţ, este monumentalul triptic dedicat ţărănimii , opera reputatului sculptor Gavril Covalschi, situat pe Bulevardul Mihai Eminescu, într-un spaţiu detaşat din parcul oraşului. Dezvelit în anul în anul 1979, ansamblul monumental, nu este dedicat numai răscoalei din anul 1907, aşa cum reiese din titulatura sa, ci întregii ţărănimi române, cea care, prin munca, eforturile, străduinţa şi sacrificiile sale, a ţinut Ţara de-a lungul secolelor. Acest fapt este scos în evidenţă, de modul în care a fost conceput ansamblul monumental, cu trei basoreliefuri din bronz, de mari dimensiuni , care-i prezintă pe ţărani ca apărători ai ţării în oştile conduse de marii voievozi români, răzvrătiţi contra rânduielilor nedrepte, în timpul răscoalei din anul 1907 şi în calitatea de producători de bunuri materiale şi păstrători de datini şi tradiţii.
Prin urmare, este de neînţeles de ce, acest ansamblu monumental a fost lăsat la voia întâmplării, fără a se sesiza cineva, că este deteriorat zi de zi, scrijelit, maculat cu sprayuri colorate şi transformat în loc de joacă pentru copiii posesori de role şi biciclete. Monumentul este o trimitere la istoria noastră, un omagiu adus ţăranilor români, gândit şi realizat în acest scop şi nu un loc de distracţie. Chiar nu se poate înţelege acest fapt?
În anul 2014, Primăria municipiului Botoşani a alocat suma de 12 500 euro pentru restaurarea ansamblului monumental. Din motive care ne scapă, nu ştim de ce nu s-a făcut nimic în acest sens, şi ne întrebăm, dacă după şapte ani, nu este cazul ca iniţiativa să fie repusă pe ordinea de zi a Primăriei? Din respect faţă de înaintaşii noştri, faţă de artistul care a creat această operă de artă, pentru locuitorii oraşului şi pentru turiştii care vizitează Botoşanii, ansamblul monumental trebuie urgent restaurat şi credem că actuala conducere a Primăriei, nu va trece nepăsătoare peste această problemă.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania