Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Personalitatea scriitoarei Lucia Cosmina Vlad sau talentul de a modela personalități

 Pentru a face un portret spiritual unei scriitoare care o viață întreagă a educat tineri în spiritul sociologiei și filosofiei este cum ai pune un pictor portretist să facă schița unei persoane din imaginație.


Cu toate acestea îndrăznesc să scriu despre sociologul și filosoful  Lucia Vlad, după ce am citit ultima carte publicată de domnia sa, și studiile răspândite cu generozitate prin presa scrisă și online.
Cercetător și profesor,  Lucia Vlad a format sute de tineri în a înțelege viața și societatea prin prisma sociologiei și a filosofiei.
Opera scriitoarei, ( care semnează cărțile și articolele cu pseudonimul Luciana Vlad sau Lucia Cosmina Vlad) și  despre care facem vorbire, membră a Ligii Scriitorilor și membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, este suma realității directe și a prototipilor culturali, integrala datelor verificabile și posibile. In opera acesteia,  descoperim compoziții umane, histrionice, raționaliste și profunde, ca o voltariană conte philosophique, unde intră atât sociologie și filosofie, dar și teoria filosofiei, sprijinind, ca o umbră, construcția unei opere rotunde și complexe.
Cu toate acestea, opera profesoarei  de limba franceză  (cuprinsă în 14 cărți de eseuri, două traduceri în limba franceză aparținând  Lolei Țâmbrescu  și două cărți pentru copii, tot în  limba franceză)  este un mecanism ocult, dar științific,  ca un șurub fără sfârșit, care absoarbe și acest strat raționalist, analitic și subtil, subliniindu-l într-o filosofie a creației care este, simultan, determinată și liberă.

Citind studiile acesteia răspândite prin presă, precum și cartea „Curajul vieții” sau „Valoarea suferinței, (la a cărei lansare am fost moderator, în 14 octombrie 2019) îmi dau seama că sunt energii profunde gen Osborne și Salinger. Lucrările acestei autoare sunt dezlegarea unor perspective de ordin istoric, sociologic, etnografic și nu în ultimul rând filosofico-spiritual. Studiile  sunt de esență organicistă, pe principiul ordonator de evoluție internă, apte să exprime istoricește esența colectivităților. Raportul individului cu mulțimile  în mișcare istorică este în opera profesoarei fundamental. Scriitoarea se bazează pe un lung șir de  bibliografie, și de evenimente milenare, lucrările conțin forțe pozitive ce contribuie la încheieri valabile chiar dacă adeseori confirmate abia după ce rumorile evenimentelor  s-au stins.
           Acest portret spiritual al scriitoarei Lucia Cosmina Vlad se dorește a fi o încercare de a aduce un omagiu unui intelectual de origine ardeleană după naștere, dar profund atașată de meleagurile oltene și care, în ultimii 27 de ani, a răspândit lumina înțelepciunii și în capitala Ardealului, fiind de idiom ce ne amintește de Mircea Malița sau Ludwig Grünberg.
 Opera acesteia afirmă o filosofie autohtonă esențială, conținând elementele unei Europe în termen carpatin.

                                                        Al.Florin Țene



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania