Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

POETUL CU  PĂLĂRIE – interviu cu Narcis Constantin Avădănei

Interviu realizat de Ioan VASIU, U.Z.P.R.
Primit pentru publicare: 15 Mart. 2022
Editor: Ion ISTRATE
Copyright: ©2022 Ioan Vasiu, ©2022 Narcis Constantin Avădănei, ©2022 luceafarul.net
© 2022 by Agata
Scopul publicării: promovarea și diseminarea informațiilor culturale.
Este exclus scopul pentru a obține avantaj pecuniar Revistei Luceafărul sau autorilor publicați.
NB
Conținutul acestei publicații nu reprezintă în mod oficial opinia revistei Luceafărul.net, a cărei unică responsabilitate este de a publica opiniile colaboratorilor ei. Răspunderea privind corectitudinea și coerența informațiilor prezentate, precum și eventuale consecințe revin autorilor, conform prevederilor legale.


IOAN  VASIU: – Una dintre cele mai urmărite și apreciate emisiuni de divertisment de la Televiziunea Română, ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”, este realizată după un proiect care poartă semnătura dumneavoastră. Vorbiți-ne puțin despre acest proiect.

NARCIS  CONSTANTIN  AVĂDĂNEI: – Într-adevăr, semnez conceptul și scenariul acestei emisiuni. Totul a pornit de la un pariu. Unul îndrăzneț, aș spune eu. Acela de a realiza un produs de calitate, fără compromisuri, în care să aducem oamenii remarcabili ai României în fața publicului, într-un show de divertisment decent, fără artificii inutile, pe o piață în care ce facem noi s-ar putea numi  ”clasic” sau poate ”prea clasic”. Suntem o echipă frumoasă, care trudește neîncetat pentru a face performanță. Și iată că, după aproape patru ani, suntem încă pe post, avem audiențe bune, avem o comunitate de oameni frumoși care ne urmăresc, iar duminica aceasta, pe 20 martie, debutează sezonul cu numărul opt al emisiunii. Am premiat peste 350 de personalități ale țării și am realizat o mulțime de momente memorabile. Eu cred că suntem o alternativă, suntem o emisiune elegantă, cu simplitate, mesaj și cu esență, la care se pot uita oameni de toate vârstele! Pentru mine a fost onorant să ajung pe holurile televiziunii alături de care am crescut, prin locurile în care s-a scris istorie și mari realizatori au definit conceptul de profesionalism în România! Nu suntem perfecți, dar cred eu că nu e greu să spunem cuvinte frumoase, nu e complicat să facem un produs demn de televiziunea publică!

I.V.: – Știu că sunteți un poet talentat. Când și unde ați debutat cu versuri, câte volume ați reușit să publicați până acum?

N.C.A.: – Mulțumesc pentru apreciere! Eu scriu dintotdeauna parcă. Din gimnaziu am avut primele apariții, ulterior la liceu, cu multe premii literare la activ. Am apărut în diverse antologii, dar prima carte a apărut, după mai mulți ani de amânări, în 2020. Cea de a doua în 2021. A doua este editată la editura Sedcom Libris din Iași, volumul de versuri ”Nebun de dragoste”, un proiect editorial ambițios, o carte de poezii numai bună pentru ce trăim, pentru iubirile zbuciumate, pentru cei care adoră să-și transpună sentimentele în imagini de poveste. Prezentarea este una atipică, ea cuprinzând, pe lângă cele peste 200 de poezii și grafica specială, ilustrații realizate de artiști ieșeni, dar și fotografii cu autorul, adevărate povești în imagini, realizate de fotografa Ana Maria Halalai. Poezia mea este una clasică, cu ritm și rimă, cu metrică perfectă și cu o muzicalitate aparte. Vorbește despre infinita iubire, despre tăinuirile firii, despre ce simțim când alegem să nu spunem ce simțim, despre durerile din iubire, despre țară chiar și despre oamenii dragi, despre sufletele noastre și despre sufletul meu ludic și boem. Mai mult, s-ar putea spune că oricine se poate regăsi în versurile mele cu figuri poetice, oarecum atipice, dar pline de emoție!

Prima carte, cea din 2020, este un volum de colecție, ediție limitată, de lux, îmbrăcată în catifea, având și-un cristal autentic, hârtie de calc și o grafică ireproșabilă, dar și povești vizuale, vrând cumva să imortalizeze în fotografii artistice imaginea cuvântului  nerostit. Volumul a fost realizat împreună cu Asociația Culturală  „REGAL D’ART” din Botoșani și poartă un titlu sugestiv – “TĂINUIND  O  LUMINĂ”, având o prefață scrisă de marele academician Nicolae Dabija și una de Daniela Zeca Buzura și o postfață de poeta și omul de cultură  Lucia Olaru Nenati. Acesta se regăsește în toate bibliotecile naționale din România și din Republica Moldova, dar și în colecții private! 

Prea simplu de mine, sunt un scrib al tăcerilor, sunt un puști al soarelui aprins. Îmi pun deseori zăvor ochilor și-aștern eternitățile cuvântului, așa cum le simt. Poate că nu-s neapărat universal valabile, dar sunt imaginea  unui  zbor de neînfrânt.  Și-am lăsat cerurile să curgă, și-am întins mână în tăcere, oprind ploaia cu frumusețea nostalgică a chipurilor pe care le iubesc. Am impregnat pe ele fericirile mele, toate diminețile senine în care-am plâns că n-am avut, toate răsăriturile acelea în care ochii erau plini  de plăcere și nu vedeau altceva decât iubire, toate drumurile  pierdute și toată lumina deschisă de sinceritatea mea de-a vedea viața ca pe-o continuă călătorie, cu o singură viză pe pașaport, cea a dragostei transpusă în poezie. Sunt plăsmuirea tuturor întâlnirilor mele, o sumă a dezamăgirilor adunate cu trecerile pasagere, cu haltele pline de neșanse, cu marile reușite. Sunt toți oamenii care m-au invadat și-au călcat pragul inimii mele, fără să se șteargă de preșul de la intrare.

Sunt o plăsmuire de voință și vis. Și-am luptat să mă-nalț. Mi-s cu cei șapte ani de-acasă la pachet, c-un interesant bagaj pe care-l am permanent  la purtător și de la care nu mă dezic. Și-s lumină. Și-mi place tare că cei 31 de ani ai mei, în care-am studiat, am căutat și-am întreprins, mi-au oferit libertatea de-a mă juca cu sentimentele și rimele. Volumul  ”Nebun de dragoste”, care poate fi achiziționat de pe site-ul portokal.ro, este o bucată zdravănă din ce sunt, fără cosmetizări și interpretări, cu simțire, iubire și taină. Poezia mea este imagine, durere și împlinire și-o ascunsă pledoarie pentru cândva, într-un infinit de alegeri și iubiri nespuse, într-o lume cu de toate, în care te invit să faci o oprire, pentru a cunoaște, a crește, a iubi. Am așteptat întotdeauna veșnicii. Mi-ar fi aproape imposibil, la aproape 32 de ani, să găsesc o variantă mai bună de mine și cred că nimic n-ar egala dezvoltarea mea precum cuvântul  scris! Cu ochii la cer, cu dorințe nemăsurate, revenind mereu și mereu în lumea poeziei, ca într-o primăvară a uimirilor mărețe, căutându-mi veșnicia!

 I.V.: – Care sunt compozitorii ale căror melodii se bucură având versurile compuse de dumneavoastră?

N.C.A.: – Sunt onorat că trăirile mele, că vorbele care-au îmbrăcat sentimente, au ajuns inspirație pentru mari compozitori!  Îndrăznesc, cu toată modestia, să spun că versurile mele sunt imagini, sunt emoții și povești care tăinuiesc iubiri. Am colaborat cel mai mult cu Paul Surugiu-Fuego, având împreună numeroase cântece, de diverse facturi, fie balade, fie melodii ritmate, fie colinde. Apoi am onoarea de a avea peste 10 piese compuse de marele Jolt Kerestely. Sunt  tare fericit de cele două cântece semnate de maestrul Eugen Doga, care au prins cuvânt din  trăirile mele. Am mai colaborat cu Virgil Popescu, cu Andrei Kerestely, cu Marian Stârcea, Raoul, Angelica Vee, Ianna Novac, Alexandru Gorgos, Ivan Linkovskii, Marius Pohodnicaru și alții. Nu țin o evidență clară, dar în ultimii șapte ani, de când sunt și membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, am peste 70 de melodii pe versurile mele!

  I.V.: – Vă rog să detaliați în câteva fraze colaborarea pe care o aveți cu talentatul, harnicul și neîntrecutul Paul Surugiu-Fuego. 

N.C.A.: – Colaborarea ține deja de mai bine de 10 ani. Fiind PR, mă ocup de aceste activități, iar în plan artistic avem o multitudine de proiecte, spectacole, cântece, emisiuni, realizări. Este un profesionist desăvârșit, un artist serios, complex și implicat în fiecare activitate, iar pentru un slujitor al cuvintelor, așa ca mine, este o mare împlinire ca versurile și mesajele mele să prindă glas prin vocea sa și să ajungă la oameni!

 I.V.: – Ce  proiecte  aveți  pentru  viitorul mai  apropiat  sau  mai îndepărtat ?

N.C.A.: – Anul acesta, în 2022, voi lansa o nouă carte, de această dată de proză, care va cuprinde parte din toate editorialele mele din ultimii cinci ani, scrise pentru publicațiile  alături de care colaborez – ”Tango-Marea Dragoste”, ”GÂNDUL”, ”Femei de 10, Bărbați de 10” și Fashion Premium  Magazine! Plănuiesc o nouă carte de versuri curând și desigur, așa cum e firesc, printre multele activități, un roman și o piesă de teatru, la care lucrez de ceva vreme. Voi continua, cu toată dăruirea, lucrul  la emisiunea ”Drag de România mea!” și voi continua să dăruiesc poezii celor care mă citesc, săptămânal, pe pagina mea de Facebook!

                                Interviu consemnat de Ioan Vasiu /UZPR



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania