Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Poetul și cartea botoșăneană. Indiciu haric, Romulus Ungureanu

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.11 (143), Noiembrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


Poetul și cartea botoșăneană. Indiciu haric, Romulus Ungureanu

 Primit pentru publicare: 15 Nov. 2020
Autor: Ion ISTRATE

Publicat: 15 Nov. 2020
© Ion Istrate, © Revista Luceafărul


Indiciu haric, Romulus Ungureanu

În relațiile interumane, cele cotidiene, indiciul haric se simte rapid. Cei mai neavizați cred, uneori, că ar fi vorba despre vreo manifestare patologică, însă alții percep pozitiv și încearcă să dea un imbold măsurii, în sensul de a valorifica ce e mai bun de la interlocutor.  Fiecare are nevoie de un stimulent de la cineva, pentru a se găsi pe sine. Și dacă e noroc și găsește  pe cineva cu un tonus mai bun,  prin încurajări convingătoare, reușeşte să se sustragă dintr-o stare de apatie și neîncredere în propriul Eu. E nevoie de un plus de energie pozitivă.

O asemenea situație, cu ani în urmă, am întâlnit-o, cu totul întâmplător, când un om al ordinii locale lămurea pe cineva că trebuie să respecte regulile de conviețuire socială, clare sau ne clare, stabilite de către autoritățile locale. Era vorba de un ins care își parcase autoturismul după semnul de circulație interzis. Polițistul nu a trecut direct la o abordare dură și sancționabilă, ci a purtat un dialog prietenos cu cel ce încălcase norma, invitându-l să-i dea o mână de ajutor pentru a muta semnul interzis, mai sus, în fața autoturismul său, pentru a nu fi în culpă. Sigur, a fost o glumă, un altfel de abordare a relațiilor instituite, autoritate – cetățean de rând. Cel cu vina, surprins și apoi înțelegând sensul glumei, a cerut să-i fie primite scuzele, invocând clemență.

Apreciindu-i gestul prietenos și eficient, am continuat discuția cu omul ordinii, aflând, așa, și alte întâmplări hazlii.
Atunci mi-am dat seama că acest Om, Romulus Ungureanu, e cu har înnăscut pentru o comunicare artistică cu cei din jur, lucru important pentru o comunitate. Au urmat sfaturi și îndemnuri! Așa au apărut cărțile Domniei sale: ,,Alături de rimă – poezii”, Botoșani: Agata – 2018; ,,La a doua”, Botoşani, Ed. Arena Cărţii, 2019; ,,Gânduri din umbra versurilor”, Botoşani, Ed. Arena Cărţii, 2019; ,,O treaptă mai sus”, Botoşani, Ed. Arena Cărţii, 2020; ,,Un cer, cinci stele… şi cuvinte printre ele”, Botoşani, Ed. Agata, 2020.

Zilele trecute, i-a fost publicat un alt volum, ”Galopul de rime –antologie poetică–”, Botoșani: Agata – 2020. O carte, ce cuprinde o selecție de poezii și reflecții proprii desfășurate în 318 pagini acoperite de o excelentă copertă, unde suntem sensibilizați de imaginea unui tablou al renumitului pictor botoșănean, Florin Prodan, într-un aranjament grafic executat de Laura Mihaela Dinu, editorul cărții. Conținutul este grupat pe tematice îngrijite de editor în 5 capitole distincte: ,,Sensuri și mesaje”, pg.5-105; ,,Doruri și sentimente”, pg.107 – 218; ,,Dragoste de țară”, pg. 219 – 260; ,,Speranțe divine”, pg.264 -293; ,,Cugetări critice”, pg.294 – 309.

Descopăr acum, din lectura acestei cărți, că limbajul textului literar definește o comunicare artistică specifică autorului accesibilă tuturor categoriilor de cititori. E o nevoie de mângâiere sufletească, în contextul unui mediu afectat de fel de fel și grave nocivități, context pe care îl percepem ca disconfort social.  De aceea, autorul și-a înțeles menirea talentului înnăscut și a folosit mijloacele stilistice adecvate pentru ca, în această gravă și neplăcută stare de nesiguranță, de frică și insatisfacție socială, mesajul poetic să-i fie perceput. Expresivitatea nivelurilor fonetic, morfologic și sintactic ale textului artistic croiește o perspectiva proprie autorului acestui volum și conturează un profil de scriitor adept al formulelor estetice tradiționale, respingând modernismul și postmodernismul. Poeziile și reflecțiile proprii adunate în această carte sunt un fel de prelegeri interactive, sunt lecții pentru toate vârstele. Sensurile suplimentare ale cuvintelor, ca rezultat al unei experiențe în comunicările interpersonale, ficțiunea artistică și caracterul hermeneutic, mitologic-arhetipal, provoacă cititorului un efect retoric, aparent clenciuros.

Romulus Ungureanu de-abia și-a desfăcut desaga harică a volburoaselor și încâlcitelor povești care vor fi sursele de inspirație ale multor și importante cărți.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania