Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Popasuri pe țărmurile Pacificului de Sud, Botoșani: Arena Cărții – 2019, semnat de Corneliu Filip

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 11 (131), Noiembrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

,,Popasuri pe țărmurile Pacificului de Sud”, Botoșani: Arena Cărții – 2019, semnat de Corneliu Filip
Redactor de carte: Dorina RODU, redactor șef – Revista Luceafărul

Primit pentru publicare: 16 Nov. 2019
Autor: Silvia LAZAROVICI, redactor al Revistei Luceafărul; fondatoarea Dicționarului Lazarovici – Scriitori și publiciști botoșăneni -, Agata – 2013
Publicat: 16 Nov. 2019
© Corneliu Filip, ©Silvia Lazarovici, ©Dorina Rodu, © Arena Cărții, ©Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.


 

Prozator, istoric și jurnalist botoșănean, Corneliu Filip este deja cunoscut publicului ca un împătimit al „călător” prin cărțile sale: Bun găsit, Japonie (1994), Pelerinaj 2000 – Întâlniri în Israel (2000), America sub spectrul terorismului: consemnări de călătorie în SUA, Canada și Mexic (2000, reed. 2004) și alte două volume în colaborare: O mașină străbate lumea (1987) și Un român prin Israel (1997, acest volum fiind un bun sfătuitor pentru turiști).

Cartea Popasuri pe țărmurile Pacificului de Sud, apărută anul acesta, la Editura Arena Cărții, în Botoșani, prezintă un periplu prin arhipelagurile din Pacificul de Est și de Sud, o lume mai puțin cunoscută botoșăneanului „de rând”. Domnul Corneliu Filip este un privilegiat curajos, pe care pasiunea l-a îndemnat să pornească în explorarea acestui amalgam de culturi care exprimă, în contextul prezentului, o evoluție neobișnuită vis-a-vis de tradiția europeană, reușind să se reinventeze și să progreseze mult după conflagrațiile secolului XX sau îngrozitoarele catastrofe naturale cunoscute din anii trecuți.

Obișnuit să „hoinărească” nonșalant pe drumuri mult depărtate de casă, aici mă gândeam și la titlul sugestiv al lui M. R. Iacoban – „Razna prin trei continente” (1997), scriitorul își „poartă pașii” – vorba vine, la început de drum, pe un minunat vas de croazieră, străbătând arhipelagurile Filipinelor și Indoneziei, Singapore, Malaysia, Fiji, Tonga, Tahiti, Insula Paștelui, Australia, dar și binecunoscuta insulă Galapagos, lumea broaștelor țestoase, cu povești interesante și legende despre fauna sa.

Mai sărace sau mai bogate, turismul se pare că a devenit în aceste locuri o industrie salvatoare sau benefică, aducând un progres vizibil, o îmbunătățire a relațiilor interumane, autorul menționând cu satisfacție zonele cu mulți europeni acceptați și stabiliți, temporar sau definitiv. Sunt descrise cu lux de amănunte clădirile impunătoare, mai vechi sau mai noi, cu o arhitectură ce a impus un stil zonal specific, sau monumentele istorice marcante, ce amintesc și onorează eroismul și sacrificiul unor conducători intrați în legendă.

Participarea ocazională la evenimentele locale sau chiar familiale ale unor locuitori a facilitat atât apropierea și contactul cu obiceiurile și tradițiile acestora, cât și de multitudinea de locuri cunoscute nouă doar din cărțile de istorie și geografie, acestea fiind prezentate într-un ritm alert și într-un stil foarte dens, bogat mai mult în informații și mai puțin în imagini artistice, transformând acest volum într-o carte – document, completată în final cu un set generos de fotografii color.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania