Foto și text – Cosmina Marcela OLTEAN
Portrete cu mască / Expoziție de fotografie dedicată femeii
Fotograful Ozolin Dușa a prezentat, în intervalul 1-10 Martie în spațiul galeriei Nicolae Tonitza, a UAP Iași, o expoziție de fotografie dedicată femeii, mai exact ochilor și privirilor acestora, proiect integrat în contextul pandemic actual. În spațiul expozițional întâlnim așadar o serie de portrete cu mască, din care deslușim doar ochii și profunzimea privirii. Dar ce altceva e mai expresiv la un chip daca nu ochii și privirea? Chiar și în contextul crizei sanitare actuale se pot contura idei de expoziții bine articulate conceptual, pornind de la idei simple cum este privirea. Tocmai în acest context privirea capătă o și mai mare însemnătate întrucât doar ochii îi mai vedem pe toate chipurile pe care le întâlnim zilnic.
“Se împlinește un an de când viețile noastre s-au schimbat. În noi stă puterea să fim mai buni, mai afectuoși, mai înțelegători, mai blânzi, mai iubitori. Iar fără sufletele voastre calde nu am fi nimic. Mulțumiri celor 43 de doamne și domnișoare care au înfruntat frigul pentru o idee, pentru credința că sunt importante pentru noi”, spune fotograful Ozolin Dușa. Pentru ideea unui proiect, a acestei expoziții dedicate femeii.
„O idee, un gând, un experiment, câteva cuvinte scrise… Vă invit să fiți alături de mine în fața Muzeului Județean de Istorie din Botoșani pentru a da viață unei povești. Pentru a scrie împreună cu mine povestea expoziției “Femeie, ochii tăi mă dor!”, un omagiu pe care vi-l aduc pentru dragostea pe care ne-o purtați zi de zi”, continua fotograful.
“Mitologiile lumii orientale conferă ochilor privilegiul cuprinderii și savurării întregului. Poți vedea în ochii celuilalt Soarele și Luna, trecutul și viitorul, lumina și întunericul, înaltul și adâncul. (…) Se spune că ochii sunt oglinda sufletului. Dacă știi să privești, vei vedea ochii femeii privind în sufletul tău. În vremuri de viețuire pandemică, privirile lor țin loc de atingeri, mângâieri sau îmbrățișări. Potențați enorm de chipul mascat, ochii femeii te dor. Vezi în lumina lor tristeți apuse, resemnări tăinuite, înfrângeri asumate, melancolii adânc sedimentate, iubiri frânte sau bucurii curate ce le înnobilează existența”, comentează Nicu Gavriluță pe marginea fotografiilor și a conceptului din spatele lor.
„Privite îndelung, chipurile femeilor din fotografiile lui Ozolin Dușa devin epifania dorințelor și iubirilor noastre. Lumea bărbaților este, în esența ei, jocul privirii feminine – a celei de bunică, mamă, soră, colegă, iubită, soție, fiică… Parafrazându-l pe Hafiz din Șiraz, am putea spune că pe magia privirii feminine, bărbații și-au așezat temelia ființei lor. Meritul incontestabil al artistului fotograf Ozolin Dușa este acela de a imortaliza fotografic ceva din misterul acestei bune așezări”, mai adăuga acesta.
Proiectul expozițional, vernisat în seara de 8 Martie, s-a realizat cu sprijin din partea Primăriei Municipiului Iași, a Ateneului Național din Iași și a Centrului Municipal de Memorie Vizuală Iași, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici filiala Iași și Galeria Nicolae Tonitza.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania