Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Portretul esențial al poetului jurnalist -Nicolae Dragoș

Am primit de pe meleagurile Olteniei, dragă mie, cartea ” Nicolae Dragoș-Poetul jurnalist-jurnalistul-poet”, semnată de doi ziariști și scriitori cunoscuți: Rodica Pospai Păvălan și Mircea Pospai, care îmi scrie dedicația:”Distinsului poet, om de cultură și…drăgășenean de frunte-Al.Florin Țene, această carte despre un confrate oltean, cu mare drag și toată prețuirea! Ss mMircea Pospai, martie 2025. ”


  • Cartea de 326 de pagini este structurată în capitole care marchiază etape din viața poetului Nicolae Dragoș, dar mai ales pagini ale  profilului liric ale poetului abordat, în diferite etape ale vieții.
  • Autorii acestui tom în ”Cuvânt înainte” fac un elogiu acestui personaj important din Istoria Literaturii Române, ajuns la vârsta de 85 ani, vârsta înțelepților olteni, și la 65 de ani de muncă pe ogorul nesfârșit al cuvântului tipărit. În paginile acestei cărți autorii se opresc cu acribie asupra fiecărei etape din viața lui Nicolae Dragoș, ce au devenit repere pe scara valorilor literare, dar și umane.
  • Născut la 3 noiembrie 1938, în comuna Glogova, satul Cleșnești, județul Gorj, într-o famile de țărani, Nicolae Dragoș, după absolvirea Liceului Traian din orașul Drobeta Turnu Severin, apoi Facultatea de Filologie din București în 1960, a fost profesor de Limba Română în Târgu Cărbunești.De la această poziție începe, datorită talentului său și al activităților pedagogice depuse, ascensiunea.Din paginile cărții scrise cu acribie aflăm de numeroasele apariții editoriale, volume de poezii, eseuri, proză, articole, apărute la diferite edituri, atât înainte de 1990, și mai ales după acest an de graniță dintre dictatură și democrație.
  • Interviul amplu, elevat și sincer care se întinde pe zeci de pagini, luat de autorii volumului, poetului Nicolae Dragoș, aflăm amănunte despre evoluția biografică a poetului, dar și cea de ziarist și scriitor, care a evoluat ca o ”cădere ”în sus.Funcțiile pe care le-a avut în timpul vieții marchează evoluția personalității lui Nicolae Dragoș pe scara socială, nu din cauza politicului, ci datorită talentului și activității sale pe ogorul creației literare. Opera lui Nicolae Dragoș ne dezvăluie o energie puternică în lirismul inverosimil de revărsare de tropi și de idei.Poetul e hugolian, însă nu izbește atât prin elementul numeric și prin inspirația lui fără răgaz, cât prin acea sforțare necomună de a îmbrățișa umanitatea integral, secând stiluri și idei, într-o modificare continuă, de esență geneziacă.Aprecierile făcute de critici literari cu renume în literatura noastră, precum Nicolae Balotă,  Alex.Ștefănescu, C.Stănescu, Ioan Moldovan, Ion Popescu Brădiceni, Mircea Micu, etc, în diferite publicații de renume din țară, întregesc cu tușe accentuate, profilul de scriitor și jurnalist al omului de litere născut în județul Gorj.În spatele teribilei erupții lirice și al profunzimii gândirii de jurnalist,deși totul e spiritualicește sistematic, temele se înșiruie într-o omogenitate adâncă pe care o detectează numai expertiza în amănunt.Sub raport tematic volumul de care facem vorbire creionează profilul unui mare scriitor care a scris în spirit unitar despre o lume închgată, cu câteva idei la originea ei imutabilă.
  • În capitolul” Microantologie-85”, autorii publică un evantai de poeme ale lui Nicolae Dragoș, selecate din 24 de volume apărute între anii 1968 până în 2019, ce ne evidențiază un romantism temperat. Poetul este un romantic inteligibil și un modern știiutor de proporții, care aderă la evoluția treptată și unitară.Poemul ”Despre părinți ”este o biografie lirică, romantică, o declarație patetică, profundă cu forme armonioase.
  • Poetul Nicolae Dragoș este un clasic în viață, un Poet al prezentului și al anilor ce se vor revărsa peste noi, o voce ingenuă, vitalistă și senină, de tot exemplară, este scriitorul ”port ”al metamorfozelor unitare.
  • Volumul se încheie cu o ”carte de vizită” despre autori, care sunt personalități marcante în cultura națională.Rodica Pospai Păvălan fiind fiica cunoscutului jurnalist și scriitor Mircea Pospai, este o personalitate  în biblioteconomie, membră a Uniunii Scriitorilor, având în palmares  zeci de cărți publicate despre scriitori doljeni.
  • Despre Mircea Pospai se pot spunem foarte multe.A lucrat o viață întreagă în domeniul presei scrise și la Radio Craiova. A publicat în diferite reviste literare, fiind membru la Uniunii Ziariștilor Profesioniști și al Uniunii Scriitorilor.Este membru supleant în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune și membru în Consiliul Director al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
  • Cartea despre care am scris aceste rânduri este o efigie a unui portret de poet și jurnalist care o viață întreagă și-a dedicat-o CUVÂNTULUI românesc.
  • Al.Florin Țene


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania